Må i finsk rett to dager før VM

Kojonkoski anklages for løgn om inntekt.

TROR HAN SLIPPER FENGSEL: Hopptrener Mika Kojonkoski har ikke alltid kjørt etter regelboka. 21. februar skal han svare for seg i finsk rett. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
TROR HAN SLIPPER FENGSEL: Hopptrener Mika Kojonkoski har ikke alltid kjørt etter regelboka. 21. februar skal han svare for seg i finsk rett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

KUOPIO (Dagbladet): Hopptrener Mika Kojonkoski (47) løy om inntektene sine da han ble tatt for to lovbrudd i trafikken, mener finsk politi.

Mandag 21. februar, to dager før ski-VM starter i Holmenkollen, må Kojonkoski svare på anklagene i retten.

— Jeg håpet at jeg skulle unngå dette. En forferdelig dum sak, men jeg må bare akseptere at slik er det, sier Kojonkoski til Dagbladet.

Dermed har han mer å tenke på enn mulige norske bravader i et smekkfullt Kollen. Finske aviser skriver at hopptreneren kan bli straffet med fengsel.

Selv avviser han dette.

Ble stoppet
I retten må Kojonkoski svare på beskyldninger i forbindelse med to påståtte overtredelser i trafikken.

Høsten 2008 ble han stoppet da han krysset den gule sperrelinja mellom kjørefeltene i den finske kommunen Muurame. Det skjedde etter en forbikjøring. For å sette et korrekt nivå på boten, ble han spurt om hva han tjente.

Ett år seinere ble Kojonkoski tatt for å kjøre på rødt lys i sentrum av Kuopio. Også da ble han spurt om inntektene sine.

Retten mener at treneren svarte feil begge ganger, slik at boten skulle bli lavest mulig.

Når Dagbladet møter Kojonkoski i hjembyen Kuopio, rister han på hodet over saken som nå har fått en dato i retten. Tidspunktet kunne ikke vært verre.

Oppgitt
— Kanskje kommer jeg til Oslo med politi rundt meg, sier treneren med galgenhumor.

Slik opplever han det som skjedde:

— I det første tilfellet fortalte jeg hva jeg tjente netto pr. måned akkurat da. Etterforskningen, som tok et halvt år, konkluderte med at jeg svarte riktig, sier han.

Lokalavisa i Kuopio, Savon Sanomat, skriver at Kojonkoski oppga 3000 euro (23 500 kroner).

— Da jeg ble stoppet for å kjøre på rødt lys ett år seinere, ble imidlertid den første saken åpnet igjen, forteller han. Andre gang oppga Kojonkoski inntekten til å være 3500 euro (27 500 kroner). 

Men ifølge skattelistene for 2008 hadde han et gjennomsnitt på 13 000 euro i måneden, eller 102 000 kroner etter dagens
kurs.

Høyere Det betyr at bøtene skulle vært langt høyere. For å kjøre på rødt lys i 2009 kom regningen på 480 euro (3700 kroner). I virkeligheten
skulle den vært på 2000 euro (15 600 kroner), ifølge Savon Sanomat.

Kojonkoski sier:

— Over 50 prosent av det jeg tjener er basert på bonuser og det jeg får fra mitt eget selskap. Da jeg oppga inntektene til politiet,
stemmer det at det var dette jeg hadde de aktuelle månedene. Men, i motsetning til meg, mener politiet at de spurte om den
 gjennomsnittlige nettoinntekten i måneden. Den er høyere, og derfor havner saken i retten.

— Idiotisk
— Hvor lenge varer rettssaken?

— Ikke mer enn en halv dag, håper jeg. For 22. februar drar jeg til Oslo og ski-VM, sier Kojonkoski.

— Hva tror du blir utfallet?

— Liknende historier viser at jeg kan komme til å tape. Jeg må nok ut med en sum.

— Virker dette forstyrrende på VM-forberedelsene?

— Nei. Men filosofien min var å unngå retten. Dette er en idiotisk sak. Jeg fikk jo papirer på at det første svaret mitt om inntekt var korrekt, og baserte det andre svaret mitt på det. Jeg får ta det som en del av lærdommen om hvordan rettssamfunnet fungerer, sier en lettere oppgitt Kojonkoski til Dagbladet.