- Må være syk for å tape

Og det sier en nøktern kusk om Dagbladets V75-banker.

 PARADEMARSJ:  Det store unghestløpet på Biri ble en parademarsj for Golden Brown og Gunnar Austevoll. Den velkjørende ex-bergenseren er uvanlig optimist foran lørdagens oppgjør i V75 på Sørlandets travpark. Foto: HESTEGUIDEN.COM
PARADEMARSJ: Det store unghestløpet på Biri ble en parademarsj for Golden Brown og Gunnar Austevoll. Den velkjørende ex-bergenseren er uvanlig optimist foran lørdagens oppgjør i V75 på Sørlandets travpark. Foto: HESTEGUIDEN.COMVis mer


Av Anne Turid Thales
anne.thales@hotmail.com

(Dagbladet.no): Kusk Gunnar Austevoll kjører til start i V75-3 som stor optimist med Golden Brown lørdag.

Sørlandets 3 års Cup for begge raser går av stabelen under V75-sirkuset på Sørlandets travpark lørdag. Hovedløpet er Kristen T. Gundersens æresløp.
Her finner du Dagbladets eksperttips med ferdigutfylt kupong.

Stor favoritt i de varmes avdeling av Sørlandets 3 års Cup er unikumet Golden Brown.

Golden Brown, ubestridt årgangsener blant de varme treåringene, vant sprettlett i HKH Prinsesse Märtha Louises pokalløp på Biri i sin siste start. Da moste han treårseliten fra dødens. Chipmate-sønnen hadde mer krefter over mållinjen, og seieren var aldri i fare.

- Jeg dro ikke øreproppene en gang, og Golden Brown vant med krefter spart. Han hadde mer å gå på, sier kusk Gunnar Austevoll som bare satt rolig og styrte bak den lekre 3-åringen til Momarken-trener Anders Tovengen.

- Kanonprestasjon
- Han sto for en kanonprestasjon på Biri. Det var en sterk prestasjon. Alt er som det skal så vidt jeg vet. Jeg kjørte hurtig med ham på tirsdag, og da fungerte han fint. Vi trakk et perfekt spor, og jeg kjører til start som stor optimist, sier Gunnar Austevoll - landets nest mestseirende kusk, som er kjent for å uttrykke seg i nøkterne ordelag.

- Golden Brown må være syk for å tape lørdag, sier bergenseren.

Det er uvanlig store ord til Gunnar Austevoll å være. Igjen venter en sjekk med et sekssifret beløp for treåringen som har tjent 685 000 kroner hittil i år. Golden Brown har åtte seirer på ni starter — og har kun tapt knepent for NM-treeren Classic Tile.

Vi tror Golden Brown bare fortsetter seiersmarsjen, og legger på til sin niende seier lørdag.

- Det letteste løpet
- Golden Brown er hel og fin, og han har trent fint siden den siste starten. Alt er som normalt. Han vant med øreproppene i på Biri, og sto for en fin prestasjon. Gunnar Austevoll sa det var det letteste løpet hesten har vunnet så langt. Jeg kan ikke annet enn å være optimistisk med en sånn hest. Det skal være mye å gå på. Hvis han er som sist skal han slå disse hestene, sier trener Anders Tovengen.

- Men jeg er like spent hver gang han starter. Alt kan skje i travløp, sier Mysen-treneren som matchet Golden Brown mot eldre, gode hester nest sist.

Det er det eneste løpet Golden Brown har tapt. Og han gikk ned med flagget til topps, og tapte kun knepent for gode Classic Tile.

- Jeg fikk det svaret jeg ville ha, og mener hesten vokste med den oppgaven, sier Anders Tovengen.

- Til da hadde Golden Brown fått styre og stelle i tet i løpene sine, og ikke fått noe særlig press. Han hadde godt av det løpet, og jeg er ikke så sikker på at innsatsen på Biri hadde vært så bra uten at han hadde vært ute i det løpet, sier Tovengen.

Golden Brown er Dagbladets hovedbanker i V75-omgangen.

Flåtens lyntog
De kaldes avdeling har samlet fine 3-åringer. En av dem er Geir Flåtens Ålsbrun som sjokkerte både sin trener og andre under Jarlsberg-helgen med å vinne på sterke 1.28,7 i sitt første løp. I sin andre start vant han også overlegent for trener og kusk Geir Flåten. Lørdag er den ubeseirede 3-åringen en av de heteste favorittene til Sørlandets 3 års Cup.

- Ålsbrun er fersk, men har oppført seg bra. Han har vunnet lett begge gangene. Spor fire med fem hester på strek var det beste vi kunne få. Han går normalt tidlig til tet her, og da skal han være tung å komme forbi for de andre, sier trener og kusk Geir Flåten.

- Jeg er veldig spent på å se hvordan han svarer opp når de andre hestene kommer. Han har aldri hatt hest på siden av seg de siste fem hundre meterne, så jeg vet faktisk ikke hvor god han er. Det er ikke så rart om han blir favoritt, men det er ingen selvfølge å vinne dette løpet. Det er flere gode tilleggshester. Men vi tar opp kampen, og jeg tror Ålsbrun har både fart og styrke til å være på målfotoet, sier Geir Flåten som rister frem nye kaldblodsstjerner på løpende bånd.

- Jeg har ingen andre 3-åringer på stallen som er i nærheten av farten til Ålsbrun.

- Jeg synes det ser ut som en fin vinnersjanse. Farten er hans største styrke, sier Jarlsberg-treneren.

Løpet er et ledd i matchingen til Kriteriet som kommer senere i høst for den fine 3-åringen til Geir Flåten.

Juel hele året

Danske Jeppe Juel er en trofast gjest ved norske travbaner. Lørdag tar han med seg Licence Plate og den ferske danske mesteren Inzaghi til Sørlandet. Inzaghi er en av favorittene til å vinne Kristen T. Gundersens æreløp som går som V75-6. Der møter dansken blant andre Tinita Love samt Midtfjeld-duoen Cromwell og Lill Adolf, som vant løpet i fjor.

- Inzaghi vant lett i Dansk Mesterskap sist. Han holder fin form. Vi fikk ikke det beste sporet, men vi har en fin rygg fra start. Han møter de beste norske, men løser det seg er han en av de som kan vinne, sier trener og kusk Jeppe Juel.

- Jeg tror han ender langt fremme. Han skal regnes tidlig, sier den suksessrike dansken.

- Licence Plate (V5A-1) trakk et perfekt spor og holder flott form. Sist satt han fast med vinnerkrefter. Distansen passer perfekt for ham. På papiret ser det veldig bra ut. Jeg tror på en god vinnersjanse, sier Jeppe Juel.

Kongen av Sørlandet
Championtrener og -kusk Øystein Tjomsland er kongen av Sørlandet, og stiller med drøssevis av vinnersjanser på hjemmebanen lørdag. Seiersballen ruller som aldri før på Stall Tjomsland om dagen.

- Ja, det går veldig bra om dagen. Vi kan ikke klage, sier Øystein Tjomsland.

- Av alle dine oppsitt lørdag, hvem har den største vinnersjansen?

- Det må være Muffin D.K. (V75-2/V5-4). Han viste noe av det som bor i ham i seiersløpet sist. Han har hatt en flott utvikling. Han er fin i trening, og trakk et fint spor. Motstanden er helt riktig.

- Flott vinnersjanse
- Jeg synes Muffin D.K. har en flott vinnersjanse på ny, sier trener og kusk Øystein Tjomsland.

Beban Håleryd (V5A-1) har bra form, men sjanseartet spor. Det forringer ambisjonene. Men skulle det klaffe, og han kommer rett inn i løpet er han en outsider. Bør med på gardering.

Høiby Lunar (V5A-2) var veldig bra sist, og han imponerte meg i seiersløpet. Det virker som han har stabilisert seg mye. Han ser fin ut i trening. Gjentar han prestasjonen fra sist, har han en fin vinnersjanse igjen. Men jeg stoler ikke helt på ham ennå. En god sjanse feilfritt.

Pepp Evy (V75-1/V5-3) er i fin utvikling. Hun står iskaldt til, og det blir for mange å runde herfra. Hun er ikke noe dårligere enn de andre, men herfra er hun nok bare premieaktuell. Kan være aktuell på en gardering litt ute.

Invisible Power (V75-3/V5-5)
gjør fine løp hver gang. Han fikk seieren i gave sist. Han er i flott utvikling. Han skal kjempe om plassen bak Golden Brown.

- Kan vinne feilfritt
Viktorian (V75-5) er en meget kapabel herremann som fløy fort mellom galoppene sist. Han er i fin utvikling. Feilfritt er han en av de som kan vinne.

Havsalt (V75-5) har stor kapasitet, men er ikke like usikker som Viktorian. Han har form til å kjempe i toppen.

Sjefslill (V75-7) var tapper toer bak Moe Granar sist. Hun holder fin form, men det er knallhardt i mot. Det er tungt å tro på noe annet enn en god premie.

