AVSLØRT: Den tyske veteranen Evi Sachenbacher-Stehle (t.h.) ble spurtslått av Tiril Eckhoff (t.v.) under fellesstarten. Nå har Stehle verre ting å stri med. Foto: NTB Scanpix
AVSLØRT: Den tyske veteranen Evi Sachenbacher-Stehle (t.h.) ble spurtslått av Tiril Eckhoff (t.v.) under fellesstarten. Nå har Stehle verre ting å stri med. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Må forvente at mange OL-deltakere har brukt doping

Tysk dopingprofessor til Dagbladet.

(Dagbladet): To dager før OL-ilden slukkes, kom nyheten om lekenes første dopingsak. Den tyske OL-komiteen bekreftet i dag tidlig at en av deres utøvere har testet positivt på doping. En rekke medier melder at det dreier seg om skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle (33).

Nyheten slo ned som ei bombe både i Sotsji og i Tyskland. Den tyske dopingprofessoren Perikles Simon ved Universitetet i Mainz sier til Dagbladet at han er overrasket over avsløringen - men ikke over at en utøver fra hans nasjon har jukset.

- Ja, jeg er veldig overrasket. Jeg hadde ikke trodd dette skulle skje. Det er for mange prosedyrer nå for dopingbruk, og for mange substanser som kan tas i det skjulte, til at jeg trodde en tysk utøver skulle teste positivt under OL, sier Simon.

- I Tyskland er det så mye utdanning rundt dette, så mange retningslinjer, for å være på den sikre sida. Jeg vet ikke så mye om denne aktuelle saken, men jeg vet at utøverne har strenge lister for hva de kan spise. De unngår medisiner fra normale leger. De søker alltid råd fra OL-teamets leger. Så dette er rare nyheter, sier professoren videre.

Tre teorier Hans umiddelbare kommentar til at Sachenbacher-Stehle er tatt:

- Vel, det var problemer med henne tidligere også, sier Simon, og sikter til at hun hadde for høye blodverdier før OL i 2006 - og dermed ble nektet rennstart til åpningsøvelsen i Torino, da som langrennsløper.

DOPINGPROFESSOR: Perikles Simon mener jukserne har så sofistikerte metoder nå, at det han er mest overrasket  over at noen klarer å bli tatt.
DOPINGPROFESSOR: Perikles Simon mener jukserne har så sofistikerte metoder nå, at det han er mest overrasket over at noen klarer å bli tatt. Vis mer

Han lanserer tre teorier til hvordan hun kan ha havnet i denne situasjonen:

- Hun kan ha tatt noe som er lov å benytte under trening, men forbudt under konkurranse - og så har hun ikke stoppet i tide. Det er det ene. Det andre er at hun har tatt sentralstimulerende midler - og da er alternativene mange - i god tid før lekene, men at det er spor under konkurransene. Det klarer de fleste å unngå nå for tida, så det er i tilfelle overraskende, sier han.

- Det tredje er at noen har gitt henne noe uten at hun visste om det.

Får ikke stor betydning For Perikles er overbevist om at mange utøvere har benyttet ulovlige midler for å komme dit de er i dag.

- Vi må forventet at mange utøvere i OL har brukt doping en eller annen gang. Det er så lett å klare å unngå å bli tatt. Og alternativene er så mange, hevder han.

Perikles viser til en forskningsrapport utført i forbindelse med de panarabiske leker - et mesterskap som likner OL i oppbygging, arrangert for nasjoner fra den arabiske verden - hvor 45 prosent av utøverne skal ha innrømmet dopingbruk. Mange av disse benyttet stoffene ett år før, under opptreningen, men passet på å være reine under selve konkurransen.

- Utøvere ser ut til å ha en hang til å dope seg, omtrent uansett idrett, påstår Simon.

- Hvilken betydning tror du denne avsløringen får for tysk skisport?

- Ikke mye. Hvis vi ser på skandalen rundt sykkellaget Team Telekom, så var det ikke mye som endret seg. De samme doktorene er fortsatt i gamet. Det skjedde ikke noen store forsøk på fundamentale endringer, etter det jeg kjenner til, sier professoren til Dagbladet.