Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Må ta telling utenfor ringen

Politikerne ble så ivrige på å få Cecilia hjem, at de glemte å sjekke fakta om internasjonal proffboksing.

 SOLTE SEG I GLANSEN:  Flertallet i kulturkomiteen syntes det var så stas med Cecilia Brækhus at de glemte å sikre hvordan hun i praksis skulle få bokse i Norge. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
SOLTE SEG I GLANSEN: Flertallet i kulturkomiteen syntes det var så stas med Cecilia Brækhus at de glemte å sikre hvordan hun i praksis skulle få bokse i Norge. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

DE eneste som foreløpig er slått teknisk knock-out etter at proffboksingen igjen ble tillatt i Norge, er kulturminister Torhild Widvey og det flertallet fra Høyre, Frp og Venstre som fikk denne saken igjennom i Stortinget:

•• Nå blir det ingen Cecilia Brækhus i tittelkamp foran hjemmepublikummet.

I hvert fall ikke på lang, lang tid.

Og kanskje ikke i det hele tatt.

DENNE politiske fadesen skyldes slurv i Kulturdepartementet og tilsynelatende en liten bløff fra de som forfattet flertallets innstilling i familie -og kulturkomiteen. For det finnes ikke noe idrettspolitisk grunnlag til å feire at Cecilia får komme hjem som verdens beste kvinne i boksing.

Det burde departementet ha visst i det de sendte forslaget sitt på høring, og det burde proffboksingens forkjempere på Stortinget ha fortalt for lenge siden.

I stedet kom disse politikerne med en halvsannhet om det danske alternativet som skulle sikre norske proffkamper så fort som mulig.

I FLERTALLSINNSTILLINGEN fra komiteen står dette ordrett som begrunnelse for tanken om å la danskene arrangere de første proffkampene i Norge i påvente av et troverdig norsk forbund for proffbokserne:

"Blant annet opererer det danske proffbokseforbundet med et dopingregelverk som er i overenstemmelse med World Anti-Doping Code."

Det er ikke tilfelle. Den såkalte "WADA-koden" som regulerer det internasjonale antidopingarbeidet forteller også om etterlevelse av eventuelle regelverk. For dansk proffboksing er det en helt annen historie.

I en e-post til Dagbladet har Anti-Doping Danmark bekreftet at de danske boksearrangørene hverken gjennomfører testing under trening eller har meldeplikt for proffbokserne sine.

Slik feilinformerer flertallet på nytt i innstillingen i det de skriver om den danske profforganisasjonen:

"Forbundet er underlagt EBUs regelverk og har alle de nødvendige prosedyrer, rutiner og godkjenninger på plass.

Det er altså ikke sant når det gjelder antidoping.

FOR kulturminister Torhild Widvey er dette blitt en pinlig sak. Feilinformasjonen fra komiteen burde vært rettet opp før eller under debatten i Stortinget, men ingen oppdaget spriket mellom de feilaktig påstandene i innstillingen og den vedtatte norske antidopingpolitikken.

Underveis ble heller ikke Antidoping Norge kontaktet for å få verifisert at det foreslåtte danske opplegget holdt mål. I iveren etter å gjennomføre regjeringens prestisjesak, glemte både politikerne og departementet å sjekke detaljene.

SKJØNT DETALJER? Med fire konkurrerende private internasjonale forbund er det lite sannsynlig at det kommer noe testopplegg som holder WADA-nivå.

For et par dager siden hadde WBC (Would Boxing Council); ett av de private forbundene, kongress i Las Vegas der kampen mot doping var  hovedtema. WBC-president Mauricio Sulaiman snakket om arven etter faren Don Jose Sulaiman, partneren til den legendariske kampfikseren Don King, og behovet for nå å oppfylle de ambisjonene om en ren boksing som pappa satte i 1975:

- Dette er ikke snakk om noen konkurranse i dopingjakt. Vi vil bare gjøre boksingen renest, sa WBC-presidenten, og fortalte at hans forbund neste år ville innlede et samarbeid på området med VADA.

VADA er slett ingen skrivefeil for WADA. VADA står for Voluntary Anti-Doping Association som ble opprettet av to amerikanske bokseleger for tre år siden. De var slitne av å se hvor ødelagt boksing og kampidrett var blitt av all preparatbruken, og ønsket å sette i gang med et frivillig program med tilfeldig testing og meldeplikt som kunne få den enkelte utøver ut av dritten.

Så langt, så bra. Problemet er bare at deler av amerikansk proffboksing forsvinner i et privat opplegg, mens nesten hele den internasjonale idretten er blitt samlet i Verdens Antidoping Byrå (WADA) for å få legitimitet og trykk på det globale arbeidet mot doping.

Slik burde proffboksing i Norge i stedet ha koblet seg på opplegget til det internasjonale bokseforbundet (AIBA) og framstått som et alternativ til privatforbundene. Det er mye å si også om AIBAs jobb mot doping. Seinest før London-OL 2012 var boksing nær ved å bli strøket av programmet på grunn av slett jobb med å rydde opp i sitt eget juks. Uansett er AIBA underlagt WADA-koden og har med det en link til den olympiske idrettsbevegelsen. Med denne organiseringen får verdensidretten i hvert fall muligheten til samlet å bedre forholdene.

DET er drøftingen av en slik sammenheng mellom drømmen om norske proffstevner og internasjonal kamp mot doping som mangler i regjeringens gjennomføring av denne saken. Mens Frp i mer enn tjue år prinsipielt har jobbet for å få forbudet mot proffboksing opphevet, har regjeringspartner Høyre tilsynelatende bare kastet seg på for å få æren av å hente Cecilia Brækhus hjem:

•• Proffboksing i Norge ble plutselig en frontsak for Erna Solbergs regjering, og måtte gjennomføres fortest mulig.

På grunn av hastverket framstår saken ganske æreløs. For nå er det noen som må ta telling i påvente av Cecilia Brækhus sin første kamp i Norge.

Det tar garantert lenger tid enn å telle til ti.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media