Må først vinne over seg selv

VITORIA (Dagbladet): Rosenborgs bortekompleks står skrevet med tosifret i Champions League-statistikken: 12 baklengs på tre bortekamper. Skal gjestespillet i UEFA-cupen fortsette over nyttår, så må Rosenborg først og fremst vinne over seg selv.

Det finnes greie nok forklaringer på de stygge tallene. Den viktigste kan også tallfestes:

  • To av fire fra forsvarsrekka er borte siden mellomspillet i Champions League i mars: André Bergdølmo og Bjørn Otto Bragstad. Selv klubber med ubegrenset kjøpekraft ville merket tapet av to forsvarsspillere i den klassen.

Men i sunne fotballklubber er ikke fortida noe tema for andre enn statistikere og pensjonerte spillere.

Og viktigere: Hjemme på Lerkendal har Rosenborg framstått langt bedre defensivt, til tross for litt for mange - men aldri direkte avgjørende - baklengsmål også der.

Ikke alene

Altså likner dette mest et mentalt problem. Et kompleks som avsløres utenfor Norges grenser.

Det handler ikke om at Rosenborg ikke har dyktigheten til å holde nullen. Det handler om at de har tullet seg inn i en forestilling om at det ikke er mulig.

Rosenborg er slett ikke alene om disse problemene. Men alle naturlige konkurrenter har vært flinkere til å skjule dem.

  • Tre baklengs borte mot et lag som Bayern München er ikke oppsiktsvekkende på papiret, men vi husker godt hvor unødvendige et par av dem var. Den virkelige uroen kom først i de to påfølgende bortekampene.
  • To nye baklengs i det helsløve bortemøtet med Helsingborg.
  • Og sju nye baklengs i kollapsen borte mot Paris St. Germain.

Går vi et drøyt år tilbake i tid, så var det nettopp framgangen på bortebane som sendte Rosenborg til mellomrunden i Champions League. 3- 0 borte over Boavista var strålende, 3- 0 borte over Borussia Dortmund er tidenes norske fotballbragd.

Utskiftningene har ikke vært flere enn at en rekke spillere fra den gang fortsatt har nøkkelroller i laget. Nils Arne Eggen kaller dem kontinuitetsbærere.

I den gjennoppbyggingsfasen Rosenborg er i nå, er disse spillerne viktigere enn noen gang - både på noen timers sikt og på noen års sikt.

Holde tett

I sunn Rosenborg-ånd er ambisjonen grei i kveld:

  • Seier.

Men etter tre uker uten seriøs kamptrening, og med Champions League-statistikken i bakhodet, er det kanskje grunn til litt mer nøkternhet. En Rosenborg-seier vil faktisk være en sensasjon i kveld.

Derfor har vi et litt kjedelig forslag til realistisk målsetting:

  • 0- 0.

Til tross for at et uavgjort resultat med scorede mål er mer gunstig foran returkampen på Lerkendal.

Men i kveld er det viktigst for Rosenborg å holde tett på bortebane.