Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Må forberede seg på lønnskutt

Norske idrettsutøvere vil kjenne det på pungen, dersom det blir fritt skovalg, varsler Larvik.

MINDRE SPRUT: Larviks Linn-Kristin Riegelhuth feirer Champions League-gullet. Nå varsler klubben hennes at norske idrettsutøvere vil tjene mindre, hvis kravet om fritt skovalg går gjennom. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
MINDRE SPRUT: Larviks Linn-Kristin Riegelhuth feirer Champions League-gullet. Nå varsler klubben hennes at norske idrettsutøvere vil tjene mindre, hvis kravet om fritt skovalg går gjennom. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Helgas serierunde i Tippeligaen er avlyst, etter at 95 fotballspillere er tatt ut i streik. Spillerne, representert ved NISO, og klubbene, representert ved NHO idrett, ble blant annet ikke enige om spillernes rett til fritt å velge utstyr.

Utstyrsleverandøren Umbro bekrefter at avtalene de har med klubbene vil bli vesentlig mindre verdt, hvis spillerne på lagene bruker sko fra andre leverandører. Det betyr at tapet for norske klubber vil beløpe seg til millioner av kroner.

Dette gjelder ikke fotballen, også ishockey og håndball vil få fritt valg av personlig utstyr, hvis NISO vinner fram med kravene sine.

- Vil gå utover lønningene Håndballjentene i Larvik vant nylig Champions League og er en økonomisk gigant i kvinnehåndballen i Norge. Inntektene de får fra utstyrsleverandøren Puma er likevel helt avgjørende. Larvik har noen av de største idrettsprofilene i Norge i stallen, som Gro Hammerseng, Tonje Larsen og Cecilie Leganger.

- Vi får utstyr for litt over en million kroner i året. I tillegg får vi en del hundretusen i kontanter. Skulle noen av våre største profiler brukt et konkurrerende merke, ville vår forhandlingsposisjon vært radikalt endret, sier Bjørn-Gunnar Bruun Hansen, daglig leder i Larvik.

- Vi er ute i markedet etter en ny sponsor nå, mye av grunnen til at verdien vår er så stor er at vi har profiler. Hvis vi ikke kan tilby det, forringer det verdien vår.

Bruun Hansen har ingen tro på at NISO vinner fram med kravene de nå streiker for.

- Dette er et krav NISO ikke kan få gjennom. Dette er så store verdier for idretten at de må hentes et sted, det blir på lønningene. Jeg kan ikke forstå at det skal være et NISO-krav: De som vil svakest er de som tjener minst, mens de som tjener mest ikke vil ha noen problemer.

Larvik er også klare på at spillere som av medisinske årsaker ikke finner et par Puma-sko som passer, får bruke andre merker. Det er snakk om et par spillere i troppen.

FFK: - Mer til de få Det samme gjelder i Fredrikstad, der ni spillere nå er tatt ut i streik. Spillere som av medisinske årsaker ikke kan bruke Umbro, får benytte et par sko de føler seg komfortable med.

- Det som vi generelt kan si er at noen få spillere vil bli tilgodesett med enda mer, mens klubbøkonomien i håndball, hockey og fotball vil bli lidende, siden man er såpass avhengig av utstyrsavtalene, sier mediesjef i Fredrikstad Thomas Torjusen til Dagbladet.

- Dette er et krav om mer penger til noen få. Det er en svært usolidarisk løsning. NISOs krav vil få store økonomiske konsekvenser for de yngste og de som tjener minst.

STREIKER: Freddy dos Santos er en av spillerne som er tatt ut i streik. Han sier han stiller seg solidarisk med de andre NISO-medlemmene. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
STREIKER: Freddy dos Santos er en av spillerne som er tatt ut i streik. Han sier han stiller seg solidarisk med de andre NISO-medlemmene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Torjusen legger merke til det Umbro sier, at avtaler der sko ikke inngår «vil ha en helt annen verdi» enn dagens avtaler.

- Vi legger vekt på det Umbro sier, at sko er en viktig del av avtalen.

NISO: - Handler ikke om penger Joachim Walltin, leder i spillerorganisasjonen NISO, innrømmer at et fritt skovalg hos spillerne vil koste klubbene penger.

- Det vil være en kostnad og en omorganisering av sponsormarkedet. Men vi aksepterer ikke noe skremmescenario, sier Walltin til Dagbladet.

- Man må se på helheten. Det investeres også mye penger i norsk fotball for å gjøre den bedre. Det å sikre at spilerne har optimalt utstyr burde være prioritert.

Walltin sier videre at pengene klubbene taper på dårligere avtaler ikke vil havne hos noen få toppspillere som kan inngå private skoavtaler.

- Det har aldri vært intensjonen at noen spillere skal tjene penger. Det er ikke tillat å ha avtaler som er i konflikt med utstyrsavtalen klubben har.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media