Moi Elden (V75-7) holder hysterisk form. Han er ute på rett distanse, og det ligger an til en fin reise. Med riktig løp speeder han fort, og kan være løpets luring. Outsider.

Lome Kongen (V75-7) holder usikker form. Han har helt feil forutsetninger denne gang. Tillegg på sprint med mange å runde er ikke hans beste melodi. Med klaff kan han klare den siste trippelplassen som maks, tror Øystein Tjomsland som får kuskehjelp av Rune Wiig på Moi Elden og bror Vidar Tjomsland på Sjefslill, mens Eirik Høitomt kusker Havsalt.

Oleg med lykke-femkløver
Per Oleg Midtfjeld tar turen til Sørlandet med fem hester. Treårs hoppa Beliz skal ut i dagens første løp.

- Beliz trakk et fint spor, og jeg kjører til fra start. Hun satt delvis litt fast sist. Hun var positiv etter en liten pause. Beliz er kjapp fra start, og jeg tror nok hun er min beste vinnersjanse for dagen, sier Per Oleg Midtfjeld om treårshoppa som jakter karriererens første seier.

- Blue Story (V75-2/V5-4)
er en bra hest. Men han møter gode kamerater her. Han er i veldig fin form, og har vunnet fire løp i år og kjørt inn nær hundre tusen. Han er ganske stabil og rask fra start. Men han møter bedre hester nå, og jeg er storfornøyd om han er på trippelen, sier Oleg.

Treårige Buvet møter Golden Brown i Sørlandets 3 års Cup (V75-3). På Biri gjorde han en hederlig innsats til fjerde bak Golden Brown.

- Buvet var veldig god sist. Dette er en hest jeg forventer meg mye av på sikt. Fra bakspor er det mest realistisk å tro på en plass blant de tre-fire fremste. Favoritten slår vi ikke, sier Per Oleg Midtfjeld.

Lill Adolf vant Kristen T. Gundersens æresløp i fjor. I år stiller både Cromwell og Lill Adolf, som kuskes av Thor Borg, til start i det prestisjefylte løpet som går som V75-6.

- Cromwell holder flott form, og står med to strake seirer. Spor åtte gjør det litt sjanseartet, og vi er avhengig av hva de andre gjør herfra. Cromwell har vært skikkelig god i det siste, men herfra må det løse seg mye. Jeg vet ikke ennå om han skal trave med sko eller ikke. Jeg må se det an i varmingen først, og se an baneunderlaget før jeg bestemmer meg. Cromwell skal med på bongen. Han er en av flere som kan vinne med klaff, råder Momarken-treneren.

- Lill Adolf trener fint. Han var dårlig sist etter lang pause, men det tror jeg bare dreide seg om en dårlig dag. Han trengte nok også løpet. Det begynner å bli hans årstid nå som det blir kaldere i været. Han vant dette løpet i fjor, men jeg tviler på at han går til topps i år. En trippelplass er realistisk.

- Jeg har størst tro på Cromwell av mine to i løpet, røper Oleg.

Wiigs jokere
Rune Wiig kjører en rekke interessante hester i lørdagens V75-omgang. Størst håp har han til Sarzaparilla.

- Sarzaparilla (V75-4)
er litt usikker. Sist hadde hun en galopp i første sving, men travet et godt løp etterpå. Jeg har aldri kjørt for fullt fra start med henne, men jeg mener hun skal løse bra. Jeg prøver litt fra start. Feilfritt på en god dag kan hun absolutt vinne. Min beste sjanse for dagen, sier Rune Wiig.

- Hva med dine øvrige oppsitt, Rune Wiig?


Vinessa (1.løp)
vant sist, men det var i litt billigere lag enn hun møter nå. Hun kan en del, og er god på sitt beste. Jeg synes hun har en fin trippelsjanse.

Kjenner Tor (V5A-2)
slår nok ikke favoritten Høiby Lunar. Vi får kjempe om plassen bak.

Gigant Nico (V75-2/V5-4) er behandlet etter den siste starten. Han var ikke helt i orden i de to siste startene. Spor elleve på sprint var ikke de beste forutsetningene. Han trenger trolig løp etter pausen. Han er avhengig av at det blir tempo framme, da kan han være aktuell på gardering.

Super Brick (V75-3) virket fin i et hurtigarbeid forleden. Det er en bra hest, men han møter gode hester. Vi rår ikke med favoritten. Vi er fornøyd med en fin premie, men med litt klaff på løpsopplegget ser jeg ikke bort fra at han kan slåss om plassen bak favoritten, avslutter Rune Wiig.

En alenebong kan innkassere 46 millioner i ukens V75-omgang.