ENDELIG ET SMIL: Da denne gjengen med unge fotballjenter ba om et bilde sammen med Even Pellerud, sprakk mannen opp i et smil. Ellers var han mest alvorlig i går. Skuffelsen etter tapet mot England var fortsatt svært merkbar. Foto: Tormod Brenna
ENDELIG ET SMIL: Da denne gjengen med unge fotballjenter ba om et bilde sammen med Even Pellerud, sprakk mannen opp i et smil. Ellers var han mest alvorlig i går. Skuffelsen etter tapet mot England var fortsatt svært merkbar. Foto: Tormod BrennaVis mer

- Må satse mer for å være med på utviklingen

Det er aldri blitt spilt bedre kvinnefotball enn i VM. Om fire år er den enda bedre. Skal Norge henge med må det tas noen grep, mener Even Pellerud.

OTTAWA (Dagbladet): Even Pellerud (61) kommer gående i Fotballforbundets offisielle blå treningsantrek. Utenfor fasjonable Hotel Fairmont tar han seg god tid til å svare på spørsmål. Det er under et døgn siden Norge ble sendt ut av VM.

Nedturen var enorm etter at de norske jentene herjet med England i en time. Så raknet det. Norge tapte. Ikke bare kampen, men en kvartfinaleplass mot hjemmelaget Canada i Vancouver og kanskje også OL-billettene de hadde i lomma.

Det var bitterhet. Det var sinne. Det var tårer. Det var frustrasjon.

Ute på gata blant alle sommerturistene har Even fått den umiddelbare ergrelsen litt på avstand.

Skuffelsen derimot, er det ikke like lett å bli kvitt.

- Den vil sitter der lenge, sier han til Dagbladet.

- Vi hadde en fantastisk mulighet. Vi har løfta produktet vårt de siste par åra. Vi har alle med oss, forbundet, media, tilskuerne. Det blir nok ikke borte over natta, men det er klart det hadde skapt et voldsomt momentum om vi hadde vunnet den kampen mot England. Det hadde vært en stor bonus, sier Pellerud.

Revolusjon - I etterkant, hva har VM fortalt deg både om Norges posisjon og damefotballen generelt?

- Vi har sett et voldsomt påfyll av spennende lag. Sør-Amerika og Afrka viser en stor utvikling, ikke minst teknisk. Flere nasjoner, som vi kankje ikke trodde var helt der, viser at de har veldig kommet langt treningsmessig og i taktisk forståelse.

- Vi har også sett at det europeiske nivået er veldig høyt.

- Og om fire år er nivået enda høyere, sier Pellerud til Dagbladet.

- Hva betyr dette for Norge?

- Vi ser en kjempespennende utvikling rundt oss. Den er det helt klart mulig å være med på. Men det krever at vi er veldig på.

- Som betyr?

- At kvinnefotballen må satses på fra toppen av. Men det kommer til å skje. Det skjer allerede. Jeg føler forbundet viser er flott eierforhold til kvinnelandslaget. Det er skikkelig trøkk i arbeidet som gjøres.

Utfordring i klubbene - Men det viktigste framover nå blir egentlig det som bør gjøres i klubbene, i spillernes hverdag.

- Vi ser jo at toppserieklubber reiser på treningsleir til La Manga med 22 spillere og to ledere. Det er bare et eksempel av mange på det gapet som må fylles for å profesjonalisere hverdagen til spillerne. Men det skjer heldigvis en utvikling. Lillestrøm har tatt flere gode grep. Men det må gjøre mer.

- Hva kan forbundet gjøre?

- Forbundet har allerede gjort mye. Men det vil nok ikke gå så fort om klubbene bare får beskjed om å heve seg. Det må nok et prosjekt til. Et prosjekt som må løfte profesjonaliteten i landslagsspillernes hverdag. 

Får ikke svar i dag Even Pellerud svarer nøkternt, reflektert, gjennomtenkt og konentret på alle spørsmål. Gode som dårlige. Som vanlig. Men han smiler ikke. Det er uvanlig. Det er tydelig at skuffelsen sitter i margen og er vond å bli kvitt.

Eneste gang ansiktet sprekker opp i et smil er når en gjeng amerikanske jenter kommer bort og spør om de kan få ta et bilde av seg sammen med ham.

- Come on, girls, sier Pellerud og stiller opp til fotografering og litt småprating med fotballjentene som er på treningsleir i Ottawa. De så kampen mot England og hevder de heiet vilt på Norge.

- Takk for det, sier Even.  Jentene går videre, og Pellerud blir gravalvorlig igjen.

- Hva med deg og veien videre?

- Det får du ikke noe godt svar på i dag. Men jeg skjønner spørsmålet.

- Har du noen signaler fra noen av spillerne om at de gir seg etter denne skuffelsen?

- Nei, ingen. Men det har jeg ikke snakket med noen av dem om heller. Det er ikke tida for det enda, sier Even Pellerud.

Eller som Trine Rønning sier til Dagbladet etter karrierens største skuffelse:

- Jeg ser ingen - absolutt ingen - grunn til å gi med nå!

• Landslagsjentene forlot Ottawa seint torsdag kveld lokal tid. I stedet for å fly vestover, til Vancouver, som planen var - bar det rett hjem til Norge.

- Må satse mer for å være med på utviklingen