-  Må vi, spiller vi med ni spisser

Med flere sentrale Odd-spillere i karantene tror Start-trener Tom Nordlie at Vålerenga kan score fem mål i Skien. Eller det bare noe han sier?

-  Nei, sier Start-treneren til Dagbladet.

-  Hvis resultatet fra Skien forteller at vi må ha mål, så spiller vi med ni spisser.

Mer enn noen annen trener i norsk fotball bruker Tom Nordlie psykologi i sitt daglige arbeid. Derfor har det meste av det du ser av bajasstreker og spontane utbrudd en dypere mening enn som så.

Samtidig har det en massiv smitteeffekt.

-  Jeg hører at Raymond Kvisvik i Fredrikstad sier vi kommer til å få problemer med nervene fordi vi nå har fått et så voldsomt forventningspress på oss, sier Start-treneren.

-  Jeg kan ikke skjønne annet enn at det presset vi eventuelt føler må være et mye hyggeligere press enn det de har. For vi står ikke i fare for å rykke ned - vi har tatt sølv, vi.

-  Og etter å ha ledet tabellen 30 serierunder i fjor og 19 i år tror jeg ikke det å ligge øverst en runde før slutt kommer som noe sjokk på spillerne.

Endelig målbundet

 FOKUS:  Det er nesten ikke grenser for hvilke følelsemessige utspill Tom Nordlie kan komme med i arbeidet med å skape et best mulig fotball-lag.  Men akkurat her er det dommeren som bør bli bedre, i følge Nordlie. Foto: Scanpix
FOKUS: Det er nesten ikke grenser for hvilke følelsemessige utspill Tom Nordlie kan komme med i arbeidet med å skape et best mulig fotball-lag. Men akkurat her er det dommeren som bør bli bedre, i følge Nordlie. Foto: Scanpix Vis mer

På spørsmål om hva Tom Nordlie føler han har tilført Start som menneske, blir mannen som normalt ikke lar seg målbinde, plutselig taus. I fire sekunder. Etter det lirer han av seg noe sånt som «det blir for subjektivt - det er lettere for andre å sette ord på akkurat det». Men han slipper ikke unna, for selvfølgelig vet han det.

-  Jeg er et menneske som bevisst spiller på hele følelsesregisteret, sier han.

-  Glede, sinne eller frustrasjon - jeg holder ingen ting tilbake. Og det er viktig - jeg mener det er essensielt at folk er seg sjøl. Og at de tør å være det.

Og det er der utfordringen ligger når du som fotballspiller møter Tom Nordlie som trener. Du må lære å være deg sjøl.

-  Jeg er en type som kan være så røff at folk ikke tør å si noe. Det er selvfølgelig en stor utfordring for spillerne. Men så lenge du er ærlig i alt du sier og gjør - og jeg mener jeg er veldig ærlig - så håper og tror jeg at spillerne virkelig føler den friheten de har til å være seg sjøl. Det er i hvert fall den oppfatningen jeg har.

Planlagt forbannet

«Kontrollert sinnssyk!» Du har sikkert både sett og hørt det på TV, der Tom Nordlie på et spillermøte før match maner gutta sine til dyst. Og det er sånn han er - i omgang med Start-treneren forventer du det uventede. Det er det som gjør gubben så annerledes og spennende.

-  Når jeg blir sint og virker opphisset i slike situasjoner er jeg som oftest planlagt forbannet, sier han.

-  Det er med andre ord en grunn til at jeg gjør det jeg gjør. Men selvfølgelig må jeg passe meg - det er viktig å ikke gå på person.

Tom Nordlie innrømmer at han har plumpet. Han har både sagt og gjort ting som har såret. Så det handler om balansegang og det faktum at ingen er like. I tillegg handler det om et betydelig oppbyggingsarbeide.

-  Noen spillere kan du være tøff med, andre må kjæles - vi har alle forskjellig spenningsnivå, sier Tom Nordlie.

-  Noen må også tas ned før du bygger dem opp igjen, det handler om å trykke på de rette knappene. Og vil jeg for eksempel ha mer gnist på treninga, så dømmer jeg feil med vilje. For å oppnå irritasjon.

Oppfordrer til uenighet

Uenighet er viktig. Tom Nordlie vil at Start-spillerne skal være i opposisjon.

-  Jobben min er ikke å være autoritær, men å være en autoritet, sier han.

-  Jeg vil at gruppa skal være uenig med meg - det skal være ufarlig å si noe i Start. Men vel og merke under den forutsetning at de vet hvorfor de er uenige. Det er det som bringer oss videre.

Tom Nordlie hevder å være søkende. Han ønsker innspill og framelsker den faglige debatten. Og gjennom det gjør han Start-spillerne modigere. Og i stand til å våge mer når det er påkrevd.

-  Sjøl om du er sjef og setter agendaen så må du klare å vise at du er et menneske. Du må ufarliggjøre det å vise følelser. Og derfor bruker jeg mye tid på å komme under huden på folk. Det er viktig for meg å forstå de individene jeg jobber med.

Stoler på maven

Men forstår han seg sjøl? Når «anfallene» kommer? Eller sier han bare pytt, pytt? Det kan jo ikke bli noe verre enn det folk har sett før.

-  Den finnes alltid en grunn, sier Tom Nordlie.

-  Om jeg er apekatt, sint eller empatisk - også jeg har mine grunner. Og mye er som sagt planlagt, samtidig som jeg er en type som stoler mye på mavefølelsen. Intuisjon handler jo om tidligere erfaring.

På bakgrunn av det, er det derfor all grunn til å tro at Tom Nordlie vil mestre et VIF-gull lørdag kveld. Er det noe han virkelig har, så er det erfaring i å svelge bitre fotballøyeblikk. Men hva som et mest sannsynlige skjer - at Start tar det seriegullet snart hele nasjonen unner dem? Hva da?

-  Det blir i hvert fall ikke regissert, sier han.

Hvem er Tippeligaens beste fotballtrener?

TRIUMF: Start og Nordlie er sikret sølv og leder gullkampen.
ENGASJEMENT: Nordlie dømmer gjerne feil på treninga for å engasjere.
LYKKE: Nordlie vet ikke hvordan han reagerer hvis Start vinner gull.