Må tørke av seg dollargliset

Dollaren har steget for mye i kurs de siste par årene. Derfor går nå Bislett Games-general Svein Arne Hansen og de andre Golden League-arrangørene over til å betale ut premiepenger i euro. - Vi har ikke råd til noe annet, sier han.

Tradisjonelt har de største friidrettsarrangørene betalt ut premiepengene i dollar. På helgas vårmøte i Athen vedtar Golden League-arrangørene overgang til euro.

- Dollarene har steget 25-30 prosent de siste to årene. Det har vi ikke råd til. Derfor blir det endring, sier Svein Arne Hansen til Dagbladet.

Arrangørene får nemlig sine inntekter i norske kroner _ eller euro.

- Vi får for eksempel TV-inntektene våre i norske kroner, sier Hansen.

Taper penger

- Hva sier utøverne til denne endringen?

- De har ingen problemer. Vel, jeg vet ikke hva amerikanerne vil si. Men det er jo vi som betaler som bestemmer. Vi skal ha et møte med managerne i Athen for å snakke om dette.

I praksis betyr valutaendringen at verdensstjerner som sprinterne Maurice Greene og Marion Jones fra USA taper penger når de veksler inn til dollar.

Droppet møte

I går finstuderte frimerkehandler Hansen tagger og stempler i København før han satte seg på flyet til den greske hovedstaden. Det var ikke annet å gjøre etter at 800 meterløper Wilson Kipketer ikke dukket opp på det avtalte møtet onsdag. Verdensrekordholderen er sin egen manager. Som den eneste blant de største stjernene.

- Han dro til Monte Carlo isteden, sier Hansen, som ikke hadde noen problemer med dansk-kenyanerens prioritering. Hansen har det ikke travelt med å spikre deltakerlista. Bislett Games arrangeres i år først 28. juli - nesten en måned seinere enn de siste åra. Av Golden League-stevnene går både Paris-stevnet (23. juni) og Roma-stevnet (30. juni) tidligere.

Her er årets Golden League-liste: Paris 23. juni, Roma 30. juni, Oslo 28. juli, Zürich 11. august, Monaco 18. august, Brussel 25. august og Berlin 1. september.

- Vi skal ha et møte i Monaco 25. mai. Da begynner vi å snakke om utøvere, sier Hansen.

Kipketer i form

Men Hansen bør nok grave dypt i startpengekassa for å sikre seg Kipketer på startstreken. Løpsfantomet meldes i fryktinngytende form etter en treningsvinter på nivå med jubelsesongen i 1997.

- Treningen min er optimal. Jeg er meget tilfreds, sier han til den danske avisa BT.

I 1998 fikk Kipketer malaria. Først i vinter slo han til med nye rekordnoteringer. 1000 meterrekorden innendørs ble forbedret to ganger i februar. Etterpå trente han i Kenya og Polen (hjemlandet til trener Slavomir Nowak). Med utgangspunkt i skattelyet sitt i Monaco cruiser han nå rundt i Europa, og trener der været er best.

,8.-9. juli løper Kipketer etter rapportene e-cup for Danmark på Nadderud Stadion. I samme felt løper Vebjørn Rodal for Norge - forhåpentligvis i bedre form enn da han ble utslått i forsøksheatet i Sevilla-VM i fjor. I samme felt løp Wilson Kipketer inn som vinner...