Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Lyn vil hente flere unge afrikanere

Klubbsjefene Morgan Andersen og Jan Åge Fjørtoft vil fjerne regelen som begrenser antallet spillere fra land utenfor EU/EØS-området.

Dagbladet skrev i går at likestillings- og diskrimineringsombudet skal granske Norges Fotballforbund. Bakgrunnen er at regelen som nekter norske fotballag å benytte flere enn to spillere fra land utenfor EU/EØS, kan være lovstridig. Endres regelverket vil Lyn slippe problemet de har hatt med sine nigerianske spillere, siden kun to av dem kan spille samtidig.

-  Vi vil uansett hente flere unge afrikanere. De har ferdigheter som mange unge spillere i Norge ikke har, og kan derfor heve våre norske spillere, sier direktør Morgan Andersen.

-  Helt bak mål

Fotballpresident Sondre Kåfjord ga i går uttrykk for at Fotball-Norge står samlet bak begrensningsregelen. Morgan Andersen mener imidlertid ordningen, slik den fungerer i dag, er helt bak mål.

-  For oss har dette hele tida vært diskriminering. Vi ser ikke forskjell på en tysker og en afrikaner. Man skal like gjerne kunne hente en fra Nigeria som en fra Tyskland.

Lyn-direktøren er også opptatt av klubbens samfunnsansvar, og mener de kan være med på å gi afrikanske fotballspillere og deres familier en lysere fremtid.

-  Å gi de muligheten til å gjøre det de kan best er viktig for oss som fotballklubb.

-  Vil det føre til en flom av afrikanske fotballspillere til Norge, hvis reglene endres?

HELT PÅ LINJE: Klubbsjefene Morgan Andersen (t.v.) og Jan Åge Fjørtoft er helt enige om at regelen som begrenser spillere utenfor EU må vekk. -  Vi vil uansett hente flere unge afrikanere, sier Andersen. Foto: ARNT E. FOLVIK
HELT PÅ LINJE: Klubbsjefene Morgan Andersen (t.v.) og Jan Åge Fjørtoft er helt enige om at regelen som begrenser spillere utenfor EU må vekk. - Vi vil uansett hente flere unge afrikanere, sier Andersen. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

-  Jeg tror andre utenlandske spillere vil bli erstattet med afrikanere, men jeg tror ikke det vil gå utover kvaliteten på de norske spillerne.

Meningsløse regler

Lillestrøm-manager Jan Åge Fjørtoft er glad for konklusjonen jurist Lars-Jørgen Kihlberg Olsen har kommet fram til i sin spesialoppgave.

-  Jeg er prinsipielt enig. Det er meningsløst å ha slike regler, sier Fjørtoft som har spillere fra Australia, Tunisia og Canada i stallen.

-  Vil ikke en endring av disse reglene gjøre at antallet utlendinger i norsk serie øker, og at det vil bli vanskeligere for norske talenter å få spille i den hjemlige serien?

-  Det kommer opp hver gang dette blir diskutert. Vi må heller ha fokus på å utvikle norske talenter, og de har vist før at de kan bli bedre.

Fjørtoft mener fotballen går foran med et godt eksempel, og at det gjeldende regelverket er negativt for sportens verdier.

Flink til å integrere

-  Dette er jo fotballens store pre. I fotball viser man bare hva man kan. Hudfarge, nasjonalitet og religion har ikke noe å si.

Han er ikke redd for et storinnrykk av uslipte afrikanske fotball-diamanter i norsk toppfotball. -  Norsk fotball er utrolig flink til å integrere. Det er bedre at de kommer hit enn for eksempel til Belgia hvor vi har sett skrekkeksempler.

Diskrimineringsombudet behandler nå Norges Fotballforbunds EU/EØS-regel.

-  Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta. Det kommer an på hvor raske svar vi får fra partene, og hvor kompleks saken viser seg å være, sier presserådgiver Ingrid Dåsnes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling