- Må være ærlig, spiller ikke venstreback hver dag

Høiland gjorde det sist i 2008. Ruud minnes en time mot FCK i sommer.

MULIG ERSTATTER:  John Arne Riise fikk hjernrystelse på dagens trening og er uaktuell for tirsdagens EM kvalifiseringskamp mot Portugal i morgen. Jon Inge Høiland t.v kan ta over. Her med Morten Gamst Pedersen. 
Foto: Morten Holm / Scanpix
MULIG ERSTATTER: John Arne Riise fikk hjernrystelse på dagens trening og er uaktuell for tirsdagens EM kvalifiseringskamp mot Portugal i morgen. Jon Inge Høiland t.v kan ta over. Her med Morten Gamst Pedersen. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

||| (Dagbladet): John Arne Riises hjernerystelse gir Drillo hodebry han ikke hadde regnet med før morgendagens viktige kvalikkamp mot Portugal.

- Venstreback er nok plassen der vi var dårligst forberedt på å miste en spiller. Vi har ingen som er maken til John Arne, og som kan gjøre hele den jobben han gjør, sier Drillo, men legger til:

- Vi har folk i troppen som kan spille der.

«Folk» er i dette tilfellet høyst trolig Espen Ruud, som var innblandet i den uheldige duellen med John Arne Riise på dagens trening, og Jon Inge Høiland.

Sistnevnte har hatt en rolig landslagssamling, men vil kanskje foretrekkes av Drillo på grunn av sin rutine og styrke på dødball.

Ikke venstre siden 2008
Høiland pådro seg imidlertid en leddbåndsskade ikke lenge før avreise til Island, og har hatt fullt fokus på å pleie kroppen i tilfelle han måtte spille kamp - noe som så lite sannsynlig ut før i dag.

- Jeg må jo være ærlig og si at jeg ikke trener på å spille venstreback hver dag, sier Høiland om tanken på å erstatte John Arne Riise.

- Hva er de største utfordringene ved å bytte side eventuelt?

- Det handler jo mest om posisjonering. Om hvordan du vinkler deg i forhold til kantspilleren, slike ting, sier Høiland til Dagbladet.

- Jeg spilte noen kamper som venstreback for Stabæk i 2008, da jeg kom tilbake etter skade og Christian Keller hadde erstattet meg på høyresiden. Da spilte jeg på venstresiden på høstsesongen, sier Høiland.

Plutselig kan han måtte steppe inn på kort varsel, og mot spillere som Nani og Quaresma er det kanskje greit at Høiland har hvilt seg spilleklar.

- Ja, det er sant, det. Jeg hadde jo ikke forventet å spille mot Portugal, det må jeg jo innrømme. Men jeg kommer til å være klar til kamp dersom Egil velger meg, sier Høiland.

Ruud liker seg best på høyre
Espen Ruud, også høyrebeint forøvrig, er det andre alternativet på venstrebacken.

Ruud fikk mest oppmerksomhet for sin rolle i hodeduellen som ga John Arne Riise en smell på pressekonferansen i dag, men han har også rukket å gjøre seg opp noen tanker om å ta over posisjonen til Riise.

For heller ikke Ruud har mange kamper som venstreback under beltet den siste tida. I år har det blitt én, mot FC København 8. august. Da spilte Odense-gutten en time i 2-3-tapet for ligalederen.

TRAVEL DAG: Espen Ruud blir vanligvis ikke nedrent av journalistene på landslagets pressetreff, men etter episoden med Riise ble han etterspurt. I morgen kan han starte for Norge, han også.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
TRAVEL DAG: Espen Ruud blir vanligvis ikke nedrent av journalistene på landslagets pressetreff, men etter episoden med Riise ble han etterspurt. I morgen kan han starte for Norge, han også. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

- Jeg skal klare det også, dersom jeg får muligheten, men liker meg selvfølgelig best på høyresiden. Jeg kan bruke venstrefoten, sier Ruud.

— Til mer enn å stå på?

— Ja, det kan jeg, svarer Ruud, nesten med et smil, og minnes også at han spilte venstreback for Odd, for to-tre år siden.

Løsningsorientert Rise
Assisterende landslagstrener Ola By Rise er selvfølgelig skuffet over at John Arne Riise er uaktuell mot Portugal, men er likevel ikke for bekymret over det manglende åpenbare alternativet på venstrebacken.

- Vi er løsningsorienterte, og ikke problemorienterte når det gjelder dette, sier By Rise til Dagbladet.

- Alle vil savne John Arne Riise, han er en spiller med mye erfaring, stor løpskapasitet, rutine og en viktig dødballsfot. Men vi har flere spillere som kan løse den rollen, og de to forsvarsspillerne du nevner (Ruud og Høiland, journ.anm) kan begge gjøre en god jobb der, sier Rise.

Riseth ikke bekymret
Tilstede på pressekonferansen var også en tidligere landslagsspiller med posisjonsbytte som spesialitet, Vidar Riseth.

Han støtter Ola By Rise i at det ikke trenger å være noe problem at Norge nå må sette Ruud eller Høiland på motsatt side av hva de er vant med.

- De to har blitt brukt på ulike plasser på klubblagene, og jeg tror de kommer til å løse dette også, sier Riseth til Dagbladet.

- Det gjelder å omskolere seg litt i tankegangen, så går det veldig fort å komme inn i det selv om man er på motsatt side. I tillgg har vi Brede som sjef i midten der, og han vil helt sikkert hjelpe dem. Jeg ville vært mer bekymret om vi ikke hadde en erstatning med erfaring fra venstrebacken i det hele tatt, sier Riseth.

NOE Å TYGGE PÅ: .
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
NOE Å TYGGE PÅ: . Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer