-  Må kjøpe for å holde plassen

Molde var tippet høyt på tabellen, mye på grunn av midtbanetrioen Hoset, Rudi og Kihlberg. Nå står klubben tilbake med Petter Rudi og en formkurve som peker mot nedrykk.

Toppscorer Magne Hoset lærer seg dansk i FC København og kaptein Magnus Kihlberg er ute med skade for resten av sesongen. Dermed er trioen som skulle sikre medalje redusert til én spiller - Petter Rudi. I tillegg returnerte midtstopper David Ljung til den svenske toppserien i sommer.

Status: To strake tap i høstsesongen, sist mot tabelljumbo Fredrikstad på bortebane. Det lukter krise i lange baner, med ett poeng ned til Viking på kvallikplass og et Bodø/Glimt i høstslag.

-  Jeg tror Molde må hente inn spillere for å unngå nedrykk. Stallen er god nok den, men Molde trenger flere rutinerte spillere for få ut det beste av de yngste, sier Magne Hoset på telefon fra København.

-  Hvordan er det å forlate Molde i en slik situasjon?

-  Klart det er vemodig og trist å forlate laget i mitt hjerte når vi sliter på tabellen. Jeg snakket med flere av gutta på mandag og stemningen er litt spent, sier Hoset.

Jakten intensiveres

Nå arbeider klubben på høygir for å finne erstattere.

-  Helt klart. Vi har mistet bærebjelker som må erstattes med nye bærebjelker. Klubben jobber kontinuerlig med saken i et tøft marked, sier Vågnes til Dagbladet.

Han ønsker forsterkning i alle ledd - uten å ville nevne konkrete navn.

Etter tapet mot Fredrikstad søndag, var kaptein Trond Strande klar i talen:

-  Vi må ha erstattere for å unngå nedrykk, sier Strande.

-  Er du enig med Strande og Hoset?

-  Selvsagt ikke. Men siden i fjor har vi mistet mange bærebjelker som stort sett er erstattet med spillere fra andrelaget. Åtte mann hadde omtrent 30 Tippligakamper før årets sesong. Det har hver for seg prestert i overkant, men vi balanserer på en knivsegg, innrømmer trener Vågnes.

Tung bør

Martin Høyem, Knut Olav Rindarøy, Stig Arild Råket og Tommy Eide Møster startet mot Fredrikstad sist. I tillegg kom Kai Røberg og Erlend Ormbostad inn på i andre omgang. For menig mann ringer det ikke akkurat noen bjelle, og det var ikke dette mannskapet journalistene så for seg da tabellen ble tippet før sesongen.

-  Kan byrden bli for tung for disse spillerne?

-  Det er ingen ønskesituasjon, og det kan føles tøft og urettferdig. Petter Rudi er helt klart den som må ta ekstra ansvar, sier Vågnes som likevel nekter å svartmale situasjonen:

-  I dag har vi kost oss med grilling og badminton. Det gode humøret skal ingen ta fra oss, og godt humør er en forutsetning for godt resultat.

Slovener

Men godt humør alene, er ikke nok. Spissene Øyvind Hoås (2), Bernt Hulsker (3) og Arild Stavrum (1), har scoret seks mål til sammen på 16 serierunder, to mer enn toppscorer Magne Hoset.

-  Alle har stort potensial, men vi kan ikke leve av det. De er opp til spillerne selv å knekke koden og prestere foran mål, sier Vågnes.

Spissproblemet var en av grunnene til at klubben valgte å la David Ljung gå, nettopp for å skaffe penger til ny spiss. Nå har klubben sikret seg slovenske Mitja Brulc (25) som kan brukes både som indreløpet og kant.

-  Han har spilt toppfotball på høyt nivå og spilte i UEFA-cupen i fjor. Vi har veldig tro på han, sier Vågnes om sloveneren, som scoret to mål i debuten for Molde 2.

Klubben har heller gitt opp jakten på Hødds midtbanegeneral André Nevstad.

Viking neste

Molde har ett poeng mer enn på samme tidspunkt i fjor. Til helga møter romsdalingene et Viking-lag med fornyet selvtillit etter uavgjort sist mot serieleder Rosenborg, og Vågnes må inntil viderer klare seg med det mannskapet han har nå.

-  Blir det krisestemning med tap?

-  Det er utrolig viktig at vi ikke tenker for kortsiktig. Det er 10 kamper igjen. Vi spilte godt i en halvtime mot Fredrikstad sist, og vi må finne ut hvordan vi skal forlenge den gode perioden, sier Vågnes.

FORTVILER: Petter Rudi er eneste mann igjen av Moldes midtbanetrio, og fortviler etter tapet mot Fredrikstad søndag. - Petter Rudi er helt klart den som må ta ekstra ansvar, sier trener Reidar Vågnes.