Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Må få med jentene

Bare 11 prosent av norske innvandrerjenter er med i et idrettslag. Norske skoler bør ta ansvaret for å få jentene med på trening, mener Ap-politiker Saera Khan.

STAVANGER (Dagbladet): Dagbladet omtalte i går Nova-undersøkelsen, som viser at tenåringer med bakgrunn fra ikke-vestlige land er sjeldnere med i idrettslag enn andre etniske grupper.

Jentene er spesielt underrepresentert. Bare 11 prosent er med i organisert idrett, mot 37 prosent av etnisk norske jenter. Ap-politiker Saera Khan er egentlig ikke overrasket.

-  Driver med dans

-  Dette skyldes kjønnsrollemønsteret i innvandrermiljøene. Det er ikke noen kultur for at innvandrerkvinner skal drive idrett, men de driver gjerne med dans i stedet. Generelt er organisert idrett et fremmedord, sier Khan.

Hun mener idrettslagene bør trekke jentene og mødrene deres inn sammen. Slike prosjekter kan øke jentenes deltakelse, tror hun. Samtidig mener Khan at skolene må gjøre en innsats for å få denne gruppa med på fysiske aktiviteter.

-  Mange skolejenter dropper for eksempel svømmeundervisningen, fordi de ikke vil ha badetøy på seg og svømme sammen med gutter. Her kan man for eksempel ha egne svømmetimer for jentene. Det koster kanskje litt ekstra, men alternativet er at disse jentene ikke lærer seg å svømme. Hvis vi aksepterer at innvandrerjenter skal få gå med hijab på skolen, kan vi ikke samtidig tvinge dem til å svømme sammen med guttene. Dette handler om personlig frihet. Men gymnastikken for øvrig må være obligatorisk, presiserer Khan.

-  Trist

Hun får støtte fra Meriem El-Mesbahi, leder for Islamsk kvinnegruppe i Bergen.

-  Jeg synes det er trist at så få innvandrerjenter deltar. Årsaken til det varierer fra familie til familie og mellom ulike kulturer. Noen jenter nekter å ha mannlige trenere eller å trene sammen med gutter. Andre er ikke vant med at jenter driver idrett i det hele tatt. Med tida vil nok innvandrerne tilpasse seg norsk treningskultur. Men kommunene bør ta det første steget, mener El-Mesbahi.

FREMMEDORD: - Generelt er organisert idrett et fremmedord, sier Ap-politikeren Saera Khan. Hun mener idrettslagene bør trekke jentene og mødrene deres inn sammen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media