Må unnvære fem nøkkelspillere

Landslagssjef Nils Johan Semb må innse at EM-kvalifiseringskampen mot Luxemburg 2. april går uten minst fem av hans viktigste menn fra fjorårets suksesshøst.

Steffen Iversen og keeper Thomas Myhre er ute med skader. John Carew er ute med karantene. Og Semb baserer seg i øyeblikket verken på Eirik Bakke eller Øyvind Leonhardsen.

Begge er for så vidt klare, men de har hatt lange opphold fra fotballen. Det spørs om de har nok tid, sier Semb.

Bekymret

Han er også bekymret for André Bergdølmo - som er kampklar etter skade, men som ikke får tilbake plassen i backrekka til Ajax.

- Men dette er forhold jeg ikke rår over. Jeg bruker ikke energi på å bekymre meg. Jeg må finne de beste erstatterne, og jeg er optimistisk foran de kommende EM-kvalifiseringskampene, fastslår landslagssjefen.

Bank i bordet

Og ser han litt bakover på banen, er det grunn til optimise. Dekningen på midtstopperplassen er en god trøst. Claus Lundekvam, Henning Berg og Ronny Johnsen er alle i meget godt slag for tida. Sistnevnte er i ferd med å sette en slags personlig rekord i antall spilte kamper på rad.

- Bank i bordet, sier Semb - og gjør det.

Dessuten spiller John Arne Riise stabilt godt i Liverpool.

Karadas aktuell

Men hovedutfordringen til Semb blir å finne spissmakkeren til Solskjær. Luxemburg er en nasjon som garantert vil by oss sjanser, men sjansestatistikker har Norge vunnet før. Målene skal scores også.

Semb lanserer fem makkere til Solskjær: Tore André Flo, Sigurd Rushfeldt, Thorstein Helstad, Frode Johnsen og Azar Karadas.

Sistnevnte er en heitere kandidat enn du kanskje tror. Ikke minst fordi Semb uoppfordret kommer med en god begrunnelse.

- Azar snudde kampen i vår favør mot Oman. Riktig nok ikke alle verdens motstand, men luftstyrken hans ble veldig avgjørende, sier Semb.

Umulig å spille

Og med luftsterke karer som Carew og Iversen ute, kan plutselig Karadas være mannen som skal representere fotballnasjonen med steinblokkene i angrep.

Kampen mot Luxemburg kommer fem og en halv måned etter at Bosnia-Hercegovina ble slått 2- 0 på Ullevaal i den forrige EM-kvalkampen.

I mellomtida har Semb hatt to muligheter til å samle sine beste spillere:

Borte mot Østerrike. Og borte mot Hellas. Begge med langt dårligere utbytte enn forventet.

- Mot Østerrike hadde vi veldig mange forfall. Mot Hellas var det umulig å spille fotball. Vi skulle naturligvis ønsket oss en bedre oppkjøring til Luxemburg-kampen, fastslår Semb.

SVEKKET LANDSLAG: Steffen Iversen, Thomas Myhre, John Carew, Eirik Bakke og Øyvind Leonhardsen er alle uaktuelle mot Luxemburg. - Jeg bruker ikke energi på å bekymre meg. Jeg må bare finne de beste erstatterne, sier landslagstrener Nils Johan Semb.