Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Må bli mye flinkere til uka

Moldes 2 - 0 kom på ren flaks. Esten O. Sæther kommenterer.

IKKE FORNØYD: Ole Gunnar Solskjær var langt mer fornøyd med resultatet enn prestasjonen etter 2-0 mot Heerenveen. Her diskuterer han med Kristoffer Paulsen Vatshaug. Foto: REUTERS/Svein Ove Ekornesvaag/NTB Scanpix
IKKE FORNØYD: Ole Gunnar Solskjær var langt mer fornøyd med resultatet enn prestasjonen etter 2-0 mot Heerenveen. Her diskuterer han med Kristoffer Paulsen Vatshaug. Foto: REUTERS/Svein Ove Ekornesvaag/NTB Scanpix Vis mer

DET er fint å få være glad etter en resultatmessig stor norsk europeisk fotballkveld, men to seire og en uavgjort er bare en begynnelse. Først om en uke kommer svaret på om denne framgangen blir noe annet enn tre hyggelige opplevelser. Da er selv ikke Moldes 2 - 0 ledelse nødvendigvis så mye verdt.

For mer enn på mange år trenger norsk klubbfotball stabilitet. Akkurat det var det vrient å se underveis i disse tre norske kampene.

SERIEMESTEREN er det beste eksempelet på svingningene underveis. Der det i enkelte flotte perioder kunne se ut som om Molde gjennomgående holdt et høyere nivå både individuelt og lagmessig enn nederlandske Heerenveen, skulle oppgjøret egentlig glidd ut i panikk og press foran keeper Espen Bugge Pettersen.

At sluttresultatet i stedet ble stående på 2 - 0 skyldtes gjestenes rutinerte stopper Chris Kum som i et ubesluttsomt øyeblikk så ut som om han manglet noen bokstaver i familienavnet:

•• Den påfølgende Mattias Mostrøm-scoringen var en ren extratrekning.

Først serverte Heerenveen-forsvaret Daniel Chima Chukwu en kjempesjanse via en håpløs tversoverpasning foran eget mål uten at Molde-spissen hadde ro til å utnytte den. Så dempet altså Kum ballen for Mostrøm på et usedvanlig; ja beklager det opplagte, klumsete vis.

Fullt så opplagt blir det ikke i returkampen.

FOR midt i sine egne variable prestasjoner rakk Heerenveen å vise at de på tross av stor utskiftning i angrep fortsatt har et eget offensivt spill til å gjøre det vrient for Molde å nå gruppespillet i Europaligaen.

Tidlig i andreomgangen fikk innbytter Arsenio Valenpoort to gedigne sjanser alene på lengste stolpe. Så koblet nederlenderne et grep på spillet i sluttminuttene som antydet at Moldes backlinja neste uke kan få en vel stor utfordring langs bakken selv om laget forsøker å lukke bakrommet i bortekampen.

DENNE mulige svakheten gir Ole Gunnar Solskjær et vrien taktisk valg. Skal han samle laget sitt lavt for å beskytte 2 - 0 ledelsen mens han håper på Moldes egne kontringer og høye tempo, eller skal han prøve og utnytte Heerenveens påfallende unøyaktighet i igangsettingen bakfra?

I går prioriterte han defensiv trygghet. Molde presset stort sett lavt før laget mer ufrivillig ble trykket tilbake i egen boks mot slutten. Men det var i de få modige periodene at det var lettest å se den framgangen som klubben har hatt under Solskjær.  Da var hjemmelaget tryggest med ballen og hadde selvtillit nok til ubesværet å variere det offensive spillet sitt.

DET SISTE er et helt nødvendig steg for å oppnå noe internasjonalt. Nå har Molde blitt løftet opp på det nivået. Desto større grunn til å håpe at laget utvikler seg ytterligere til neste uke.

Kanskje var opplevelsene underveis i denne kampen like viktige som selve resultatet? For lenge virket den omskolerte midtspissen Jo Inge Berget fysisk sterkere enn stopperne rundt seg, Vegard Forren hadde stålkontroll i feltet og Magnus Wolff Eikrem vant de viktige en mot en duellene på midten. I tillegg kom Joshua Gatt rett fra et skadeopphold til sin egen lekestue på høyrekanten, mens Pape Pate Diouf mot slutten leverte et solid come back.

TIL RETURKAMPEN får de to sistnevnte dessuten en viktig seriekamp mot Vålerenga i bagasjen. Den kamptreningen kommer til å hjelpe på stabiliteten i Moldes eget angrepsspill. I beste fall gir det en norsk klubblag med mot og ferdigheter til å avansere mer på egen styrke enn motstandernes svakhet.

Først da går det virkelig an å snakke om internasjonal framgang for norsk klubbfotball.

Esten O. Sæther er landslagsjef i futsal (innndørsfotball) og kommentator i Dagbladet.  

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media