- Lytt til oss, Semb!

KØBENHAVN (Dagbladet): Åge Hareide er lei av å bli beskyldt for etterpåklokskap. Han mener tvert imot at Nils Johan Semb bør lytte mer til erfaringene han sjøl og Trond Sollied har skaffet seg i utlandet.

Og han banner på nytt i kirka ved å ønske seg mer ballbesittelse og pasningssikkerhet i landslaget. Dessuten vurderer han å skrive bok.

Alt dette kan du lese i dette intervjuet med Åge Hareide, Brøndby-treneren som tør å si det han mener og ofte får bøtter av kjeft i retur. Ofte klager Hareide på at resonnementene hans spisses og personvinkles i mediene. Derfor lar vi ham snakke ut i dag:

- Jeg og Trond Sollied jobber utenlands, og ser fotballen med andre øyne. Skal Norge komme et steg videre bør ballbesittelse og pasningssikkerhet være et viktig moment i utviklingen.

- Har norske spillere glemt hvordan man spiller enkle pasninger til hverandre?

- Det kommer an på hva du får lov til, og hvordan treneren vil ha det. Det er avgjørende at man skaper trygghet i et lag til å spille ballen litt rundt.

- I Norge har vi ikke utviklet spillertyper som får lov til dette. Redselen for å miste ballen er der alltid, men da må man også ha en strategi for hva man gjør når det skjer. Man trenger ikke å være så redd. Det er jo forferdelig om man ikke forsøker.

- Hva skal til for å få flere fotballmiljø til å tenke slik?

- Man må ta diskusjonen. Det er viktig for oss alle at Norge blir der de var på 90-tallet. De må spørre for eksempel Trond Sollied: Hvordan tenkes fotball i Belgia? Han har jo gjort det samme som meg. Tatt med seg gjennombruddshissigheten - det beste i norsk fotball. Men vi to har også brukt spillernes egenskaper til å spille ballen rundt på banen.

- Ingen må si at det er mest effektivt og det er mest attraktivt. Folk vil ha lag som tør å angripe. Det er enklere å utvikle et lag ved å lære spillerne å tenke offensivt - enn å lære dem å tenke defensivt. Det er også enklere å få tilgivelse når det går galt om laget har vilje til å være offensivt.

- Spiller Norge feigt?

- Det er merkelig at vi ikke hadde mer grep på det da vi spilte 4- 5- 1 mot Polen og Hviterussland. Da vi justerte om til 4- 4- 2 eller 4- 3- 1- 2, fikk vi grep på det igjen. Da la vi mer press.

- Har ikke trenere som streber seg fram via forbundsskolen rom for avvik?

- Det er vanskelig å kritisere. Men skal de snakke om system og spillestil, må de også høre på oss som jobber ute. Jeg og Sollied tenker og oppfatter fotballen litt annerledes. Det må gå an å trekke veksler på oss i forhold til dette.

- Fanken, jeg har jobbet med fotball på trenernivå i 15 år siden 1986. Jeg har vært gjennom mange forskjellige systemkonstellasjoner og utviklet meg som trener. Men vi blir uthengt fordi kritikken blir personidentifisert. Det blir feil når det virker som vi er ute etter Drillo eller Nils Johan Semb eller hvem det nå måtte være.

- Kanskje du bør skrive bok for å få fram synspunktene dine?

- Jeg satt faktisk i går og bladde gjennom den boka til Drillo og Semb, «Effektiv fotball». En steike god bok. Utrolig godt skrevet. Men jeg synes likevel at de skriver som om det defensive er det viktigste.

- Du blir ofte kritisert for å være etterpåklok?

- Ja, jeg har sett det, og det synes jeg er forferdelig urettferdig. Jeg synes ikke man skal kritisere laguttak eller trenernavn. Derfor er jeg mer opptatt av de overordnede fotballprinsippene. Det bør ikke kalles annet enn å være positiv og konstruktiv.

- Hvorfor oppfattes da fruktbar diskusjon som den gjør i Norges Fotballforbund?

- Jeg synes det blir fullstendig feil når de sier at det de står for er riktig, og det vi andre står for er galt. Om 4- 5- 1 modellen hadde vært så ideell, hadde vel Brasil, Italia og Frankrike spilt slik da?

- Greit nok å hevde at disse nasjonene har spillere med bedre ferdigheter enn oss, men det er faktisk lov å ta nye modeller ut i forhold til de ferdighetene spillerne våre faktisk har. Vi bør holde spiller- og trenerdebatten utenom. Men i ettertid kan man se om en spiller gjorde det godt eller dårlig i den eller den posisjonen.

- All fotball må vurderes i ettertid. Nils Johan har best kontroll på alle norske spillere i Europa, men jeg synes ikke folk skal være så hårsåre. Vi lever i samme hverdag. Får jeg et dårlig resultat her i Danmark, så er det krav om hodet på et fat for meg også. Men jeg mener faktisk at landslaget er en offentlig sak. Det ville være ille om vi ikke engasjerte oss i Norges landslag. Det ville være steike ille.

- På hvilken arena kan man lage en fruktbar debatt?

- Jeg tror initiativet må komme fra Fotballforbundet. Vi trenere må tørre å si det vi mener. De andre må være mottakelige for det som kommer, og oppfatte det som konstruktivt.

- Hva med en tre dagers trenerkonferanse om norsk fotballs framtid?

- Ja, hvorfor ikke? Jeg tror det hadde vært fruktbart. La det være helt klart: Landslagssjefen har en jævla tøff jobb. Men alle står bak ham nå - både forbundet, trenerne og spillerne. Da får han jammen knytte nevene og stå på. Alle vi andre er til stede om han og forbundet vil diskutere hva som er det beste for landslaget, men de må være villige til å lytte istedenfor å ha en holdning om at det Åge sier bare er tøys og tull.

- Motarbeider Fotballforbundet utvikling?

- Jeg er sikker på at de evaluerer seg sjøl, men det er ingen vits i å evaluere noe som helst om man ikke får motforestillinger.

- Er du skuffet over Sembs vilje til utvikling i etterkant av EM?

- Sett utenfra har det ikke vært forandringsvilje. De har spilt etter samme prinsipp, system og tankegang.

- Du må visst skrive den boka, du?

- Jeg har veldig lyst. Har vurdert det en del ganger, men det går på tid til å sette seg ned. Det må være pinlig nøyaktig. Man kan ikke bare synse om ting. Det burde nok vært motforestillinger til «Effektiv fotball», men det blir oppfattet som feil når man mener noe eget. Skal man «ta» noen, må det være grunngitt godt nok. Egil er jo fotballprofessor.

- Hvem vinner Tippeligaen i år?

- Jeg tror Rosenborg vinner i år igjen. Nils Arne har hentet inn spillere som passer i rollemønsteret. Så blir det en kamp om plasseringene to- fire mellom Brann, Stabæk og Viking. Bak disse tror jeg det blir et mellomsjikt med Molde og Tromsø.

- Viking og Stabæk har jo svensk trener. Brann en islending. Nå har Molde svensk trener. Da må det vel bli bra?

- He-he. Det er jo ingen garanti, da. Husk at Tord Grip trente Norge.

BESATT AV BALL: I København bor Åge Hareide fint og sentralt. Men Hareide bruker tida si på fotball.