Må skjerpe seg

Aksel Lund Svindal (22) tok i går ledelsen i en verdenscup jevnere enn noen gang, men alpinekspert Finn Aamodt mener han må skjerpe seg betraktelig om han skal henge med i fortsettelsen.

At Lund Svindal nå leder verdenscupen mener han nesten er mer flaks en dyktighet ut fra den sviktende formkurven.

-  Aksel er sliten nå, og jeg tror også fallet har satt han litt tilbake. Men han må forbedre resultatene atskillig om han skal henge med fremover. Man vinner ikke verdenscupen på at andre feiler, sier Aamodt og viser til at Bode Miller BenjaminRaich og MichaelWalchhofer alle misset i går.

Sønnen Kjetil ligger så langt på sjetteplass i sammendraget, 77 poeng bak Lund Svindal. Men Aamodt senior tror ikke han vil være med å kjempe om sammendraget i år.

-  Han konsentrer seg om fartsdisiplinene også videre fremover, selv om han er på gang nå i storslalåm også. Men det er klart, ting kan fort snu seg, så man vet aldri, sier Aamodt.

Spesialisering

Spesialisering innenfor de ulike grenene gjør at den sammenlagte verdenscupen er jevnere enn noen gang.

-  De siste årene har man sett en utvikling hvor kjørerne mer og mer spesialiserer seg. Det gjør det vanskeligere for allrounderne å hevde seg helt i toppen i de ulike disiplinene, forklarer Aamodt.

-  Østerikerne har tatt konsekvensene av hvordan verdenscupen nå er lagt opp. De har et eget spesiallag i slalåm, mens deres allrounderne kjører storslalåm, super-G og utfor, sier alpineksperten. Han liker ikke utviklingen.

-  Man er ikke ordentlig alpinist før man behersker alle grenene. Det står mye mer respekt av det Kjetil og Lasse har gjort før, mener Finn Aamodt.

Han mener de som ønsker å bli gode i alle disiplinene har det svært vanskelig slik det er i dag.

-  Man får ikke nok tid nok til å trene til å henge med i toppen over hele linja. Om man derimot legger om verdenscupen, slik at man får mer luft imellom - som i mesterskaper, vil flere få muligheten til å kjøre alt.

Aamodt mener også det handler om rekruttering.

-  I Norge har vi alltid sett storslalåm som vår hoveddisiplin, fordi det er disiplinen som gjør det lettest å bli god i alt. Det går ikke an å trene barn for å bli ensidig utforkjører eller slalåmkjører.

Tre OL-håp

Det blir som å trene et barn i fotball til å bare spille forsvar. Man må lære seg alle aspektene i geamet for å bli god, påpeker alpineksperten.

Han er også bekymret for om Norges andre veteran Lasse Kjus i det hele tatt kommer seg til OL.

-  Jeg traff Lasse i går, og skjønte at det ikke så bra ut. Han har fått trent dårlig på grunn av sykdommen. Da kan du ikke regne med å komme inn igjen helt i toppen med et knips heller, sier Aamodt.

Han er ikke i tvil om at det vil være svært viktig for landslaget å ha både Kjetil Andre Aamodt og Lasse Kjus i form i Torino.

-  Vi trenger begge de erfarne i OL, hvis ikke blir det bare barnerenn. De betyr utrolig mye for laget med roen og erfaringen de har, sier alpineksperten.

Han innrømmer at han er imponert over at de to veteranene fortsatt henger med.

-  Det er utrolig. Nesten rart at ikke flere har lært av deres vinnerinnstinkt, mener Aamodt, og påpeker at det er tynt bak Kjus, Aamodt og Lund Svindal.

-  Det er de tre vi må stole på i OL hvis vi får alle tre dit, og først og fremst i fartsdisiplinene, mener han.