Må akklimatisere seg i en måned til Qatar-VM

- Liker du rolig fotball, hvor pasningene går innad i laget, da vil du like dette mesterskapet

PÅ VEI TIL Å BLI ET MARERITT: Da Fifa tildelte Qatar VM i fotball i 2022, undervurderte de åpenbart hvor mye som skal til for å få mesterskapet på beina.Foto: AP /Osama Faisal
PÅ VEI TIL Å BLI ET MARERITT: Da Fifa tildelte Qatar VM i fotball i 2022, undervurderte de åpenbart hvor mye som skal til for å få mesterskapet på beina.Foto: AP /Osama FaisalVis mer

Spillerne som skal delta i fotball-VM i Qatar i 2022, vil trenge en hel måned på å vende seg til varmen. Det mener forskere ved et britisk universitet.

Studien ble lagt fram av forskerne torsdag. Den sier at temperaturene i Qatar på tiden mesterskapet skal arrangeres, kan komme helt opp i 50 grader.

- Fysiske prestasjoner og beslutningsevne vil svekkes under slike forhold, sa professor John Brewer ved universitetet Bedforshires sportsavdeling.

Må forberede seg Brewer har tidligere vært en del av Englands støtteapparat og har i så måte god greie på både forskning og fotball. Han mener fotballspillerne kun trenger tid for kunne prestere på best mulig nivå i Qatar.

- Resultatet vårt er ikke overraskende. Spillernes kropper kan vende seg til de ekstreme forholdene om de reiser dit tidlig nok. England må endre på spilleplanen i ligaen og reise ned omtrent fire uker før. Så må de spille forberedende kamper, sa professoren.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har diskutert om mesterskapet bør flyttes til en annen tid på året. Det har også vært snakket om å flytte hele VM vekk fra Qatar, slik at mesterskapskalenderen kan opprettholdes.

Tempoet må ned Rapporten forskerne har utarbeidet, kartlegger en ekstrem hete. Om turneringen skal arrangeres på sommeren som planlagt, er lagene nødt til å senke tempoet i spillet sitt.

- Det høye tempoet vi ser i Premier League til vanlig, vil vi nok ikke få se i Qatar. Spillerne kan ikke holde ut i 90 minutter eller mer med det tempoet i en slik varme. Om du liker rolig fotball, hvor pasningene går innad i laget, da vil du like dette mesterskapet, sa Brewer.

- Lag som vanligvis spiller i et rolig tempo, vil få en fordel, la han til.

Det er ventet at det tidlig i oktober vil komme en endelig avgjørelse rundt spilleplanen for turneringen. Om britenes rapport får noen innvirkning, vites ikke.

(NTB)