Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Må venne oss til italienske tilstander

Åge Hareide spår mindre åpen fotball i Tippeligaen.

(Dagbladet.no): Etter at fire av de sju første kampene i Tippeligaen endte 0-0, var det flere som så med kritiske øyne på utviklingen av offensivt spill.

Ikke minst er det nærliggende å tro at TV 2 - som har betalt en milliard for tv-rettighetene - mildt sagt var bekymret.

Landslagssjef Åge Hareide vil ikke dømme etter to serierunder, men ser ikke bort fra at det er slutt på tiden da den norske serien hadde det høyeste scoringssnittet i Europa.

- Alle lagene virker godt forberedt, og alle virker godt trent. Det skal mye til for å bryte ned noen nå. Vi må venne oss til italienske tilstander, sier Åge Hareide til Dagbladet.no.

Mer tålmodige

Og det er ikke først og fremst det overvillige angrepsspillet man forbinder med italiensk fotball - heller gjerrigheten, kynismen og evnen til å spille på resultat.

- Mener du at Tippeligaen er blitt kynisk?

- Ikke nødvendigvis kynisk, for selv de beste forsvarer seg innbitt i dagens fotball. Men lagene her hjemme er nok blitt mer tålmodig, og det spilles ikke så åpen fotball lenger, svarer Hareide. 

NYE TILSTANDER: Publikum må være forberedt på en ny og mer gjerrig type fotball i Norge, mener Åge Hareide. Han frykter likevel ikke at Tippeligaen skal bli kjedelig. Foto: Aleksander Nordahl
NYE TILSTANDER: Publikum må være forberedt på en ny og mer gjerrig type fotball i Norge, mener Åge Hareide. Han frykter likevel ikke at Tippeligaen skal bli kjedelig. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

- I Italia trenger de som regel en eller to sjanser, men de er bestandig i toppen av europeisk fotball likevel. Folk må spørre seg hva som er det viktigst.

- Tror du det blir mindre å begeistres over i Tippeligaen i år?

- Nei, jeg tror ikke det blir færre øyeblikk å glede seg over. Man skal være forsiktig med å dømme etter to serierunder. Når banene blir bedre og ballen går raskere kan det fort snu seg, sier Hareide.

Roser RBK

Landslagssjefen har i hvert fall funnet noe å glede seg over etter to serierunder: Rosenborg.

- Jeg er veldig glad for årets RBK-utgave. De er definitivt et annet lag i år. Det er synd Roar Strand skadet seg mot Start, for han var best mot Lillestrøm. Men stallen Rosenborg har, tror jeg blir avgjørende i år, sier Hareide.

Treningsmengdene i norsk fotball har blitt heftig diskutert den siste tiden. Noen - deriblant Knut Torbjørn Eggen og Thomas Myhre - mener det er for mye kondisjag. Andre, som Mons Ivar Mjelde, har tatt til orde for det motsatte.

Nå melder også Åge Hareide seg på i debatten.

- Må venne oss til italienske tilstander

I går holdt landslagssjefen et foredrag for noen 8. klassinger i Romsdal, som i utgangspunktet handlet om lesing.

Hareide kom naturligvis inn på temaet fotball - og sa til elevene at fotball er 90 prosent læring og ti prosent fysisk trening, skriver Romsdals Budstikke.

- Tren riktig!

Overfor Dagbladet.no bekrefter Hareide det oppsiktsvekkende utsagnet.

- Fotball er 10 prosent fysisk trening. Av totalmengden tid vi bruker på fotball under trening og kamp, handler det aller mest om læring, om hvordan spillerne håndterer de mange valgene de må ta. Det kommer aldri en lik situasjon etter hverandre - derfor er det viktigste evnen til å ta riktige valg, og ta dem kjapt.

- Det viktigste er å trene riktig i stedet for mye, forfekter Hareide.

Han bifaller tankegangen til Per-Mathias Høgmo om intensitetsstyring av treningene - men vil ikke kritisere det enkelte betegner som kondisjag.

- Hver trener må vurdere dette. Jeg har tillit til at trenerne vet hva som er best, sier Åge Hareide.

<B>VARMER:</B> Rosenborg er det som har gledet landslagssjefen mest så langt i årets Tippeliga.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling