Lyn tuktet Barcelona, men ble knust av amatørlag i cupen

Er dette historiens største cupbomber?

 MESTERE:  Hødd, Greåker, Follo og Sogndal har alle servert reale cupbomer i løpet av turneringens historie. Foto: NTB/ Scanpix.
MESTERE: Hødd, Greåker, Follo og Sogndal har alle servert reale cupbomer i løpet av turneringens historie. Foto: NTB/ Scanpix.Vis mer

(Dagbladet): Cupbombene har en kjær plass i norske cuphjerter.

Lars Bohinens Asker slo serieleder Strømsgodset 2-1 i cupens andre runde.  Sandnes Ulf og Sarpsborg 08 led samme skjebne. De tre lagene måtte bite i gresset i møte med antatt svakere klubber.

Askeladd-historien vil alltid komme tilbake i cupsammenheng.

Her er et knippe av kjente og gjemte cupbomber.

5.-divisjonslagets seiersrekke Tilbake i 1969 sto Greåker bak en vanvittig prestasjon. Laget spilte i norsk 5. divisjon, men greide likevel å slå Østsiden og Vålerengen på veien til cupens tredje runde. Der møtte de Lyn på landslagsarenaen.

 TROR PÅ EN TIL:  Asker sendte Strømsgodset ut av cupens andre runde. I dag møter laget Vålerenga. Asker  20130501. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TROR PÅ EN TIL: Asker sendte Strømsgodset ut av cupens andre runde. I dag møter laget Vålerenga. Asker 20130501. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Året før hadde Lyn vunnet både eliteserien, cupen og spilt kvartfinale i Europacupen mot Barcelona (Tapte 4-5 over to kamper).

Greåker greide det umulige og slo topplaget 1-0.

Hvordan er det mulig?

Trent i filler - Det var en forferdelig greie, forteller Ola Dybwad-Olsen. Han var med i startoppstillingen til Lyn i cupkampen. Dybwad-Olsen er spilleren med flest mål for Lyn gjennom tidene(175 scoringer på 285 kamper.)

- Vi var ikke gode nok til å fornye oss. Det var en tropp som ikke var forberedt på å følge opp suksessen vi hadde hatt, fortsetter Lyn-legenden.

 NORGES BESTE:    Her er Lyn-spiller Andreas Morisbak i kamp om ballen med en Barcelona-spiller i 1968. Året etter tapte laget mot 5.divisjonslaget Greåker. Foto: NTB Scanpix.
NORGES BESTE: Her er Lyn-spiller Andreas Morisbak i kamp om ballen med en Barcelona-spiller i 1968. Året etter tapte laget mot 5.divisjonslaget Greåker. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Lyn hadde trent hele vinteren for å spille i Europacupen. Kombinert med full jobb og trening på is og snø hjemme i Norge før sesongen ble det tungt. Det som skulle bli en ny toppsesong endte med cupfiasko og nedrykk.

- Vi hadde en drøssevis med skader og slitasjeproblemer. Vi ble trent i filler, forteller Dybwad-Olsen. Men han vil ikke unnskylde tapet.

Midt i intervjuet drar han opp hjemmesiden til Lyn og søker opp lagoppstillingen fra cupkampen 4.juli. Den viste at laget stilte med det beste laget de kunne.

Dybwad Olsen husker godt stemningen i garderoben.

 TRENT I FILLER:   Ola Dybwad-Olsen (t.v.) gremmes fortsatt over cupkampen i 1969. Her sammen med kaptein Andreas Morsibak og Jan Berg.Foto: NTB / Scanpix
TRENT I FILLER: Ola Dybwad-Olsen (t.v.) gremmes fortsatt over cupkampen i 1969. Her sammen med kaptein Andreas Morsibak og Jan Berg.Foto: NTB / Scanpix Vis mer

- Det var sjokktilstander. Det var en klar undervurdering fra vår side. Det var veldig negativt, sukker Lyn-legenden.

I 4. runde møtte Greåker Hødd til dyst.  Lagene spilte uavgjort, men Greåker tapte i returoppgjøret.

Greåkers seiersrekke er fortsatt den beste prestasjonen til et lag på nivå fem den dag i dag.

Men de er ikke alene om å sjokkere Fotball-Norge:

Overraskende til finale Sogndal er det eneste 3. divisjonslaget som har spilt seg fram til cupfinale. Det skjedde i 1976. Sogndal slo eliteserielagene Viking (2-1), HamKam (1-0) og Start (1-0) på veien.

 STORE PROBLEMER:  Follo hadde store økonomiske problemer. Nedrykksspøkelse lurte, men greide likevel å spille seg fram til en cupfinale. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
STORE PROBLEMER: Follo hadde store økonomiske problemer. Nedrykksspøkelse lurte, men greide likevel å spille seg fram til en cupfinale. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

I finalen møtte de Brann, og der ble det bråstopp. Laget tapte 2-1 etter Bjørn Tronstads sene seiersmål. Laget fra Saftbygda vil likevel alltid ha et stort navn i cupen etter prestasjonen.

Jevnaker slo regjerende mester Godt gjemt i norsk cuphistorie lurer en kamp fra 1974. Jevnaker hadde rykket opp til 2. divisjon. Tidlig i sesongen skulle de bryne seg på regjeringen mester Strømsgodset.

Godset var det klart beste laget i kampen, men Jevnaker greide å lure inn et mål før pausen, og holdt unna helt til sluttsignalet gikk. 
Matchvinner Aage Thoresen husker kampen godt.

- Scoringen kom i første omgang. Jeg husker vi ble satt under et voldsomt press i andre omgang, men vi holdt unna. Vi hadde et bra lag på Jevnaker, og trente fem ganger i uka ,sa han til NRK.

RBK-glipp Follo serverte en av de største bombene i 2012. De slo Rosenborg 3-2 i semifinalen av cupen. Follo slet i bunnen av 1. divisjon, men slo ut både Lillestrøm, Sogndal og Rosenborg på veien til finalen.
 
Der ble det bråstopp. Strømgodset overkjørte Follo.

NRK-legenden Arne Scheie var ikke i tvil om at Follos seier mot Rosenborg var historiens største cupbombe.

 SJOKKET:  Her er Ingvald Huseklepp, Brann, (t.v.), i kamp om ballen med Johan Johannesen, Sogndal i cupfinalen i 1976 Foto: NTB scanpix.
SJOKKET: Her er Ingvald Huseklepp, Brann, (t.v.), i kamp om ballen med Johan Johannesen, Sogndal i cupfinalen i 1976 Foto: NTB scanpix. Vis mer

-Ja, for meg er det tidenes cupbombe. Det beste laget i 2010 - som ikke har tapt i serien - taper mot laget som er dårligst på nest øverste nivå. Altså laget som er nummer 31 i Norge, sa en lettere sjokkert Arne Scheie til Dagbladet etter kampen.

Scheie har seinere beskrevet Hødds cupgull som en enda større prestasjon til NRK.

Askeladdens finaleparade Fjorårets cupvinner Hødd serverte en Askeladd-historie det er vanskelig å komme utenom. Laget fra Ulsteinvik kjempet i bunn i 1. divisjon, men greide å slå ut eliteserielagene Brann og Haugesund på vei til finalen.

Og Hødd sjokkerte finalemotstander Tromsø. Blåtrøyene gikk rett i angrep og scoret kampens første mål. Tromsø utliknet, og kampen gikk til staffer. Etter noen kanonredninger av keeper Ørjan Nyland (nå Molde), tok Askeladden cupgullet fra eliteserielaget.