OMDISKUTERT: Rosenborg og Sogndal hadde vidt forskjellige oppfatninger av om hjemmelaget burde fått straffespark for holding i feltet.Foto: Arve Johnsen/Digitalsport
OMDISKUTERT: Rosenborg og Sogndal hadde vidt forskjellige oppfatninger av om hjemmelaget burde fått straffespark for holding i feltet.Foto: Arve Johnsen/DigitalsportVis mer

- Må slutte å dømme straffe for holding i feltet

SIL-trener Aabrekk tar til orde for drastiske virkemidler etter RBKs snuoperasjon.

(Dagbladet): Rosenborg - Sogndal 2-1.

Etter å ha scoret 17 mål og storspill i de siste tre seriekampene, skulle Sogndal på papiret være et overkommelig hinder å forsere på vei mot medaljeplass for et Rosenborg-lag i gryende storform.

Med fasiten i hånda: Slik skulle det så definitivt ikke bli, men trønderne gjorde til slutt jobben takket være en seint igangsatt snuoperasjon og går inn i helgens serierunde på tredjeplass på bedre målforskjell enn cupfinalist Brann.

- Det ble en litt annerledes kamp, og kanskje kan det ha vært godt for oss å vinne på en sånn måte etter mange storseirer i det siste. Det var velfortjent, men satt langt inne, sier RBK-trener Jan Jönsson til NTB.

Strøken servering Sogndal har kanskje ikke sjarmert og engasjert så mange nøytrale i Fotball-Norge i tippeligacomebacket, men Harald Aabrekk har i det minste skapt et kollektiv som har vist seg vanskelig å bryte ned, og som trolig kommer til å berge plassen takket være stram defensiv organisering.

Laget fra saftbygda hang imidlertid dårlig sammen det første kvarteret på Lerkendal, og kunne prise seg lykkelige for at det fortsatt sto 0-0 da Mats Solheim stormet framover på høyresida.

Dersom det hadde vært noe slikt som en kåring av årets beste innlegg i norsk fotball ville SIL-backens servering av Ulrik Flo på bakre stolpe nå høyt opp på lista.

Daniel Örlund var utspilt, det samme var hjemmelagets forsvar og Flo, som er nevøen til Tore André og Jostein, styrte sogningene enkelt i ledelsen.

Styrkeprøve Etter en oppløftende innledning begynte Rosenborg å gå tom for ideer utover i oppgjøret, og gjestene fikk stadig større tro på at de kunne ta sine første Lerkendal-poeng noensinne.

SNUDDE TIL SEIER: Rosenborg kom tilbake fra 0-1 og vant 2-1 mot Sogndal, men seieren satt langt inne.Foto: Arve Johnsen/Digitalsport
SNUDDE TIL SEIER: Rosenborg kom tilbake fra 0-1 og vant 2-1 mot Sogndal, men seieren satt langt inne.Foto: Arve Johnsen/Digitalsport Vis mer

Den nye hjemmehelten, John Chibuike, var riktignok et konstant uromoment, men maktet ikke å få ballen over på sin presumtivt sterkeste fot - den venstre - og i stedet endte det med ufarlige forsøk med den høyre.

Kvarteret før slutt fikk imdlertid vertene dommerhjelp i jakten på en utligning. Kampleder Ken Henry Johnsen besluttet nemlig å dømme straffespark etter at Mats Solheim holdt Mikael Dorsin i feltet på en corner.

Det var en avgjørelse som fikk trener Aabrekk til å ta til orde for smått anarkistiske tilstander i feltet på dødballer.

- Slike situasjoner skjer hundre ganger i løpet av en kamp, da kan du ikke plutselig blåse på en. Skal du dømme for slike ting, så blir det mange straffer i løpet av en kamp. Dommerne må slutte å dømme straffe for holding i feltet, når begge holder. Mitt forslag er at de slutter å dømme på det. Det blir for tilfeldig. Da er det bedre at det ikke blåses på det, så får spillerne avgjøre det med å vise hvem som er sterkest. Det er bedre enn at dommerne skal avgjøre, sier Aabrekk, som understreker at han mener det seriøst, ifølge NTB.

Det er en uttalelse RBK-kollega Jönsson stiller seg hoderystende til, og viser til at det også har blitt blåst straffespark mot Rosenborg i en lignende situasjon tidligere denne sesongen.

- Spillerne vet at det er sånn, og vi har også fått lignende situasjoner mot oss, blant annet da vi møtte Start i Kristiansand tidligere i år. Jeg mener at spillerne må få vekk hendene, så unngår vi slike situasjoner, sier svensken.

Chibuike-solo Rade Prica har vært RBKs faste straffeskytter denne sesongen, men det var Chibuike som tok skuddansvar denne gangen.

Forsøket var i og for seg greit nok, men Kenneth Udjus gjettet på riktig hjørne og vartet opp med en flott reaksjonsredning bare for å se at Borek Dockal var først på returen og banket den opp i nettaket.

DRASTISKE VIRKEMIDLER: Sogndal-trener Harald Aabrekk tar til orde for at dommere må slutte å dømme for holding i feltet.Foto: Arve Johnsen/Digitalsport
DRASTISKE VIRKEMIDLER: Sogndal-trener Harald Aabrekk tar til orde for at dommere må slutte å dømme for holding i feltet.Foto: Arve Johnsen/Digitalsport Vis mer

Åtte minutter seinere fikk Chibuike mulighet til å rette opp straffebommen, og grep den med begge hender.

En uheldig Even Hovland klarerte rett i kroppen på nigerianeren, som satte full fart framover. Isak Scheel ble lurt enkelt bort med en smart tyngdeoverføringsfinte, og Udjus ble overrumplet av RBK-spissens avslutning i korthjørnet.

- Det var veldig godt å avgjøre kampen etter å ha bommet på straffesparket. Jeg fikk bare enda mer energi og lyst til at vi skulle klare det her etter missen, sier matchvinneren.

Forsvarstrøbbel Dermed kjempet Rosenborg til seg en kjærkommen trepoenger i medaljekampen, og lever stadig i håpet om at det kan bli et tredje strake seriegull å feire i november.

Søndag venter en ny voksen utfordring i Vålerenga på Ullevaal. Det er en kamp som spilles uten viktige Jim Larsen i gjestenes midtforsvar. Dansken pådro seg nemlig sesongens tredje gule kort etter å ha stoppet Ulrik Flo på kontringstokt med ulovlige midler.