Arven etter Ole Gunnar Solskjær

- Må klype meg i armen

Den stolte norske arven i Manchester United videreføres nå av Vilde Bøe Risa og Maria Thorisdottir. Men kontakten med Cristiano Ronaldo og stjernene på herrelaget har uteblitt.

STOLT MANCHESTER UNITED-SPILLER: Vilde Bøe Risa må klype seg i armen når hun ikler seg Manchester United-trøya hver eneste kamp. Foto: NTB Scanpix
STOLT MANCHESTER UNITED-SPILLER: Vilde Bøe Risa må klype seg i armen når hun ikler seg Manchester United-trøya hver eneste kamp. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BISLETT (Dagbladet): I kraft av prestasjonene som både spiller og manager i Manchester United, har Ole Gunnar Solskjær vært den sterkeste bidragsyteren til at den engelske storklubben har utviklet et meget positivt forhold til Norge.

Også Henning Berg og spesielt Ronny Johnsen var sentrale spillere i Manchester Uniteds storhetstid, toppet med The Treble i 1999. Erik Nevland, Joshua King, Magnus Wolff Eikrem, Mats Møller Dæhli og Etzaz Hussain har også representert gigantklubben.

Etter at Solskjærs tid som Manchester United-manager ble avsluttet i fjor høst, er det nå den norske landslagsduoen Vilde Bøe Risa og Maria Thorisdottir som er de norske innslagene i den røde delen av Manchester. I tillegg spilte Ole Gunnar Solskjærs datter, Karna Solskjær, for Manchester Uniteds U23-lag i sesongen som gikk.

Bøe Risa legger ikke skjul på at hun elsker å ikle seg Manchester United-drakta.

- Jeg må klype meg i armen av og til. Jeg merker det når jeg kommer hjem til Bergen at det er mange som synes det er enormt stort. Når jeg er i Manchester i hverdagen, blir man mer vant til det. Men det er likevel spesielt for meg hver gang å ikle seg den drakta, forteller bergenseren Vilde Bøe Risa til Dagbladet og legger til:

- Jeg trives veldig godt og føler at jeg er på rett sted, sier Manchester Untied-spilleren.

STORTRIVES I MANCHESTER: Vilde Bøe Risa. Foto: Action Images via Reuters/Lee Smith
STORTRIVES I MANCHESTER: Vilde Bøe Risa. Foto: Action Images via Reuters/Lee Smith Vis mer

- Snakker varmt om nordmenn

Å følge opp den norske fotballarven i Manchester United, anser hun som en stor ære.

- De snakker veldig varmt om nordmenn i Manchester. Engelskmenn generelt liker skandinavere. Både Maria (Thorisdottir) og jeg kommer godt ut av det. Solskjær er en legende i klubben som har gjort sitt og lagt igjen et godt fotavtrykk. Han er fortsatt veldig godt likt og er en som veldig mange er veldig glad i. Det er ikke et vondt ord å høre om ham i Manchester, forteller, sier Bøe Risa.

- Hvor mye kontakt hadde du med Solskjær før han dro?

- Jeg hadde litt med ham å gjøre da han var i Manchester og da datteren Karna spilte i klubben, men nå har de flyttet hjem. Så det blir vel mindre kontakt nå framover.

- Hvordan involverte han seg?

- Han var egentlig bare å se på kampene. Han var mest på sidelinjen, men vi slo av en prat noen ganger.

-FORTSATT ELSKET: Ole Gunnar Solskjær høster fortsatt lovord i Manchester, forteller Manchester United-spiller Vile Bøe Risa.. Foto: NTB Scanpix
-FORTSATT ELSKET: Ole Gunnar Solskjær høster fortsatt lovord i Manchester, forteller Manchester United-spiller Vile Bøe Risa.. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ingen kontakt med herrelaget

Det har stormet rundt herrelaget til Manchester United det siste året, blant annet i kjølvannet av sparkingen av Solskjær og problemene som har eskalert i etterkant, men den uroen har ikke påvirket kvinnelaget, forteller både Bøe Risa og Thorisdottir til Dagbladet.

Samarbeidet mellom Cristiano Ronaldo og co. på herrelaget og Bøe Risa, Thorisdottir og co. på kvinnelaget, har imidlertid vært fraværende.

- Samarbeidet har vært veldig vanskelig under pandemien. Da har vi vært totalt avskilt. Vi får se hvordan det blir videre. Forhåpentligvis blir det mer samarbeid framover, forteller Bøe Risa.

Thorisdottir utdyper:

- Det har vært samarbeid før jeg kom, men corona har gjort at vi ikke har kunnet mikset sonene. Så det har vært lite samarbeid, men jeg tror det vil ta seg opp, sier hun til Dagbladet.

NØKKELSPILLER: Maria Thorisdottir. Foto: Action Images via Reuters/Matthew Childs
NØKKELSPILLER: Maria Thorisdottir. Foto: Action Images via Reuters/Matthew Childs Vis mer

- Hvilken kontakt har dere med herrelaget?

- Ikke annet enn at vi trener på samme treningsanlegg og at vi trener på banene ved siden av hverandre. Utenom det er det ikke så mye kontakt. Jeg håper det blir mer samarbeid framover, sier hun.

Avbildingen av Bøe Risa og Cristiano Ronaldo på en stor plakat på Old Trafford tidligere i år, er sånn sett det nærmeste Manchester United-spillerne har vært kontakt hittil.

- Det var ganske stort å se flere meter med meg og Ronaldo på Old Trafford. Det blir spesielt å se tilbake på om noen år, sier Bøe Risa, som legger til at hun aldri har pratet med sin portugisiske kollega på herrelaget til Manchester United.

STOLT: Vilde Bøe Risa. Foto: Skjermdump / Instagram: vildeboe
STOLT: Vilde Bøe Risa. Foto: Skjermdump / Instagram: vildeboe Vis mer

- Slenger litt dritt

Men de kvinnelige engelske landslagsspillerne kjenner hun godt. England er en av Norges gruppespillmotstander under fotball-EM i juli i nettopp England.

- Det blir spesielt å spille EM i England, for det er mitt hjem nå. Det satses enormt på kvinnefotball i England, noe som jeg tror er veldig bra for mesterskapet og rammen rundt. Det vil bli utrolig bra, sier Bøe Risa.

- Det blir spesielt. Jeg kjenner mange av de engelske landslagsspillerne. Det blir spesielt å spille mot vennene mine. Jeg gleder meg.

- Hvordan blir rivaliseringen dere i mellom før EM-kampen mot England?

- Det blir noen meldinger inn mot den kampen. Man melder litt og slenger litt dritt, for å få litt fight, forteller hun.

Thorisdottir gleder seg også stort til fotball-EM i England, hvor hun og flere av de norske landslagskvinnene bor og spiller i det daglige.

STORTRIVES I MANCHESTER: Vilde Bøe Risa. Foto: Action Images via Reuters/Lee Smith
STORTRIVES I MANCHESTER: Vilde Bøe Risa. Foto: Action Images via Reuters/Lee Smith Vis mer

- Jeg tror det blir en atmosfære uten like. Det blir utrolig kult med fotball-EM i England. Damefotballen i England vokser hver eneste dag og har nådd nye høyder, sier hun.

- Ekstrem utvikling

Det samme mener landslagssjef Martin Sjögren.

- Det har skjedd så mye for hvert mesterskap som har gått - med større og større trykk. Kvinnefotballen har hatt en ekstrem utvikling i England de siste årene. Det betyr enormt mye. Det er ikke så lenge siden at jentespillere hadde sine store forbilder på herresiden. Dette har blitt forandret, sier den norske landslagssjefen til Dagbladet.

- Nå spillere de kvinnelige fotballspillerne i de store klubbene. Det gjør noe med profileringen og interessen. Det bidrar også til rekruttering og utvikling. Det er ekstremt kult å se. Det var ikke selvsagt for ti år siden at man kunne bli proff i Barcelona som kvinne, påpeker han.

Manchester Uniteds kvinnelag ble nr. 4 i FA Women's Super League i sesongen som gikk. Chelsea ble ligamestere foran Arsenal og Manchester City.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer