-  Må gjøre Nedved dårligere

For første gang i sine 22 måneder som nasjonens ballsjef har Åge Hareide kopiert en landslagstropp. For alle andre enn de som ikke kom med er det utelukkende positivt.

ULLEVAAL (Dagbladet): -  Og ikke minst en styrke, sier Norges landslagstrener til Dagbladet. -  Det er en ønskesituasjon å ha en så fast tropp som mulig.

Mandag reiser Norge til København for en tre dagers oppkjøring før den første Tsjekkia-kampen på Ullevaal 12. november. Åge Hareide vil ha ro fra alt det utenomsportslige styret som normalt omgir et norsk landslag på leir i Oslo. Og i Kongens By skal den enkle planen mot Nedved og kompani legges.

Mye av det handler om ikke å ha frykt.

Gode relasjoner

-  Ta en mann som Pavel Neved, sier Hareide. -  Når han er så god som han kan være, må vår jobb være å gjøre ham mindre god. Men uten å fokusere på alle hans kvaliteter - går vi rundt og snakker om hvor fenomenal han er gjør vi ham bare enda bedre. Det er på våre egne arbeidsoppgaver, og bare dem, at fokuset må ligge.

To 1- 0-seirer mot Moldova (H) og Hviterussland (B), gode relasjoner mellom spillerne, god stemning og massiv tro på egne ferdigheter. Der har du motivasjonen og den faglige tenkingen bak Åge Hareides kopilandslag. Og med Claus Lundekvam, Alex Valencia og Ole Martin Årst tilbake fra sykemeldingene de fikk utstedt sist gruppa møttes i Oslo før Moldova-kampen, mener Hareie at norsk fotballs internasjonale kjernegruppe står enda sterkere enn før kampene på Ullevaal og i Minsk.

Resten handler om å bygge tro.

Stengt for Hassan

 COMEBACK: Juventus-juvelen Pavel Nedved har gitt seg på landslaget, men stiller for Tsjekkia i de to VM-kvalikkampene mot Norge. -  Når han er så god som han kan være, må vår jobb være å gjøre ham mindre god, sier landslagstrener Åge Hareide. Foto: GiampieroSposito/Reuters/Scanpix
COMEBACK: Juventus-juvelen Pavel Nedved har gitt seg på landslaget, men stiller for Tsjekkia i de to VM-kvalikkampene mot Norge. - Når han er så god som han kan være, må vår jobb være å gjøre ham mindre god, sier landslagstrener Åge Hareide. Foto: GiampieroSposito/Reuters/Scanpix Vis mer

-  Jeg er enig i at det vi ikke har lært til nå ikke kan læres inn mot de to avgjørende kampene mot Tsjekkia, sier Åge Hareide. -  Nå handler alt om å få hele gruppa til å tro på egne styrker og ferdigheter. For sjøl om vi møter et meget godt lag så har vi absolutt muligheter til å klare det.

-  Det gjelder å gripe sjansen.

Hassan El Fakiri har fått mye skryt for sin sportslige gjenreisning i tysk Bundesliga. I helga var også Stig Inge Bjørnebye og så midtbanealternativet i aksjon. Men da årets siste VM-tropp ble offentliggjort i går formiddag var ikke Bundesliga-proffen på arket. Av følgende grunner:

-  Det handler ikke om at Hassan ikke er god nok for en norsk landslagstropp, sier Åge Hareide. -  Grunnen til at han ikke er med er at jeg ikke vil forringe de prestasjonene Kristofer Hæstad, Christian Grindheim og Fredrik Strømstad har gjort. Og fordi jeg mener å ha gode nok alternativer på sentral midtbaneplass velger jeg heller å la Hassan presse disse gutta utenfra. Kvalifisert konkurranse er alltid veldig nyttig.

Må være lure

Men mye vil også handle om måten å angripe kampen på.

-  Det som er helt sikkert er at vi må være lure, sier Norges landslagstrener. -  Jeg tror ikke vi vil gå ut i hundre sjøl om vi spiller hjemme først. For det er viktig å få kontroll i kampen, være kompakte og solide, og ikke løpe oss inn i problemer. Så får vi heller sette på litt mer fart etter hvert.

0- 0 bra på Ullevaal

Og når Åge Hareide snakker om hva som vil være et godt resultat å ta med seg til Praha er det lett å forstå disse tankene.

-  Alt uten baklengsmål er veldig bra.

-  Hvilket betyr at du vil leve i håpet med 0- 0?

-  Ja, det vil være bra.

-  Og da er det jo lett å tenke seg hva som vil være enda bedre?

-  Ja, ikke sant. Scorer vi og holder nullen har vi et meget godt utgangspunkt, sier Åge Hareide.

OPTIMIST: Åge Hareide.