Andreas Stjernen sliter i Hoppuka

Må i tenkeboksen: - Det er tøft

Har kommet dårligst ut av de norske i Hoppuka. Savner datteren Ella - og vil ta karrieren opp til vurdering.

DÅRLIG START: Andreas Stjernen har kommet skjevt ut av startblokka i Hoppuka, men viste i Nyttårshopprennet at han har potensialet inne. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DÅRLIG START: Andreas Stjernen har kommet skjevt ut av startblokka i Hoppuka, men viste i Nyttårshopprennet at han har potensialet inne. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

INNSBRUCK (Dagbladet): Bare Anders Fannemel og Johann André Forfang kan få godkjent etter to renn i Hoppuka. De ligger på henholdsvis femte- og sjetteplass i sammendraget.

Andreas Stjernen (29) har kommet dårligst ut. Han ligger på 28. plass og sier:

- Jeg hadde planer om å ligge høyere enn det. Men når du først ikke får til et hopp er det kjørt, sier han og tenker på første omgang i Oberstdorf.

Trønderen landet på 113 meter og kom ikke til andre omgang. En vindkompensasjon på 14,5 poeng sier alt om forholdene. I Garmisch-Partenkirchen ble han nummer seks.

Vanskelig

Hopperne er nå på plass i Innsbruck i Østerrike, hvor det er renn i Bergiselbakken torsdag. Stjernen innrømmer overfor Dagbladet at det er vanskeligere enn noen gang å være borte hjemmefra.

FRIDAG: Andreas Stjernen benyttet fridagen i Hoppuka til en liten handletur i Innsbruck.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FRIDAG: Andreas Stjernen benyttet fridagen i Hoppuka til en liten handletur i Innsbruck. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

I sommer ble han og samboer Elisabeth Sundnes foreldre til Ella.

- Det er tøft å være borte. Du merker at det er mer annerledes nå enn før. Vi klarer oss godt med Facetime. Men det skal bli godt å komme hjem igjen, sier Stjernen, som har rundt 200 reisedager i året.

Han presiserer at det overhodet ikke er noe han tenker på nå: Men - etter sesongen - kommer han til å sette seg ned og evaluere situasjonen.

I juli fyller han 30 år og er ikke blant de yngste lenger. Samboeren er sykepleier. Alle med små barn vet hvor utfordrende det er å være alene hjemme. Slike ting må Stjernen nå ta i betraktning.

137,5 meter

Skal han fortsette, må han også føle at han har noe å bidra med i hoppbakken. At han har det, viste det andre hoppet i Garmisch-Partenkirchen, der Sprova-sveveren landet på 137,5 meter.

MØTE RESPESJONEN: En skadet Kenneth Gangnes kom til Innsbruck tirsdag. Her møtte han Robert Johansson og Andreas Stjernen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MØTE RESPESJONEN: En skadet Kenneth Gangnes kom til Innsbruck tirsdag. Her møtte han Robert Johansson og Andreas Stjernen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

I verdenscupen ligger han på 18. plass. Men Stjernen er først og fremst en skiflyger. Og seinere i januar får han sjansen i skiflygings-VM i Heini Klopfer-bakken i Oberstdorf.

- Jeg ser i alle fall ikke på meg selv som skihopper som 45-åring. Det er imponerende med Noriaki Kasai som fortsatt er med, påpeker han.

Om resten av Hoppuka sier han:

- Jeg får bare prøve å ta enkeltrenn. Om jeg blir nummer 40 eller 17 sammenlagt spiller ingen rolle. Jeg liker meg godt i begge bakkene som gjenstår. Jeg skal bare kose meg. Så får de som kjemper om sammenlagtseieren føle ekstra press. Kanskje jeg kan tjene litt på det.

Meritter

Stjernen har hoppet 136 renn i verdenscupen. Han har stått på pallen fire ganger, men ennå ikke vunnet. Han har ett lagsølv fra Lahti-VM i 2017.

Trener Alexander Stöckl er selv småbarnsfar.

- Jeg kan bare snakke for min egen del. Når du kommer hjem, klarer du å koble av mye bedre. Plutselig er det noe som er mye viktigere enn hoppsporten. Du er ikke hengt opp i sporten til enhver tid, og kommer tilbake med mer energi.

- Men jeg savner datteren min når vi er på tur. Heldigvis har vi Facetime og Skype, så det går bra. Samtidig må vi ha forståelse fra familien om at sånn er arbeidssituasjonen. For meg virker Stjernen mer profesjonell nå enn før han fikk barn, sier Stöckl.

Kvalifiseringen i Innsbruck starter klokka 14.00 onsdag.