Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Må vise sitt beste

Erling Braut Haaland (19) har presset på seg foran storkampen mot Bayern München.

FORVENTNINGER: Erling Braut Haaland har levert sakene i Borussia Dortmund. Slikt blir det forventninger av. Foto: AP Photo/Martin Meissner
FORVENTNINGER: Erling Braut Haaland har levert sakene i Borussia Dortmund. Slikt blir det forventninger av. Foto: AP Photo/Martin Meissner Vis mer
  • Dortmund - Bayern tirsdag klokka 18.30 på Viaplay.

Tirsdag kveld er det duket for kanskje årets kamp i tysk Bundesliga. Serietoer Borussia Dortmund tar imot serieleder Bayern München, som leder serien med knappe fire poeng.

Det betyr at ved tap, kan Dortmund være helt ute av gullkampen.

Duellen alle snakker om? Erling Braut Haaland (19) mot Robert Lewandowski (31). Til og med i Brasil skaper duoen overskrifter. Også spanske aviser har lagt sin elsk på den norske tenåringen, og omtaler ham omtrent daglig.

Selv om kampen mot Schalke er hakket større i tysk fotballsammenheng, er det ikke tvil om at det er store forventninger til Haaland i duellen mellom det som i et tiår har vært Tysklands to desidert beste lag.

- Denne kampen kan gi en indikasjon på hvor langt Haaland har kommet. Nå får han målt seg mot de aller beste. Og han må vise sitt aller beste hvis Dortmund skal kjempe om ligagullet, sier Petter Bø Tosterud til Dagbladet.

Han har kommentert Bundesliga i en årrekke for Eurosport.

GIFTIGERE ENN NOENSINNE: Robert Lewandowski. Foto: AP Photo/Martin Meissner
GIFTIGERE ENN NOENSINNE: Robert Lewandowski. Foto: AP Photo/Martin Meissner Vis mer

Anledning til å vise seg

Haaland og Lewandowski befinner seg for så vidt på to helt forskjellige punkter i karrieren. Haaland - fortsatt bare tenåring - anses som et av verdens største fotballtalenter, og har tatt ligaen med storm. Lewandowski er en rutinert mann, og regnes som en av generasjonens aller beste spisser.

Det de har til felles, er at de er særdeles målgiftige.

- Det er denne duellen vi gleder oss mest til. Det er den som sitter igjen med gliset her som kommer til å få enorm oppmerksomhet. Og hvis Haaland blir avgjørende her, vil det være ekstremt, mener Tosterud.

Også han påpeker at de to spillerne er på vidt forskjellige steder i karrieren.

- Lewandowski spiller sin beste fotball noensinne, og kanskje denne kampen da kan gi en indikasjon på hvor langt Haaland egentlig har kommet. Han har egenskapene til å være en spiller for de store anledningene, og det må han trekke fram igjen. Nå er Dortmund virkelig avhengige av ham, og han må vise sitt beste om de skal kjempe om ligagullet, sier Tosterud.

FORVANDLING: Erling Braut Haaland vokste svært mye på kort tid i Molde. Da var det greit å ha «tante» Torbjørg i nærheten. Video: Rødt Kort Vis mer

Dødt løp

Foran kampen er det dødt løp: Jærbuen Haaland har scoret 41 mål denne sesongen, det samme har Lewandowski. Haaland har likevel scoret mange av disse for sin tidligere klubb RB Salzburg.

Målsnittet er på 1,11 mot 1,22 scoringer per kamp.

Det første møtet mellom Bayern og Dortmund denne sesongen, ble mørkt for sistnevnte, med en 0-4-tap. Men trener Lucien Favre og sportsdirektør Michael Zorc var på en pressekonferanse mandag klare på at den opplevelsen er tilbakelagt, og at mye har skjedd siden. Blant annet er laget forsterket med Erling Braut Haaland.

- Med ham og Emre (Can, også ny, red.anm.) har vi fått to vinnertyper, sier Zorc.

Tysk Bundesliga er den eneste store fotballserien i verden som har kommet i gang etter pandemiutbruddet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!