- Må legge opp til en forsiktig tilnærming

Heiberg om tilvenningen til Tromsø 2018.

Gerhard Heiberg vil at medlemmene i Den internasjonale olympiske komité (IOK) skal få en rolig og forsiktig tilvenning til Tromsø 2018.

- Tromsø er representert her i Beijing ved Anne Berit Figenschou, og foreløpig jobber vi på den måten at jeg presenterer henne for medlemmene i IOK. På den måten blir det vant til å se henne, kjent med ansiktet hennes, og venner seg i det hele tatt til henne og Tromsø 2018, sier Heiberg til NTB.

Han er fast medlem i IOK og sitter også i styret. Heiberg leder den svært viktige markedskomiteen, og sjefen for Lillehammer-OL i 1994 har stor innflytelse og en høy stjerne i IOK.

- Foreløpig er det litt for tidlig å snakke om OL i 2018, for nå er de aller fleste opptatt av sommer-OL i 2016, sier Heiberg.

Det blir klart neste sommer hvem som blir vertsby til de lekene. Kandidatene er i ferd med å ta fatt på sluttspurten i kampen som står mellom Tokyo (Japan), Madrid (Spania), Chicago (USA) og Rio de Janeiro (Brasil).

- For oss som jobber for Tromsø-OL i 2018 er det viktig å ta det litt rolig akkurat nå. Vi må legge opp til en forsiktig tilnærming, mener Gerhard Heiberg.
München-lobby
Tyskerne som jobber for München, som også ønsker OL i 2018, har valgt enn annen taktikk. De er mye mer offensive.

- Det er noe som heter «Det tyske hus» her i Beijing, og alle IOK-medlemmene er blitt invitert dit. Der jobbes det aktivt for München som vertsby til lekene om ti år, forteller Heiberg.

- Har du vært innom der?

- Nei, men jeg er også blitt invitert, forteller han til NTB.

FORSIKTIG: Gerhard Heiberg mener Norge må tilnærme seg OL i Tromsø 2018 på en forsiktig måte. Nå er folk mest opptatte av sommer-OL i 2016, mener han. Foto: Scanpix
FORSIKTIG: Gerhard Heiberg mener Norge må tilnærme seg OL i Tromsø 2018 på en forsiktig måte. Nå er folk mest opptatte av sommer-OL i 2016, mener han. Foto: Scanpix Vis mer

Det er ingen tvil om at tyskerne med München som kandidatby blir en svært sterk rival for Tromsø. Tyskland har ikke hatt vinter-OL siden 1936, og mange mener det er på tide at tyskerne får det ved neste anledning.

- Foreløpig har jeg tro på at taktikken vår er god. Vi satser på å gjøre Anne Berit Figenschou godt kjent, slik at hun kan få tillit innad i IOK, og så får vi ta det derfra når hardkjøret begynner, sier Heiberg.


Håper på Paule
Det norske IOK-medlemmet håper Tove Paule kan bli kandidat til en plass i IOK på kvoten for de nasjonale olympiske komiteene, men foreløpig er det litt for tidlig å jobbe aktivt for hennes kandidatur.

- Først må Norges olympiske komité sende en søknad til nominasjonskomiteen vår (IOK). Etter hvert kommer alle forslag på eventuelle kandidater til å bli behandlet, og det vil bli avgitt en innstilling. Den skal legges fram for IOK-kongressen i København i 2009, sier han.

- Jeg håper virkelig Tove Paules navn kommer til å være med på den listen.

Heiberg sier at det er for tidlig å begynne å snakke med hvert enkelt IOK-medlem om den norske idrettspresidenten, men det skinner tydelig gjennom at han er innstilt på å gjøre en jobb for å få med Paule.

Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) skal formelt ta stilling til forslaget om å fremme Tove Paules kandidatur på sitt styremøte 27. august.

Dersom Paule skulle bli valgt neste sommer, blir hun en av 15 IOK-medlemmer som sitter på kvoten til de nasjonale olympiske komiteene. Da kan hun maksimalt kan sitte i to perioder (åtte år) som IOK-medlem.

(NTB)

- Må legge opp til en forsiktig tilnærming
VIL HA PAULE: Heiberg håper Tove Paule kan få en plass på IOKs liste.