- Må kunne gå fort uten at Norge roper doping

Estil og Aukland om suverene Lukas Bauer.

(Dagbladet.no): Jens Arne Svartedal mente han vant klassen for «human beings» etter onsdagens andreplass i Tour de Ski. I klassen for de litt mindre menneskelige vant Lukas Bauer.

Tsjekkeren vant 15 kilometer klassisk med snaue halvminuttet, en seiersmargin som bare kan kalles utklassing. Til sammen har han vunnet fire av fem renn, selv det ene rennet hvor han hadde håpløse ski.

Sånt blir det raskt spekulasjoner av.

I enkelte skikretser nevnes Bauer stadig oftere i samme åndedrag som Johann Mühlegg. De norske herreløperne valgte derimot å lovprise Bauer etter gårsdagens maktdemonstrasjon.

- Han har vært den store mann i hele år, og har stort sett vært på pallen i alle løp han har gått. Han er i hvert fall god. Det skal han ha, sa Odd-Bjørn Hjelmeset.

En treningsnarkoman

Frode Estil mener Bauer fortjener anerkjennelse i Norge framfor dopingmistanker.

- Folk skal få lov til å spekulere, men jeg synes vi bør være storsinnet nok til å fryde oss over en som går flott på ski. Jeg håper og tror han er rein, og har bestandig hatt inntrykk av at han er en ærlig og flott skiløper. Jeg velger å tro det inntil det motsatte mot formodning er bevist, sier Estil til Dagbladet.no.

GODT INNTRYKK AV BAUER: Frode Estil beskriver Lukas Bauer som en ærlig og flott skiløper. Han mener tsjekkeren lenge har hatt et uforløst potensial, som han endelig har fått ut. Foto: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET
GODT INNTRYKK AV BAUER: Frode Estil beskriver Lukas Bauer som en ærlig og flott skiløper. Han mener tsjekkeren lenge har hatt et uforløst potensial, som han endelig har fått ut. Foto: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET Vis mer

Estil, som nå er lærer ved Meråker skigymnas, opplevde på kroppen hvordan det var å møte en gjennomdopet Johann Mühlegg i Salt Lake City i 2002.

Selv om Bauer er omtrent like suveren nå som Mühlegg var da, synes ikke Estil det er grunn til mistanke.

- Det har alltid vært løpere som har knust de andre. Bjørn Dæhlie var i samme klasse, og han var ikke dopet. Det må være lov å gå fort uten at nordmenn skal rope doping. Jeg har ingen grunn til å tro at han driver med juks.

- Hvor godt kjenner du Bauer?

- Han er ikke den jeg har pratet mest med. Men vi har pratet litt, og jeg har et veldig godt inntrykk av ham. Han er kjent for å være en treningsnarkoman. I mange sesonger har han vært litt overtrent, og ikke fått ut potensialet sitt. Når han nå har fått mer erfaring kommer resultatene, sier Estil.

Har vist klasse før

Han tror heller ikke den norske skieliten mistenker Bauer for skittent spill.

- Ikke såvidt jeg har hørt. Det var mer skepsis til et par av løpene Sergej Sjirjajev gjorde i fjor, og de viste seg å være begrunnet. Lukas har gjort en del veldig gode løp før, og det er nok grunnen til at ingen åpenlyst går rundt og tror at han har gjort noe galt, sier Estil.

- Må kunne gå fort uten at Norge roper doping

Anders Aukland er ikke overrasket over Lukas Bauers herjinger i Tour de Ski.

- Han har gått fort hele tida denne sesongen. Han har overbevist i nesten hvert renn, og i Kuusamo vant han med like mye som på onsdag, tror jeg. Så det er ikke overraskende at han vinner, sier Aukland til Dagbladet.no.

35-åringen kjenner ikke Bauer personlig, men mener hans tidligere meritter bør frita ham for dopinmistanke.

- Han har vært en løper som på sitt beste har gått fortest i verden. I enkeltrenn har han vist hvor fort han kan gå, og hvert år har han vært på pallen i verdenscuprenn. Alle er klar over kapasiteten hans, sier Aukland.

<B>I EGEN KLASSE:</B> Lukas Bauer har vunnet fire av fem renn i Tour de Ski. Nå sirkulerer dopingspekulasjonene.
<B>HAR MØTT BAUER FLERE GANGER:</B> Her på fjorårets femmil i Sapporo, der Estil ble nummer to bak Odd-Bjørn Hjelmeset. Bauer (i bakgrunnen) ble nummer fem, 13 sekunder bak
<B>IMPONERT OVER BAUER:</B> Anders Aukland mener Lukas Bauer har bevist nok tidligere år til å ikke bli mistenkt for doping.