Må kysse falsk VM-pokal

PARIS (Dagbladet): Hvis - for ikke å si når - Drillos skulle vinne finalen i fotball-VM, får ikke Norge den ekte VM-pokalen. Den blir igjen i banken i Sveits.

Pokalen som nå vises fram i en rekke franske byer, er en tro kopi, men ikke av edelt metall, skriver avisa Le Monde. Likevel voktes den forgylte kopien av en amerikansk (!) livvakt døgnet rundt.

Den ekte, i rent gull og som er verdt 2,6 millioner kroner, ligger trygt forvart i hvelvet i en fransk bank. Der har den ligget siden desember, og der skal den bli til finalen 12. juli. Det er ikke engang sikkert at den skal ut og luftes da heller. Vinneren kommer trolig til å måtte kysse kopien.

Det internasjonale fotballforbundet, FIFA, og det franske FFF hevder at originalen skal brukes 12. juli. Men på FIFAs internettside står det at vinneren bare får kopien til oppbevaring i fire år. Den ekte vil kanskje bli vist fram før avspark og så sendt tilbake til banken med full eskorte, før den reiser tilbake til Sveits for oppbevaring til neste VM.

Det kan komme av at flere VM-pokaler er blitt stjålet. Trofeet forsvant i England i 1966 og ble funnet igjen av en hund i en haug gamle aviser i London. Etter tre seirer ble den Brasils til odel og eie i 1970, men ble stjålet igjen i 1983.