Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Daniel-André Tande i Hoppuka

Må snu vond trend. - Når jeg blir forbannet, er det lettere

Daniel-André Tande (23) er på plass i Hoppuka. Skal han vinne sammenlagt, må han stoppe en frustrerende trend.

FOKUS: Daniel-André Tande virket innbitt da han landet i München i går. Hoppuka starter med kvalifisering 

i dag. 

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FOKUS: Daniel-André Tande virket innbitt da han landet i München i går. Hoppuka starter med kvalifisering i dag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Hoppuka, kvalifisering, på NRK2 klokka 16.30

MÜNCHEN (Dagbladet): Nesten uten unntak denne sesongen har Tande hoppet dårlig i første omgang. Forbannet har han gått opp i tårnet igjen: Da har han sluppet seg løs og hoppet seg kraftig opp på resultatlista. Som han sier til Dagbladet:

- Hadde det vært en klatretrøye i skihopping, ville jeg helt sikkert hatt den!

Tande og de norske hopperne landet i München i går ettermiddag. Deretter bar det rett til Oberstdorf der den tysk-østerrikske hoppuka starter med kvalifisering i dag. Fra klokka 16.30 lørdag er det åpningsrenn i Schattenbergbakken.

Nummer tre

Tande kommer til hoppfesten som nummer tre i verdenscupen sammenlagt. Tyskerne Richard Freitag og Andreas Wellinger ligger på de to første plassene. Men hadde nordmannen fått til førsteomgangene sine, ville situasjonen sett annerledes ut.

DET NORSKE HOPPUKELAGET: Disse representerer Norge i Hoppuka. Fra venstre: Anders Fannemel, Johann André Forfang, Andreas Stjernen, Daniel-André Tande, Robert Johansson og Halvor Egner Granerud. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DET NORSKE HOPPUKELAGET: Disse representerer Norge i Hoppuka. Fra venstre: Anders Fannemel, Johann André Forfang, Andreas Stjernen, Daniel-André Tande, Robert Johansson og Halvor Egner Granerud. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror noe av forklaringen er at jeg ikke har vært helt i toppslag. I første omgang prøver jeg å styre satsbevegelsen litt for mye. Det gjør at jeg ikke får lagt ned nok energi på hoppkanten.

Tande fortsetter:

- Når jeg blir forbannet, er det lettere å slippe seg løs og la det stå til. Med det blotte øyet ser du ikke forskjell på hoppene. Men jeg slipper kontrollen og får lagt ned mer energi sammenliknet med første omgang.

Svart i øynene

Det skjedde seinest i Engelberg i Sveits før jul. Etter det første hoppet lå Tande på 21. plass. Svart i øynene gikk han opp og prøvde på nytt. Da hoppet han seg opp elleve plasser.

Og slik kan du ta renn for renn denne sesongen. I den første konkurransen – i polske Wisla – lå han på 13. plass etter første omgang. I det andre hoppet klatret han opp til 5. plass.

Tande har slitt med problemet tidligere. Men nå er det blitt ekstremt tydelig. Så tydelig at vi nesten snakker om en forbannelse.

- Da jeg var liten og gjorde det dårlig i første omgang, hadde jeg en trener som sa: «Gå opp og vis dem at du kan hoppe på ski.» Jeg lærte tidlig holdningen med at «nå skal jeg faen meg vise dem». Jeg må bare bli flinkere til å gjøre det i det første hoppet også.

Brøt inn

Hoppuka arrangeres for 66. gang. At det betyr noe helt spesielt fikk Tande merke allerede på Gardermoen i går. Mens han snakket med Dagbladet brøt en godt voksen mann inn og fortalte at han «nesten ikke trodde sine egne øyne».

For første gang i livet skal han få oppleve Hoppuka. At en av forhåndsfavorittene skulle ta det samme flyet til München var mer enn han kunne begripe. Men Tande fortalte at det er slik det foregår: Reisen finner alltid sted dagen før kvalifiseringen.

I jula har han vært hjemme hos mamma Trude på Kongsberg.

- Jeg har spist alt fra risengrynsgrøt til ovnsbakt ørret og ribbe.

Åpen hoppuke

Norge har ikke vunnet Hoppuka siden 2007. Den gang gikk Anders Jacobsen til topps, og siden har det vært en solid dominans fra Østerrike. Tande var veldig nære i fjor. Men så løsnet bindingen i Bischofshofen. Han havnet likevel på tredjeplass sammenlagt.

- Det plager meg ikke altfor mye i dag. Men: Hvis jeg går gjennom karrieren uten å vinne Hoppuka, kommer det sikkert til å irritere meg.

NRKs hoppekspert, Johan Remen Evensen, mener det ikke er opplagt at tyskerne Freitag og Wellinger er favoritter.

- I mine øyne er det den mest åpne Hoppuka på lenge. Vi har liksom ikke den soleklare favoritten som kan vinne et renn med 10–15 poeng. Jeg håper Daniel revansjerer seg fra i fjor. Jeg tipper også at en tysker vil være der oppe. Om det blir Freitag, Wellinger eller Markus Eisenbichler er umulig å si. Østerrikeren Stefan Kraft kan levere topp resultater. Det vet vi, påpeker Evensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!