Må satse på egne talenter

Christian Grindheim og Kristofer «Doffen» Hæstad spiller i kveld sammen mot Sveits. Ungguttene er skoleeksempler på hvordan UEFA vil at framtidas spillere skal formes.

Fotballforbundet forventer strenge nye krav fra UEFA, og vil først som sist presse Tippeliga- og 1. divisjonslagene til å satse mer på å dyrke fram sine egne spillere.

-  Dette er den nye veien å gå, og det bør i høy grad være i klubbenes egen interesse, sier Åge Hareide til Dagbladet.

I kveld slipper han til midtbaneduoen Kristofer Hæstad og Christian Grindheim sammen for første gang på a-landslagsnivå. Han mener karrierene til de to guttene viser hva Start og Haugesund har fått igjen for å satse på talentutvikling.

-  Jeg har gått alle gradene i Haugesund fra jeg var fem år til jeg spilte på a-laget. Jeg har vært veldig heldig med trenerne hele veien, sier Grindheim til Dagbladet.

Og han sier han har fått god oppfølging enda han ikke alltid har vært best.

-  At de har sluppet meg til på litt høyere nivå enn der jeg har vært, har hjulpet meg veldig, sier midtbanespilleren.

Roser Nantes

Haugesund har en egen talentutvikler i Per Øyvind Mortveit, som Grindheim gir en del av æren for at han er der han er i dag. Og det er nettopp en slik talentutvikler Hareide og fotballforbundet ønsker at alle klubber bør koste på seg.

Landslagssjefen forteller med entusiasme om den franske klubben Nantes som spilte i Mesterligaen i fjor med bare hjemmeavlede spillere. Men heller ikke de kommer rekende på ei fjøl.

-  Nantes har tatt et bevisst valg i sin rekruttering. I stedet for å kjøpe inn dyre spillere, har de heller brukt penger på å ansette seks spillerutviklere, sier landslagssjefen.

Landslagssjefen applauderer de nye kravene og mener de vil føre til et bedre landslag.

-  Vår suksess er selvsagt avhengig av at vi har gode norske spillere. Da er det viktig at vi stiller krav til hvordan klubbene jobber med sine egne. Christian Grindheim og Kristofer Hæstad er morgendagens menn, sier Hareide.

De to profilene er dyrket fram av Haugesund og Start. Ifølge Hareide er de resultater av bevisst satsing i klubbene og samarbeid med forbundet gjennom aldersbestemte landslag. Og talentutviklingen av de to pågår fortsatt på landslaget.

-  Det er viktig at disse gutta nå kommer til et trygt og godt miljø på landslaget. Unge gutter er veldig avhengige av skryt og ros. Et slikt miljø skal vi ha her, sier Hareide.

Mange nye penger

Det lettere å stille krav til klubbene nå når de får tilført over to hundre millioner i året gjennom tv-avtalen.

-  Denne avtalen er en kanonmulighet, men hvis vi slipper løs 900 mill. kroner blir det bare tull. Vi er nødt til å lage regler for oss selv, sier Olav Boksasp.

Han leder Norsk Toppfotball, som representerer klubbene i de to øverste divisjonene.

-  Dette er ikke noe vi har finner på. Dette kommer fra UEFA, og vil vi være i den familien er det bare å følge med, sier administrasjonssjef i fotballforbundet Svein Rustad.UEFA har blitt opptatt av å finne ordninger som begrenser fremmede og utenlandske spillere på lagene. De vil gjerne at alle lag skal bli nødt til å stille med et vist antall hjemmeavlede spillere. Men forholdet til EUs regelverk gjør det vanskelig å svinge pisken over de klubbene som bare vil kjøpe seg suksess.

FRAMTIDAS MENN: Christian Grindheim og Kristofer Hæstad ble dyrket frem i Haugesund og Start. Nå skal andre klubber tvinges til å jobbe på samme måten. John Arne Riise (t.v.) ser ut til å ha kontroll, mens John Carew følger med.