- Må se langt etter A-status

Keeper Joakim Wiberg og Norge spiller for opprykk til A-pulja, men trenerguruen og tidligere NRK-ekspert Erik Ask (57) tror ikke Norge blir en A-nasjon igjen i overskuelig framtid.

JORDAL AMFI (Dagbladet): Mannen som har fulgt norsk ishockey tett siden han debuterte som trener i 1968 jamret seg etter 4- 4 mot Storbritannia i en kamp Norge vant skuddstatistikken hele 44- 15.

- Norge blir bare lengre og lengre fra en A-nasjon. Snart er det proffligaer over hele Europa, mens det i Norge går andre veien. For å være med i hockeytoppen kreves det trening fem timer om dagen. Da går det ikke med full jobb ved siden av, sier Erik Ask til Dagbladet.

Han mener Norges siste sjanser på en del år er årets VM i Oslo.

- Klarer vi det ikke på hjemmebane, så vil det bare bli vanskeligere og vanskeligere for hver time som går. Så tøft er det nå, sier Ask.

- Føles surt

Med uavgjort mot Storbritannia i går må Norge nå vinne de tre siste kampene for å nå målet om opprykk.

KAMPFAKTA

Ishockey-VM 1. divisjon, gruppe A

Norge- Storbritannia 4- 4 (1- 2, 0- 1, 3- 1).
Mål: 1. periode: 0- 1 (1,10) Ashley Tait, 1- 1 (5,00) Patrick Thoresen, 1- 2 (19,59) Colin Ward . Skudd: 11- 9.
2. periode: 1- 3 (32,12) Paul Dixon. Skudd: 13- 4. 3. periode: 2- 3 (41,13) Tommy Jakobsen, 3- 3 (41,32) Mats Trygg, 4- 3 (46,15) Vikingstad, 4- 4 (56,02) Clarke. Skudd: 20- 2. Totalt: 44- 15.
Hoveddommer: Vjatsjeslav Bulanov, Russland. Utv.: N: 8 x 2 min., S: 9 x 2 min. Tilskuere: 2815.

- Dette burde vi vunnet, så det føles litt surt nå. Men det er ikke alltid man får som man fortjener i ishockey, sier landslagssjef Roy Johansen til Dagbladet.

Etter to perioder var det likevel ingen ting som tydet på norsk seier. Da ledet Storbritannia 3- 1, men Norge snudde kampen med tre kjappe scoringer av Tommy Jakobsen, Mats Trygg og Tore Vikingstad i sisteperioden.

Men så glapp seieren snaue fire minutter før slutt, på ett av Storbritannias to skudd mot Joakim Wiberg i det norske målet i tredjeperioden.

«Kyllinger»

Roy Johansen ergret seg over at de tøftspillende britene fikk lov til å drive med «gresk-romersk» bryting foran eget mål, og slik ryddet unna nesten alt som kom.

- Det er et spill de behersker, og derfor er de også vanskelige å møte.

Erik Ask etterlyser derimot mer guts og mener det er for mange «kyllinger» i den norske VM-troppen. Og han mener landslagssjefen disponerer laget feil. Spesielt i overtallsspill.

Den avgjørende kampen mot Hviterussland søndag ser han mørkt på.

Proffserie

- De er i en helt annen klasse enn Norge. Og de har et mye mer proft apparat. Der kan de frikjøpe de beste spillerne til VM, de reiser i eget eget privatfly og leier hangar til 125000 kroner i døgnet, sier Ask.

Roy Johansen er enig i at nasjonene som i dag ligger i det samme sjiktet som Norge blir bedre og bedre.

Landslagssjefen etterlyser derfor egen proffserie også i Norge.

MIDDELS: Ishockeylandslaget og keeper Joakim Wiberg berget et poeng mot Storbritannia i går, etter å ha ligget under 1- 3 etter to perioder. Det må langt bedre prestasjoner til om Norge skal bli en A-nasjon.