Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Må hente seksåringer

Arne Erlandsen tror norske toppklubber må begynne å jakte purunge talenter helt ned til seks år. Foreløpig løser LSK-treneren den akutte spisskrisa med å hente 35 år gamle Petter Belsvik.

LILLESTRØM (Dagbladet): Erlandsen mener det er dypt betenkelig at norske Tippeliga-klubber med generelt dårlig økonomi ikke lenger kan ta seg råd til å fylle stallen med lovende talenter halvparten så gamle som Belsvik. Dette på grunn av regelen innført 15. november i fjor om talentutviklingskompensasjon til spillernes tidligere klubber.

- Jeg synes det er direkte ille at vi må betale hundretusenvis av kroner for - la oss si en 16-åring. Denne regelen hindrer jo talentene i å komme til toppklubbene. Om vi nå skulle hentet en tredjekeeper fra Lørenskog, så koster han rundt 400000 kroner. Da blir det umulig for oss å hente en slik spiller, sier Erlandsen.

Må jakte unger

Erlandsen tror regelen vil føre til at stortalenter mellom 16- 22 år stagnerer på lavere nivå istedenfor å utvikle seg blant de beste.

- Poenget er at regelen koster for mye penger. Vi vil ikke ha mulighet til å betale 400000-500000 kroner for en ung spiller som ikke har vist at han holder nivået. Det vil medføre at vi heller må bruke de pengene på å ha dem i klubben fra ung alder, og da blir det til at vi må gå ned og hente og utvikle spillerne til egen klubb fra de er seks-sju år gamle, sier Erlandsen.

Erlandsen synes det er bra at også toppklubbene stimuleres til talentutvikling. Samtidig ser han at verken talentene eller de lokale klubbmiljøene på lavere nivå vil ha godt av å ribbes for lilleputter.

- Derfor tror jeg ikke det finnes noe fasitsvar her. Det finnes flere svar. Men for oss - akkurat nå - er regelen uheldig, sier han.

18 mål mot LSK

For Petter Belsvik er det imidlertid tid for tilbakebetaling. Han har spilt toppseriefotball for Ham-Kam, Molde, Start, Stabæk, Rosenborg og Vålerenga, og scoret til sammen 158 mål. Men bare mot Lillestrøm har han scoret for samtlige klubber. 18 mål har det blitt mot gultrøyene - sist for Vålerenga 16. mai i fjor.

- Ja, det har blitt noen mål. Og jeg garanterer scoringer også for Lillestrøm - om jeg får spilletid, sier Belsvik.

- Å ja? Da kommer han til å få spille! He-he. Jeg har aldri hørt om spisser som garanterer scoringer, men jeg er veldig happy om han gjør det, sier Erlandsen.

Belsvik blir tidligst spilleklar til bortekampen mot Bryne 4. mai. Han trenger bare én scoring før han overtar scoringsrekorden han nå deler med Odd Iversen.

- Om jeg så holder på til jeg blir 40, kommer Brattbakk til å ta den rekorden. Men det hadde vært artig å ha rekorden alene noen uker i alle fall, sier Belsvik.

- For byråkratisk

Han er innforstått med at han bare er i Lillestrøm fordi reglene om overgangsvinduer bare er tilpasset nasjoner som England, Tyskland, Italia og Spania der det spilles høst-vår istedenfor Norge, Sverige og Finland som spiller vår-høst. Derfor nektes LSK å hente kontraktsfestede spillere fra andre klubber før 1. juli.

- Reglene gjør det vanskelig for klubber som er i en prekær situasjon. Og når de i tillegg trenger to- tre dager for å finne ut hvordan reglene er, så sier det litt om hvor feil det har blitt, sier Belsvik.

Han trente i går for første gang med laget. Og markerte seg raskt.

«Kjøp den mannen!» utbrøt Peter Werni da Belsvik dunket ballen i krysset under skuddtreninga.

GARANTERER MÅL: Unge talenter er dyre, så Lillestrøm-trener Arne Erlandsen må ty til seniorspiss Petter Belsvik for å løse den akutte krisa. Men så garanterer til gjengjeld Belsvik å score mål.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media