- Må ringe treneren Martin og spørre om spilleren Martin er i form

Hareide har vært spillende trener og på landslaget selv.

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Klokken 16 i dag har Vålerenga innkalt til pressekonferanse, for å annonsere det absolutt alle tror de vet allerede, at Martin Andresen går inn som spillende trener i klubben.


Men allerede på landslagets pressekonferanse i formiddag, svarte Åge Hareide på mye av det pressen lurer på.

- Jeg har diskutert trenerrollen mye med Martin, helt siden før Hellaskampen da han fortalte han ville ta C-kurs. Men dette med VIF ble jeg bare kjent med før helga, forteller Hareide.

Landslagssjefen visste at Andresen hadde et ønske om å bli trener, men er overrasket over at det skjedde så fort.

- Får se hvordan han løser det

Han vil foreløpig vente å se hvilken konkret rolle treneren Martin Andresen får, før han vil spekulere på hva det betyr for landslagsspilleren Martin Andresen.


- Det er mange måter å organisere det på, men det er klart dette er aktuelt med tanke på neste år. Jeg ser på ham som landslagskaptein og spiller, så får vi se hvordan han løser det. Martin ønsker jo å være med til EM, sier Hareide.

Men det er klart:

DISKUSJONSPARTNERE: Martin Andresen og Åge Hareide samarbeider godt som kaptein og landslagssjef, og har også snakket mye om Andresens framtid som trener. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
DISKUSJONSPARTNERE: Martin Andresen og Åge Hareide samarbeider godt som kaptein og landslagssjef, og har også snakket mye om Andresens framtid som trener. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer


- Den dagen han ikke er god nok for landslaget, så leser jeg ikke navnet hans opp på en pressekonferanse som denne.

Hvordan det blir å forholde seg til uttak av spillere fra Andresens klubblag, har ikke Hareide tenkt så mye over.


- Men da må jeg jo ringe treneren Martin og spørre om spilleren Martin er i form, gliser lanslagssjefen.

Hareide prøvde selv

Hareide påpeker at han faktisk selv har erfaring med samme type rollesjonglering, han var selv den siste spillende trener på landslaget i 1986.

- Men på den tiden var det annerledes. Jeg hadde full jobb, var trener, landslagspiller, klubbspiller, og alt i råtten kropp, så det sier seg selv hvordan det gikk, humrer landslagssjefen, og påpeker at støtteapparatene i dagens toppfotball gjør det lettere å fordele ansvar og arbeidsoppgaver.

Men at Martin Andresen har potensiale til å bli en topp trener, er Hareide ikke et sekund i tvil om.

- Han er klartenkt, klar på organiseringen, trening og hvordan han vil at laget vil framstå. Som spiller er han i tillegg fantastisk interessert i spillet, og det er veldig viktig, mener Hareide.

- Må ringe treneren Martin og spørre om spilleren Martin er i form

- Kan være fordel med klubbkamerater

Når det gjelder spekulasjonene rundt at også Kristofer Hæstad kan være på vei til Vålerenga, er Hareide forsiktig generell.

- Det er ikke noe dumt at landslagsspillere spiller sammen i klubblaget, se på Solli/Andresen, og Tettey/Skjelbred. Det kan være en fordel, men da gjelder det selvfølgelig at laget presterer, sier landslagssjefen.

Med tanke på nedrykkete Hæstad og Strømstad, sier Hareide som han har sagt før:

- Vi vil at spillere skal spille på høyest mulig nivå. Det er derfor jeg blant annet synes det er positivt med norske spillere i Premier League. Det er klart, spiller du i Tippeligaen er sjansene for å bli tatt ut på landslaget større enn om du spiller i lavere divisjoner.

PRØVDE SELV: Åge Hareide har selv vært trener for Molde mens han spilte for landslaget, som her i 1986 mot Argentina på Ullevaal.
- MULIG FORDEL: Åge Hareide mener det kan være en fordel at landslagsspillere spiller sammen også på klubblaget.