- Må gjøre som Solskjær

Øyvind Alsaker (57) er kritisk til Manchester Uniteds sesongstart. Han mener Erik ten Hag (52) bør se til Ole Gunnar Solskjær (49) før storkampen mot Liverpool.

FORTVILER: Manchester United-manager Erik ten Hag under tapet for Brentford. Foto: NTB
FORTVILER: Manchester United-manager Erik ten Hag under tapet for Brentford. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Etter to tap på sesongens to første Premier League-kamper denne sesongen, er presset stort på Manchester United, og klubbens nye manager Erik ten Hag (52).

Tapene for Brighton (1-2) og spesielt Brentford (0-4) var av det pinlige slaget.

Mandag venter Liverpool på Old Trafford. I likhet med Manchester United har også Jürgen Klopps mannskap kommet skjevt ut i seriestarten. Kun to poeng har Merseyside-laget plukket.

Til tross for at større ting har skjedd i fotballen enn at Manchester United slår Liverpool, er det utvilsomt en enorm oppgave de røde djevlene står overfor.

TV 2s mangeårige Premier League-kommentator Øyvind Alsaker forteller til Dagbladet han er spent på Manchester Uniteds vegne.

- Får Ten Hag en helt annen forestilling ut av gjengen der, og spillerne løper sokkene av seg, blør for drakta og får et godt resultat, er det imponerende. Da har Ten Hag demonstrert styrke, sier Alsaker.

Han minner om at Ten Hag kalte inn Manchester United-laget på fridagen og fikk de til å løpe like mye som Brentford-spillerne gjorde, da United ikke løp nok.

- Det er et tøft tiltak, og Ten Hag var ganske tøff med spillerne i intervjuene etter kamp, og da må responsen komme. Gjør den ikke det, blir det vanskelig, for da har han brukt et veldig sterkt virkemiddel uten å få respons, og da står han med færre virkemidler neste gang. Derfor synes jeg dette er en dramatisk uke for Manchester United, forklarer Alsaker.

FØLGER ENGELSK FOTBALL TETT: TV 2-kommentator Øyvind Alsaker. Foto: NTB/TV 2
FØLGER ENGELSK FOTBALL TETT: TV 2-kommentator Øyvind Alsaker. Foto: NTB/TV 2 Vis mer

Solskjær-grep

TV 2-profilen er smått sjokkert over Manchester Uniteds sesongstart. Han mener United-laget har sett «fryktelige ut».

- Det er alvorlig. Noe må skje, og det er Ten Hags oppgave, enten han vil eller ei. Han må få noe til å skje - og det ganske fort. Jeg er veldig spent på om det United-laget her kommer tilbake denne sesongen. Det er ingenting som tyder på det nå, men vi får gi ham noen kamper.

Alsaker mener en mulig løsning for Ten Hag kan være å se til sin forgjengers forgjenger, Ole Gunnar Solskjær, før storkampen mot Liverpool.

- Manchester United-spillerne har ganske vonde minner fra møtene med Liverpool fra forrige sesong, så det er en helsikes jobb Ten Hag er nødt til å utføre. Han må være tydelig nå, og legge en slagplan, kanskje med Solskjær-fotball. Solskjær var jo god mot de beste lagene. Gjøre det enkelt, tette igjen bakover, ligge kompakt, kontre og bruke farten de har på topp. Men jeg vet ikke om Ten Hag er villig til det, eller om han vil fortsette å spille sin fotball. Dette blir hans første store test, slår Alsaker fast.

Han hevder Ten Hag ikke har det lett etter de to svake prestasjonene mot Brighton og Brentford. Han minner om at både Ralf Rangnick og Ten Hag har forsøkt å implementere sin fotball med høyt press og spille seg ut bakfra med en keeper som ikke er komfortabel med det, og en spiss som ikke kan presse.

Alsaker har også sin tvil om stemningen i Manchester United-garderoben.

- Det siver ut rykter om at Cristiano Ronaldo er upopulær blant spillerne. Det er veldig mange historier fra den garderoben nå, og det er sikreste tegnet på at det er dårlig atmosfære der.

DEN GANG DA: Cristiano Ronaldo og Ole Gunnar Solskjær under sistnevntes tid som Manchester United-manager. Foto: NTB/AP Photo/Dave Thompson
DEN GANG DA: Cristiano Ronaldo og Ole Gunnar Solskjær under sistnevntes tid som Manchester United-manager. Foto: NTB/AP Photo/Dave Thompson Vis mer

- Vondt å se

Det har vært en dårlig skjult hemmelighet at nevnte Ronaldo har ønsket seg vekk fra «Drømmenes Teater» i sommer. Ifølge Alsaker er Ten Hag nødt til å ta et klart standpunkt rundt den betente situasjonen.

- Dette er en mulighet for Ten Hag for å sette sitt stempel. Står han stritt nok til å si at han ikke vil ha Ronaldo, eller er han bundet av eiere, sponsorer og markedskrefter - utenom sportslige ting som er en del av det å være sjef i United. Det er ikke bare å trene laget, man må forholde seg til alt det andre også, og det er kjempevanskelig. Det er det som gjør den jobben helt spesiell.

Alsaker fortsetter:

- Ten Hag er en flink fotballmann, det er ingen som tviler på det, men han må deale med veldig mye annet her, og da er spørsmålet: Hva gjør han med det? Jeg tenker det hadde vært naturlig å gjøre da han kom inn, for det er da han hadde forhandlingskraft og fordeler, det er da man er sterk, men jeg er usikker på om han gjorde det i tilstrekkelig grad. Han må stå og falle hundre prosent i sin egen filosofi for å komme noen vei med den gjenoppbyggingsprosessen som må finne sted. Det er en formidabel oppgave.

TV 2-kommentatoren stiller seg kritisk til mye av det Ten Hag har gjort i sine to første Premier League-kamper, og andre problemer i Manchester United-laget.

Han peker blant annet på at det ikke ser ut som at Marcus Rashford har lyst til å være der, at det «var nesten vondt» å se Jadon Sancho mot Brentford, og at Christian Eriksen startet som falsk nier, men var midtbaneanker i neste kamp.

- I mine øyne slipper ikke Ten Hag unna her. Folk mener man må gi fyren tid. Det er greit det, men han står ansvarlig for alt som skjer, og når han er ny i jobben må det se annerledes ut enn det gjorde mot Brentford. Ellers må manageren ta sin del av skylden. Det er der ansvaret ligger, sier Alsaker.

NY SPILLER: Lisandro Martinez ble hentet til Manchester United for rundt 500 millioner kroner i sommer. Foto: NTB/Pa Photos
NY SPILLER: Lisandro Martinez ble hentet til Manchester United for rundt 500 millioner kroner i sommer. Foto: NTB/Pa Photos Vis mer

Ikke god nok?

Han er videre skeptisk til Manchester Uniteds storkjøp av midtstopperen Lisando Martinez, som Ten Hag kjenner godt fra tiden i Ajax.

- Akkurat nå synes jeg det er rart at de spiller med Martinez i midtforsvaret, for det ser rett og slett ikke ut som at han er god nok. En ting er å være en god, spillende stopper i Nederland, men det er noe helt annet å være det i Premier League.

Alsaker legger avslutningsvis til:

- Ten Hag kan ikke bare regne med at alt skal gå seg til og at alt skal bli bra. Han må skaffe resultater underveis her også. Derfor er jeg veldig spent på kampen mandag og de neste ukene, for det jeg har sett hittil har vært ganske brutalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer