- Må egentlig si jeg ble overrasket

Men Shampo, Tollefsen og Lund tror på avansement.

(Dagbladet.no): Nattas norske ishockeybragd i VM overrasker sågar de som sitter midt i den norske hockeyfamilien.

Norges kanskje største spiller gjennom tidene, Espen «Shampo» Knutsen, ble svært imponert over landslagets avansement og kamp mot Tyskland.

- Det var kjempebra, dette er en utrolig sterk prestasjon. Jeg hadde ikke trodd dette for noen uker siden, sier en overrasket Vålerenga-trener til Dagbladet.no.

- Kommer langt med innsats

Han mener Roy Johansens kollektiv sørget for seieren, som tar oss til mellomspillet med fire poeng, ett poeng mer enn det sterke Sverige fikk med seg.

• Les også: Nå ler ikke svenskene av norsk hockey

- En og en kan vi ikke hevde oss, men det er noe annet når samspillet fungerer. Vi har ikke et lag med spesielle stjerner, men alle går ut og gjør jobben sin. Dette viser at man kommer langt med innsats, skryter Knutsen.

Nå er han optimist foran det som skal skje i fortsettelsen.

- Må egentlig si jeg ble overrasket

- Canada og USA blir selvfølgelig tøft, men vi kan slå Latvia. Uansett kan vi jo være så heldig å gå til kvartfinalen uten å vinne en eneste kamp, påpeker den tidligere utenlandsproffen. 

Avansementet kom til tross for at norske stjerner som Tore Vikingstad, Ole-Kristian Tollefsen og Lars Erik Lund er skadd, mens Patrick Thoresen er opptatt med cupspill i USA. Utgangspunktet var derfor ikke det beste foran VM i Canada.

- Men de klarer seg bra uten oss. De har gjort det stortartet. Knallbra, sier Tollefsen til Dagbladet.no.

Han er spesielt imponert over lagmaskineriet.

- De tør å spille hockey, og de tør å stå fram. Nå må de bare fortsette å spille slik de har gjort til nå - med sjøltillit, lyder den skadde NHL-proffens råd til lagkameratene han helst kunne tenkt seg å spille sammen med.

- Helt etter boka, og vel så det

Columbus Blue Jackets-spilleren tror mulighetene for kvartfinale er gode.

- Nå lever dette sitt eget liv, og hvis gutta klarer å løfte fram det flaggskipet som landslaget er, vil det bety mye for hockeyinteressen i Norge, tror han.

VIKIG: Keeper Pål Grotnes har vært god så langt i VM, og han er en nøkkelspiller hvis Norge skal komme seg gjennom mellomspillet i VM, mener Lars Erik Lund. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
VIKIG: Keeper Pål Grotnes har vært god så langt i VM, og han er en nøkkelspiller hvis Norge skal komme seg gjennom mellomspillet i VM, mener Lars Erik Lund. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX Vis mer

Det tror også Lars Erik Lund, som var med den norske VM-troppen helt til han fikk en puck i øyet. Tross tidlig bekymring, berger han synet, og dermed kunne han også se lagkameratenes storkamp i natt.

- Det var veldig bra. Ekstremt bra, faktisk. Måten de gjennomførte det på, var akkurat slik jeg kjenner systemet. Helt etter boka og vel så det, forteller han til Dagbladet.no.

- Ble du overrasket over det du så?

- Jeg må egentlig si det, jeg ble positivt overrasket. Allerede da jeg var med før VM, merket jeg at ting var på gang. Men nå har de fått enda mer sjøltillit, ser VIF-kapteinen.

Samtidig ser han ikke bort fra at Norge kommer ned på jorda mot Canada i natt.

- De gode lagene skjerper seg ofte utover i turneringen. Men det finnes alltid en sjanse for at vi kan slå Canada og USA, og Latvia slo vi jo så seint som i fjor. Det gjelder bare å gjøre de tingene vi har gjort til nå, samtidig som Pål Grotnes fortsetter å stå like godt i mål framover, sier Lund.

SKADD: Lars Erik Lund er en av flere norske hockeystjerner som er skadd. Likevel overbeviser landslaget i VM.