Lyn solgte arvesølvet

Ski- og Fotballklubben Lyn har solgt over halvparten av sin eierandel i Ullevaal Stadion AS til Norges Fotballforbund. Samtidig har Fotballforbundet lagt 27 millioner kroner i potten for å sikre nasjonalanleggets framtid.

Lyn mister dermed verdifulle eiendeler i det som har vært klubbens hjemmebane siden 1926. Ledelsen ved nasjonalanlegget fikk kniven på strupen ved nyttår, da et eksternt revisorselskap vurderte den økonomiske situasjonen for stadion. Revisoren konkluderte med at eierne måtte skyte inn 27 millioner kroner for å redde selskapets framtid. Lyn hadde ingen mulighet til å være med på spleiselaget.

- Vi hadde ikke økonomi til å være med på dette, konstaterer Lyn-leder Kjell Brevik til Dagbladet.

Gjeldfrie

Norges Fotballforbund måtte derfor alene ta ansvar for at friske midler ble skutt inn i driften. Fotballforbundet la 27 millioner kroner i potten i juni. Lyn har framforhandlet en avtale med Fotballforbundet der klubben får ettergitt gjeld på rundt 12,5 millioner kroner. Samtidig blir klubbens aksjepost i Ullevaal redusert fra 44 prosent til rundt 15 prosent.

- Salget av aksjeposten medfører at vi er gjeldfrie, og at vi har lagt all gammel moro bak oss. Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at det faller mange av våre medlemmer tungt for brystet at vi selger oss ned i Ullevaal stadion, sier Brevik.

Historie

Historisk har Lyn hatt eiendommen til Ullevaal. Da stadion ble stiftet i 1926, hadde den tradisjonsrike vestkantklubben 73,5 prosent av aksjene. Fotballforbundet kjøpte sine første aksjer i anlegget i 1936.

- Spesielt den eldre garde i klubben synes nok at dette er beklagelig. For oss er det nå viktig å se fremover å bygge opp vår identitet som klubb rundt vårt anlegg på Kringsjå, sier Brevik.

Lyns A-lag som er skilt ut i selskapet Lyn Toppfotball AS vil fortsatt være leietaker, og spille sine hjemmekamper på nasjonalarenaen.

Ullevaal stadion håper at redningsaksjonen er det første steget mot en sunnere økonomi. Fotballforbundet ønsker å oppgradere stadion slik at det i fremtida kan arrangeres større kamper, som for eksempel en UEFA-cup finale. Da må i så fall anlegget oppgraderes ytterligere, noe som det i dag ikke er midler til. Kapitaltilførselen er første steg på veien.

- Det vesentlige er at egenkapitalen er utvidet med 27 millioner kroner, og at vi har sikret videre drift av anlegget, sier direktør Trygve Bornø i Ullevaal Stadion As til Dagbladet.

Foreløpig er styresammensetningen den samme, men på sikt vil selvsagt Lyns aksjesalg resultere i at Fotballforbundet får all makt om nasjonalanlegget.

Slagkraft

- Vi får nå en eier som eier mer enn 67 prosent av aksjene, og dette innebærer at denne eieren får mer gjennomslagskraft, sier Bornø.

- Vi er først og fremst glad for at selskapets egenkapital er styrket, sier generalsekretær Karen Espelund i NFF til Dagbladet.

GJELDFRI: - Salget av aksjeposten medfører at vi er gjeldfrie, og at vi har lagt all gammel moro bak oss, sier Lyn-leder Kjell Brevik.