Lyrikk skal heve RBK

Per-Mathias Høgmo tar opp en gammel Rosenborg-arv: Høytlesing av dikt blir et viktig grep for å snu motgangen.

-  Alle som kjenner meg, vet hvor viktig jeg synes lagbygging er, sier Høgmo til Dagbladet.

Både i Tromsø og på de landslagene Høgmo har trent, har høytlesing av dikt vært fast innslag i spillergruppa. Nå skal også RBK-garderoben bli en poetisk arena igjen, lover lagets nye trener.

- Mental trening

-  Jeg har stor tro på dette som mental trening. Spillerne får i oppgave å finne et dikt som de skal lese høyt foran lagkameratene. Og det er klart det er noe nytt for de fleste av dem, sier han.

-  I et dikt ligger det mange gode perspektiver, og på få ord kan det sies svært mye. Spillerne må sette seg inn i diktet, og lære forfatteren å kjenne. Og idet de leser høyt for resten av gruppa, bryter de en grense, sier Høgmo.

-  Hva sier spillerne til dette?

-  Jeg har vel ikke fortalt dem det ennå. Men noen vil kanskje ikke bli overrasket. Jan Gunnar Solli var blant dem som leste dikt da jeg trente U-landslaget.

Treneren forteller videre at Inger Hagerup og Hans Børli er de dikterne som har vært mest brukt blant de spillerne han har hatt under seg.

-  Men etter hvert kommer ofte spillerne med egne favoritter. Og i Tromsø lagde de til og med egne dikt.

Per-Mathias Høgmo er ikke i tvil om at det nå er viktigere enn noen gang å drive lagbygging også utenfor treningsfeltet. I kveld skal spillerne samles til middag, men i framtida kommer trøndersk kultur og natur til å spille en viktig rolle i gjenskapingen av Rosenborg.

-  Ja, jeg kan love at kulturen og naturen i Trøndelag blir flittig brukt av Rosenborg i tida framover, sier Høgmo.

Om to uker, etter at Rosenborg har tatt imot Lyn i det som er klubbens neste hjemlige kamp, blir det enda mer vekt på det mentale i Trondheim. Da kommer nemlig Anne Marte Pensgaard på besøk. Psykologen, som har samarbeidet med Høgmo flere ganger tidligere, skal hjelpe laget på det mentale planet.

Suksess i TIL

-  En mental treners viktigste oppgave er å hjelpe spillerne med å gjenskape gode prestasjoner. Og det kan være nyttig hjelp, sier RBK-spiller Jan Gunnar Solli.

Han sier følgende om at laget må vente seg flere kulturelle atspredelser med Høgmos regime:

-  Jeg kjenner Per-Mathias godt nok til å vite at det han mener med diktlesing er å illustrere at vi må tenke nytt for å bli en enda tettere enhet. Og det kan være viktig for noen å bryte den barrieren det er å lese dikt, tror Solli.

Tromsøs Lars Iver Strand husker godt at Høgmo innførte diktlesing som et virkemiddel på Alfheim.

-  Det var en veldig ny tanke, som ble godt mottatt med en gang. Diktene hjalp på å løse opp stemningen, og ved å gjennomføre helt nye utfordringer får du en trygghet i gruppa.

Helten fra OL 2000, Dagny Mellgren, husker godt hvor mye tid Per-Mathias Høgmo brukte på relasjonene utenfor treningsfeltet mens han var trener for damelandslaget.

-  Han var veldig opptatt av lagbygging, spesielt det mentale, sier Mellgren.

-  Tren i stedet!

Nils Arne Eggen hilser diktlesingen velkommen.

-  Det er flott å lese dikt, og det er jo ikke noe nytt i Rosenborg. Men tidligere har det vært mest han ene treneren som har gjort det, ikke spillerne, sier Eggen, og snakker selvfølgelig om seg selv.

-  Jeg pleide å sitere dikt, ja. Det kan være spennende å tenke som Per-Mathias gjør, men vi brukte jo aldri lyrikken sånn, vi. Det Rosenborg først og fremst må gjøre nå, er ikke å lese dikt, sier Eggen.

-  Nå må de heller trene.

KULTURARBEIDER: Per-Mathias Høgmo har hatt stor suksess med lagbygging i sin karriere som trener. Og som en del av den, skal nå Rosenborg-spillerne få prøve seg på en ny arena.