- Må tvinge fram dopingkamp

Dopingjeger Inggard Lereim mener den nye presidenten Jacques Rogge i IOC bør tvinge akterutseilte land til å satse på antidopingarbeid.

- Han må få alle land med seg - også de som ikke har prioritert dette tidligere. Da må han motivere og for så vidt tvinge alle land til å bruke midler og ressurser på antidoping, mener Lereim, som er nestleder i den medisinske komiteen til FIS.

- Ikke alle land har kommet like langt som Norge i dopingkampen. Det er disse landene den nyvalgte presidenten må rette oppmerksomheten mot. Han må rett og slett hjelpe de land som har kommet kortest - enten økonomisk eller på andre måter, sier professor Inggard Lereim til Dagbladet.

Juksemakere

Skøyteløper Ådne Søndrål deler Lereims synspunkter. Søndrål mener toppidrettens troverdighet står på spill.

- Folk må vite at de som står øverst på seierspallen i OL er de riktige vinnerne. For at toppidretten skal ha livets rett, må Rogge få på plass prosedyrer som luker ut juksemakerne, sier Søndrål.

Doping strider mot den olympiske idé - en idé Ådne Søndrål har stor respekt for. Derfor stiller han til valg som utøverrepresentant i IOC, et verv Johann Olav Koss har hatt de siste to årene. Valget skjer under OL i Salt Lake City neste år.

- Dette blir mitt fjerde OL. Jeg har stor ballast til å mene ting ut fra utøvernes perspektiv, sier Søndrål.

Lang erfaring

Inggard Lereim mener IOC går en god framtid i møte med belgieren i førersetet.

- Jacques Rogge blir en førsteklasses president. Han var engasjert i antidoparbeid lenge før han nådde toppen i IOC, sier Lereim.

Dopingjegeren har sittet sammen med Jacques Rogge i IOCs medisinske komité i sju år, og har kjent ham dobbelt så lenge. Begge er ortopeder.

Faglig tyngde

- Jacques Rogge kjenner, med faglig tyngde, de farlige og negative konsekvensene av doping. Dessuten er han demokratisk av legning og i handlemåte.

Hovedlegen for Norges tropp i vinter OL kjenner den nye presidenten som en arbeidsom og våken person.

- Rogge er velorientert om folk i IOC-systemet. Han er særdeles godt skikket til denne jobben, slår Lereim fast.

RINGENES NYE HERRE: IOCs nyvalgte president Jaques Rogge blir gratulert av andre, mer tilårskomne IOC-medlemmer i går etter at det er klart at han vant valget.