BØR SAMLES IGJEN: Den lille norske skøytesporten kan ikke fortsette like splittet. Det betinger at ledelsen må la utbryterne rote med sitt i fred. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
BØR SAMLES IGJEN: Den lille norske skøytesporten kan ikke fortsette like splittet. Det betinger at ledelsen må la utbryterne rote med sitt i fred. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix. Vis mer

Må ikke snuble selv

Det er fristende å hovere over utbryternes trøbbel på isen, men nå blir det likevel for dumt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HVA  Skøyte-Norges aller øverste egentlig sa under EM i helga mens det stokket seg for Peter Mueller, Bøkko-klanen og resten av utbryterne, er ikke enkelt å tolke. Med en isfront tvers igjennom hele miljøet, er det ofte mer kroppsspråk enn ord som forteller om holdningene. Da gjelder det å beherske seg for igjen å samle den norske skøytesporten.

Det er visst vrient.

SELV den ellers så forsiktige skøytepresident Vibecke Sørensen klarte ikke å la være og gi opprørerne svar som fortjent etter at Håvard Bøkko hadde sklidd overraskende keitete rundt på isen:

_Jeg syntes spesielt 1500 meteren var trist. Han ble jo tross alt verdensmester på den distansen i fjor. Da måtte han jo kunne gå på skøyter, sa Sørensen til Aftenposten som et kontant takk for sist til Peter Muellers skryt om Bøkkos glitrende form rett før helgas EM:

_Håvard hadde nesten glemt teknikken. Sist sommer måtte vi jobbe veldig hardt for å få den på plass igjen, avslørte den personlige treneren rett før Budapest-EM til samme avis. Underforstått:

_Det håpløse norske skøytelandslaget hadde nær ødelagt Bøkko forrige sesong, men jeg har selvsagt fått fikset det igjen!

ETTERPÅ snakket Peter Mueller mest om hvor dumt det er å arrangere skøytemesterskap utendørs. Favorittelevens nye tekniske problemer var et ikke-tema. Det får så være. Både bedre trenere og bedre skøyteløpere har misset på vanskelige forhold før.

For denne splittelsen dreier seg ikke om Peter Muellers kvalifikasjoner som teknisk skøytetrener. Den viltre amerikaneren fikk ikke sparken fordi han ikke dugde som faglig instruktør; det var som en samlende, voksen leder at Mueller mistet grepet.

Nettopp den erkjennelsen må skøytelederne holde fast på. Det er lett å stikke tilbake etter et EM der landslagets opplegg sikret unge Sverre Lunde Pedersen ny framgang og en sensasjonell sølvmedalje på  1500 meter, men det lønner seg ikke. Bøkkos privatlag CBA ledes så korttenkt av eieren Rolf Hauge at det ikke vil utgjøre noen som helst trussel selv om utbryterne seinest rett før nyttår ble styrket med enda en norsk landslagsløper da en skuffet Fredrik van der Horst skiftet treningsmiljø.

Slike skifter kan det bli flere av i en liten idrett med sterke motsetninger. Over tid forandrer det likevel ingen ting på styrkeforholdet. Privat skøytedrift er sjanseløs i den norske toppidrettsmodellen. For skøytesjefene er den eneste faren å skli ned på Mueller og Hauges mellommenneskelige nivå.

FOR AKKURAT som det å sparke Peter Mueller var en viktig verdimarkering for norsk toppidrett, er det riktig å holde både han og den private pengeklubben hans på avstand. Toppidretten vår skal organiseres gjennom Olympiatoppen, selv om den suksessrike organiseringen i dette tilfellet måtte koste noen plasseringer for en ellers fin nok utøver.

For Håvard Bøkko kommer nok sterkere tilbake i VM neste måned bare både han og miljøet ellers konsentrerer seg om det som gir varig framgang. Også der holdt det på å glippe i dette mesterskapet. Norge hadde tenkt å legge inn protest mot den nederlandske sølvvinneren Jan Blokhuijsen som hadde vært nær en gummikloss på vei inn i en sving på den avsluttende 10 000 meteren:

_Det var mest en prinsippsak. Hvis det finnes en regel som kan medføre disk må den gjelde for alle land, forklarte Håvard Bøkko protestlysten, men da må noen forklare både ham og lederne at veien til det store norske idrettspublikummets hjerter aldri går via regelrytteri og retthaversk oppførsel.

For skøytesporten gjelder det å holde seg på beina både på og utenfor isen. Sist helg ble EM flyttet til reservekanalen NRK2 mens langrennsløperne satte ny seerrekord med over 1,3 millioner på sendingen opp Monsterbakken i Tour de Ski.

Da er det bare å la opprørerne rote med sitt i fred, og konsentrere seg om de lovende juniorene som i løpet av noen år kommer til å gi norsk skøytesport mer oppmerksomhet igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer