MMA-UTØVER: Marthin Hamlet mener fredagens godkjenning av sporten er et steg i riktig retning. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MMA-UTØVER: Marthin Hamlet mener fredagens godkjenning av sporten er et steg i riktig retning. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

MMA godkjent av Idrettsstyret

Må vente på proffkamper: - Kommer innen et par år

MMA har fått grønt lys, men ikke på profesjonelle arenaer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

MMA (mixed martial-arts) ble fredag godkjent av Idrettsstyret og tatt opp som nye idretter i Norges idrettsforbund (NIF). Idretten skal ligge under Norges Kampsportforbund, men det er bare amatørdelen som skal organiseres.

Det betyr at det ikke vil bli arrangert noen store kamper med kommersielle interesser i regi av NIF.

- Det er bare den regulerte amatørdelen av idretten som er godkjent av Idrettsforbundet. De som driver på utsida av det, profesjonell kommersiell virksomhet, kommer ikke til å bli en del av forbundet, i hvert fall ikke i overskuelig tid, forteller generalsekretær i Kampsportforbundet, Trond A. Søvik, til Dagbladet.

- Det må i så fall skje gjennom private arrangementer, slik som Cecilia Brækhus gjorde, og da selv ordne med godkjenning fra Kulturdepartementets Godkjenningsnemd, utdyper han.

Brækhus kjempet lenge for å få bokse på norsk jord, men det var først etter opphevingen av knockout-loven i 2014 og godkjenning fra de nevnte instansene at hun fikk gå i ringen i Norge. Et annet sentralt punkt var innarbeiding av dopingrutiner, og i 2016 fikk bergenseren drømmen oppfylt.

Tror på proffkamper

Marthin Hamlet er en av Norges beste MMA-utøvere. Han er glad for at Idrettsstyret har valgt å ta hans idrett inn i varmen.

- Det er kjempekult og på tide. Det er en sport som har forandret seg mye, og jeg synes ikke dette er så sjokkerende, sier Hamlet til Dagbladet.

Han vil naturlig nok at man skal kunne kjempe på et profesjonelt nivå innen landets grenser, men innser at det ikke blir en realitet med det første.

- Men sjansen for at det kommer til å skje, har økt. Dette er et steg i riktig retning. Jeg tror det er en naturlig prosess, og det er mye som skal falle på plass. Ting tar tid, men jeg tror at vi kommer til å få se store arrangementer i Norge innen et par år. Vi har mange gode, profesjonelle utøvere i Norge, og det tar bare litt tid for folk å vende seg til det, forteller Hamlet. Han håper at vekst i amatøridretten vil bidra til å endre folks syn på MMA.

- Voldsforherligelse

Generalsekretær Søvik mener det er en bra beslutning å innvie MMA i Kampsportforbundet. Han presiserer at det fremdeles er mye som må organiseres. Blant annet må forbundet sørge for at klubbene driver i henhold til idrettsforbundets regler, og klubbene må søke opptak til forbundet via idrettskretsene.

Søvik tror organiseringen gjennom forbundet kan bidra til å gjøre idretten tryggere.

- Det er mange flotte mennesker som driver med MMA og thaiboksing utenfor idrettsforbundet i dag, men Kampsportforbundet har et større organisert apparat og kan gjøre mer for å forebygge skader, og drive i gode og kontrollerte former. Det er ikke sånn at vi har mange skader i Kampsportforbundet, sier han.

Generalsekretæren mener den organiserte idretten vil skille seg fra «voldsforherligelse gjennom kommersielle krefter».

- MMA kan bedrives innenfor de trygge sportslige rammer som kan gis gjennom Norges Kampsportforbund og Idrettsforbundet, og som er regulert gjennom internasjonalt særforbund. De som vil drive med MMA under private kommersielle aktører vil være på utsida av forbundet. Vi ønsker MMA velkommen i en sportslig kontekst, men ønsker ikke å ta del i noe som kan likne på voldsforherligelse gjennom kommersielle krefter. Hos oss skal vi drive med samme idrett, men i en annen setting.

Strider med grunnverdier

Det var et delt Idrettsstyre som ga grønt lys til MMA og thaiboksing fredag. Det har vært en krevende sak å behandle, og styret rådførte seg med idrettsmedisinsk etikkutvalg før en endelig beslutning ble tatt.

Utvalget skrev blant annet at «kampsport med potensial for skade av hode/hjerne kan sies å være i strid med idrettens grunnverdier» og at «i MMA er det tillatt å slå noen som ligger nede, dette strider mot den alminnelige oppfatning av hva som rett og galt».

Samtidig argumenterte utvalget for at MMA og thaiboksing ikke kan forskjellsbehandles fra andre idretter som allerede er godkjent og innlemmet i Idrettsforbundet. De håper at de kan påvirke idrettenes organisering og utvikling ved å ta de inn i varmen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer