Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Må tenke nytt

SNOWBASIN (Dagbladet): Lasse Kjus mener at Norge er i ferd med å tape posisjonen som alpinnasjon i verdenstoppen på grunn av manglende ressurser og liten vilje til nytenking. - Vi henger ikke med i utviklingen, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kjører Lasse og Kjetil Aamodt super-G i Snowbasin. Denne disiplinen dominerte de norske alpingutta første halvdel av 90-tallet. Nå herjer østerrikerne som de vil, og vinner alt.

- Super-G var en norsk paradegrein, men vi har ikke klart å henge ordentlig med i utviklingen. Andre lag - i første rekke Østerrike - har klart å bygge opp mange løpere til et høyt nivå. Det gir større sjanse til å lykkes. De har flere hester å spille på, sier landslagssjef Atle Skårdal.

Og prøver seg på en forklaring:

- Det er lettere å være på jakt, hente inn de gode og bli best enn å holde seg på toppen. Andre kan være villige til å prøve nye ting, mens de som har lyktes med noe, fortsetter i samme spor og kjøres av lasset.

Ikke oppdaterte

Lasse Kjus er bare delvis enig med Skårdal

- Det er noe riktig i det Atle sier, men jeg tror ikke dette gjelder meg. For meg er det et problem at jeg kanskje eksperimenterer for mye, sier Lasse.

Før utforsølvet søndag sa Lasse til Dagbladet at mye må bli bedre innen norsk alpint om han skal fortsette å kjøre på ski neste sesong. Nå utdyper Lasse hva som feiler norsk alpint:

- Dette er geografisk betinget. Vi baserer oss for mye på andrehåndsopplysninger. Sjøl får jeg mye av informasjonen gjennom skifabrikken min.

Kjus mener at problemet kan løses - om det finnes midler:

- I Norge jobber vi tradisjonelt mot hver enkelt løpers ferdigheter. Vi har ikke ressursene i laget til å jobbe så innovativt som vi vil. Vi trenger mer ressurser for å ta tak i dette.

Noe på gang?

Sjøl vant Lasse den tredje norske VM-tittelen på rad i super-G i Vail i 1999. Atle Skårdal vant i 1996 og 1997. Hittil i år har Lasse resultatene 13-5-16-7 i dagens OL-disiplin. Han er betinget optimist foran rennet, bare han klarer å samle opp nok energi.

- Jeg har samme trua i super-G som i utfor, men alpint er en veldig eksplosiv idrett, og super-G er en veldig spesiell disiplin. På start må du være mer enn 100 prosent restituert. Du må være 120 prosent restituert.

  • Kjetil Aamodt har ikke vunnet et super-G-renn siden Kvitfjell-seieren 7. mars 1996. Men noe er i gjære. Han har resultatene 19-8-6-5 i super-G i år, og femteplassen i det siste rennet fra Garmisch er Kjetils beste på snart fire sesonger.

- Super-G går i samme traseen som utforen, og jeg kjørte mye super-G i Jackson. Jeg er i god form, men det gjelder å ha dagen, sier Aamodt.

Atle Skårdal legger press på løperne han må stole på.

- Vi har målsetting om fire medaljer. Det står vi på. Vi har ikke nådd målsettinga vår, og det kan fort skje at vi ikke får medalje i de tre siste disiplinene.

KNOLL OG TOTT: I dag kjører Lasse Kjus og Kjetil Aamodt for gull i super-G, som tidligere var en norsk paradegrein men som østerrikerne fullstendig har dominert de siste årene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!