- Må ikke bli klyse

Erik Thorstvedt var en bauta i mål for Norge. Nå hylles sønnen Kristian for råskapen på landslaget. - Du må ikke bli klyse eller gå over streken. Men at du står opp for deg selv, tror jeg er en bra greie, sier pappa Erik.

PAPPA OG TV 2-EKSPERT: Erik Thorstvedt. Foto: NTB
PAPPA OG TV 2-EKSPERT: Erik Thorstvedt. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kristian Thorstvedt (22) har spilt to gode landskamper for Norge. Han framsto som en kriger både mot Latvia og Gibraltar denne uka, og representerer egenskaper trener Ståle Solbakken vil ha:

Et eklere og slemmere Norge, uten at spillerne henfaller til fjolleri.

- Jeg synes Kristian har vært en bra del av et bra kollektiv. Den første halvtimen mot Latvia synes jeg var veldig sterk, sier pappa, TV 2-ekspert og tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt (58) til Dagbladet.

MÅLJUBEL: Kristian Thorstvedt feirer 1-0-målet mot Gibraltar sammen med Alexander Sørloth (t.v.). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MÅLJUBEL: Kristian Thorstvedt feirer 1-0-målet mot Gibraltar sammen med Alexander Sørloth (t.v.). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- De har fått til et bra kollektivt trykk mot lag som i utgangspunktet er dårligere - og kjører på. Jeg synes Kristian har vært en bra del av det.

Solbakken var ikke tvil etter Gibraltar-kampen tirsdag:

- Kristian er en poengspiller og har et veldig bra konkurransehode, sa han.

BESKJEDER: Trener Ståle Solbakken gir Kristian Thorstvedt beskjeder underveis i kampen mot Gibraltar. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BESKJEDER: Trener Ståle Solbakken gir Kristian Thorstvedt beskjeder underveis i kampen mot Gibraltar. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kristian Thorstvedt meldte overgang fra Viking til Genk i januar 2020. Framgangene er tydelige. Genk ligger for øyeblikket på fjerdeplass i Belgia.

Et tilfeldig møte mellom mamma Siv og dommersjefen i Belgia forteller noe om statusen til 22-åringen. Dagbladet får historien fortalt gjennom pappa Thorstvedt:

- Han fikk tidlig stempel i Belgia. Kona mi, Siv, traff dommersjefen i Belgia tilfeldigvis på et fly. Han kjente godt til Kristian og det ble snakk om ham, sier han.

- Han syntes han var god. Men han sa også at han er en utfordrende spiller for dommerne å forholde seg til. Han går ofte i krigen og spiller på grensa. Han har alltid scoret mål og fått gule kort. Men det er noe du må ta som en del av pakka.

RINGSIDE: Erik Thorstvedt hadde en strålende karriere som keeper. Nå følger han sønnen tett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
RINGSIDE: Erik Thorstvedt hadde en strålende karriere som keeper. Nå følger han sønnen tett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Norge vant 2-0 over Latvia lørdag og 5-1 over Gibraltar tirsdag. Etter Latvia-seieren uttalte Solbakken at Thorstvedt kan erte på seg spillere.

Pappa Erik sier:

- Du skal ikke bli helt idiot. Du må holde deg innenfor. Men hvis du begynner å polere vekk for mye av råskapen, risikerer du å ta vekk noen av de andre tingene som er positive. Ståle synes det er en bra ting at han har den fandenivoldske greia.

Men:

- Du må ikke bli en klyse eller gå over streken. At du står opp for deg selv - og at du ikke viker en millimeter nesten uansett hvem du spiller mot - tror jeg er en bra greie. Norge er et ganske lite fotballand. Da må vi i alle fall prestere på innsats og fandenivoldskhet i avgjørende situasjoner.

KOK: Kristian Thorstvedt endte i munnhuggeri med Latvia-spiller Janis Ikaunieks i Riga lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KOK: Kristian Thorstvedt endte i munnhuggeri med Latvia-spiller Janis Ikaunieks i Riga lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Kristian ble utvist mot Tyrkia (i mars). Det var en situasjon der dommeren strengt talt ikke hadde trengt å ta opp det røde kortet. Men alle tyrkerne skreik som gale i den situasjonen. Det kan ha vært med på å påvirke dommeren til å ta opp det røde kortet, påpeker han.

Thorstvedt har kommet opp i sju A-landskamper og to mål. Til sammenlikning sto pappa Erik i mål 97 ganger med flagget på brystet.

LEGENDER: Erik Thorstvedt var keeper da Norge slo Nederland 2-1 i 1992. Det norske landslaget bak fra venstre: Kjetil Rekdal, Stig Inge Bjørnebye, Roger Nilsen, Rune Bratseth, Gøran Sørloth og Erik Mykland. Foran fra venstre: Jahn Ivar Jakobsen, Tore Pedersen, Gunnar Halle, keeper Erik Thorstvedt og Kåre Ingebrigtsen. Foto: Jon Eeg / NTB
LEGENDER: Erik Thorstvedt var keeper da Norge slo Nederland 2-1 i 1992. Det norske landslaget bak fra venstre: Kjetil Rekdal, Stig Inge Bjørnebye, Roger Nilsen, Rune Bratseth, Gøran Sørloth og Erik Mykland. Foran fra venstre: Jahn Ivar Jakobsen, Tore Pedersen, Gunnar Halle, keeper Erik Thorstvedt og Kåre Ingebrigtsen. Foto: Jon Eeg / NTB Vis mer

- Jeg gir alt på banen. Jeg er ikke redd for å stå opp for meg selv og lagkameratene. Jeg har ekstrem vinnervilje, forteller Kristian Thorstvedt.

- Noen ganger havner jeg oppi situasjoner. Derfor kan det se ut som om jeg skaper litt fyr i teltet.

- På hvilken måte bruker du faren din som sparringpartner?

- Ikke så mye. Jeg bruker mer mamma.

- På hvilken måte bidrar hun?

- Det er mye taktikk, posisjonering i mellomrommet, finne riktig timing i boksen og slike ting.

- Du er ironisk?

- Nei.

LATTER: Kristian Thorstvedt begynte å le da han skulle drikke champagne etter cupgullet i Belgia. Video: Rødt Kort Vis mer

For å ta forklaringen: Kristian Thorstvedt har gjort det til en greie at han er «sønn av Siv» og ikke «sønn av Erik».

- Hun er blitt høy på seg selv nå, sier Thorstvedt senior og humrer.

- Men det er bare kult. Av en eller annen grunn er det fedrene som stikker av gårde med mye her. Men hun har investert 50 prosent hun også, så det er bare på sin plass.

Han fortsetter:

- Jeg tror du kan gå ut fra at han er litt ironisk i svarene. Men det er greit. Mora er godt interessert og får med seg alle kampene.

Neste kamp for Norge er 8. oktober. Da venter Tyrkia i et vilt og kokende Istanbul.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer