-  Må hoppe inn 100 000 for å dekke huslånet

Da Roar Ljøkelsøy (29) leide alpinski i Axamer Lizum i går, var han kontraktforpliktet til å velge samme skimerke som han bruker i hoppbakken.

INNSBRUCK (Dagbladet): -  Jeg må bruke Fischerski, både når jeg hopper, går på skitur i fritida eller kjører alpint. Det står i kontrakten min, sier Ljøkelsøy til Dagbladet etter å ha sust ned utforløypa fra Innsbruck-OL i 1976 fire-fem ganger.

Utstyrsavtalen med skifabrikanten er den største faste inntektskilden han har i året, sammen med stipendet fra skiforbundet.

-  Også når Sokrates (sønnen på halvannet år) skal få sine første ski, vil det være av samme merke som jeg bruker. Siden jeg får grunnpenger av dem, bruker hele familien Fischer-ski. Utstyrsavtalen gjelder ut OL-vinteren 2006. Til våren skal jeg skrive en ny, sier Ljøkelsøy.

Null fra OL-toppen

Summen på utstyrsavtalen holder han hemmelig.

-  Stipendet fra skiforbundet er på 9 000 kroner i måneden så lenge jeg er blant de 10 beste i verden. Fra brillefabrikanten får jeg penger regnet ut fra sluttplasseringen i verdenscupen. Olympiatoppen får jeg ikke lenger penger fra, fordi jeg tjente over 250 000 kroner på skihoppingen i 2004, sier Ljøkelsøy.

90 000 i hoppuka

For å betjene huslånet sitt, må han hoppe inn minst 100 000 kroner i sesongen.

 AVKOBLING:  Hoppgutta tok en tilnærmet fridag med alpinutstyr i går. Roar Ljøkelsøy pustet inn litt frisk alpeluft foran de to gjenstående hoppukerennene. Foto: Daniel Sannum Lauten
AVKOBLING: Hoppgutta tok en tilnærmet fridag med alpinutstyr i går. Roar Ljøkelsøy pustet inn litt frisk alpeluft foran de to gjenstående hoppukerennene. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

-  Ellers går det ikke rundt. Så langt i vinter har jeg gjort det ganske bra. Bare i hoppuka har jeg tjent 90 000 kroner, sier Ljøkelsøy etter andreplass i Oberstdorf og femteplass i nyttårshopprennet i Garmisch.

Under 300 000 i snitt

Litt har han lagt seg opp på hoppingen, men ikke de helt store summene.

-  Hadde jeg hatt en vanlig jobb fra 18-årsalderen, ville jeg tjent mer på den enn jeg har gjort som skihopper. Med vanlig jobb mener jeg en inntekt på 300 000 kroner i året. Så høy snittlønn har jeg ikke hatt som heltids skihopper, sier Ljøkelsøy.

Alpinkjøringen i Axamer Lizum var et gøyalt avbrekk foran morgendagens renn i Innsbruck.

-  Det er på slike dager vi samler energi. Det er viktig å ta med seg i hoppbakken, sier Roar Ljøkelsøy til Dagbladet.