Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lynsjestemning mot kjent travkusk: - Jeg hadde ingenting med avlivningen å gjøre

Utsatt for sterk netthets etter at «folkehest» mistet livet.

(Dagbladet): Den kjente travkusken Jomar Blekkan er fortvilet over at han blir utsatt for sterk hets på sosiale medier og på sin egen mobiltelefon.

- Det er helt forferdelig. Folk kaller meg for det verste. Og noen ønsker til og med at det verste skal skje meg, forteller Jomar Blekkan til Dagbladet.

Sinnene er satt i kok blant hestefolket og traventusiaster i Norge. Og årsaken er følgende:

Mandag kveld skulle travhesten Torpa Nils debutere for sine mange eiere på Leangen travbane med den kjente travkusken Jomar Blekkan i sulkyen.

Sparket bakut

Det gikk så galt som det kunne gå.

Torpa Nils slo seg helt rebelsk og sparket bakut. Bakbeinet traff håndleddet til Blekkan med stor kraft, og Blekkan ble kastet ut av sulkyen.

Hesten deiset også i bakken.

- Jeg kjører aldri den hesten igjen, sa Jomar Blekkan etter den dramatiske episoden.

Den fikk også dramatiske konsekvenser i etterkant. Like etter hendelsen ble det opprettet en gruppe på Facebook for at Torpa Nils ikke skulle bli avlivet.

Avlivet

Men fredag ble avgjørelsen tatt: Torpa Nils måtte bøte med livet.

I ettertid har Jomar Blekkan blitt stemplet som syndebukken. Dette har han å si:

- Jeg hadde absolutt ikke noe med denne avgjørelsen å gjøre. Selv om jeg støtter den i etterkant. Det eneste jeg sa etter episoden mandag, var at jeg aldri kom til å kjøre den hesten igjen. Jeg var ikke med i beslutningsprosessen om å avlive hesten.

-Ville treffe Slik opplevde han det:

- Jeg har aldri opplevd noe verre. Jeg påstår at hesten langet ut for å treffe meg. En hest som slår for å ta deg er rett og slett veldig farlig, sier Jomar Blekkan.

Han har stor erfaring som travkusk.

- Jeg har kjørt hest i vel 40 år og har opplevd litt av hvert. En hest kan være yr og frisk og sparke bakut. Men her var det tilsiktet fra hesten. Det er jeg helt klar på, sier han.

- Mangelfult opplyst

Det var Jomar Blekkan som valgte å handle inn Torpa Nils som en såkalt folkehest. Prosjektet er ment til å skaffe nye interesserte hesteiere inn i sporten. Denne gang falt det slett ikke heldig ut.

Blekkan mener han ble dårlig informert før handelen.

- Jeg fikk beskjed om at hesten kunne være våken og bakredd. Men siden har jeg fått henvendelser om at hesten har flydd ut i trening. Jeg burde fått advarsler. Og hesten skulle også hatt påbud om å bære slagreim (en reim over rumpa som hindrer hesten i å sparke bakut red.anm.). Fordi den hadde slått en gang før. Men jeg fikk beskjed om at det var fordi kusken var urutinert. Det stemmer ikke med min oppfatning. Vedkommende kusk hadde bred erfaring fra ponnitrav, forteller Blekkan.

Han sier at hesten var «verdens snilleste» i stallen.

- Den ble ridd av ei jente, og det var aldri problemer. Og jeg kjørte hurtig med ham inne på Leangen. Da oppførte han seg også bra. Men da vi nærmet oss startbilen mandag, skjønte jeg raskt at dette aldri kom til å gå bra, sier Jomar Blekkan.

Han er sikker på at et eller annet er holdt skjult et eller annet sted.

- Det må ha skjedd noe med Torpa Nils tidligere, sier Jomar Blekkan.

Skarpt gemytt

I en pressemelding på banens hjemmeside, forklares avgjørelsen om avlivning blant annet følgende:

«Torpa Nils har et såpass skarpt gemytt og med den opplevelsen mandag kveld, ønsker ikke Leangen Travbane/Folkehesten å påta seg det tyngende selgeransvaret det er å selge hesten videre. Torpa Nils ble derfor avlivet i dag.»

Pressemeldingen er signert Det Norske Travselskap og Leangen Travbane.

- Blir skremt

Daglig leder Robert Jakobsen bekrefter overfor Dagbladet at Jomar Blekkan ikke hadde noen rolle i beslutningen om å avlive hesten.

- Jeg blir skremt når jeg ser hvordan han blir behandlet. En mann som har viet sitt liv til travsporten skal ikke oppleve dette. Et besøk på gården hans viser bare at her har hestene det bedre enn noe annet sted. Det er hårreisende hva som foregår på sosiale medier for tiden, sier Robert Jakobsen til Dagbladet.