- Må vrake medaljehåp

STEINKJER (Dagbladet): Langrennsgutta fortviler, og landslagssjefen venter bråk når VM-troppen tas ut etter NM. Årsaken er FIS' regler om at hver nasjon bare kan stille med ti løpere i mesterskap. Det kan bety at Norge ikke greier å stille fullt lag på enkelte VM-distanser.

Sprinternes inntog i langrennssporten, har gjort at kampen om VM-plassene aldri har vært hardere enn i år. Løperne blir mer og mer spesialiserte. Men FIS (Det internasjonale skiforbundet) har stått fast på timannskvoten, selv om de har økt antallet øvelser.

- Uansett hvordan man prioriterer, så blir det sittende noen medaljehåp hjemme i Norge, sier Thomas Alsgaard til Dagbladet.

Sjøl om han er en av de få som allerede er tatt ut, så er han meget kritisk til FIS-kvotene.

Listefyll

- De er helt tullete. Det er jo lettere å vinne i VM og OL enn i verdenscupen. Men det er jo stort sett bare Norge, Russland og Finland det går ut over. De fleste land har en eller to gode. Resten er listefyll, sier Alsgaard

  • Landslagssjef Steinar Mundals største dilemma er hvor mange sprintere han skal ta ut. Thomas Alsgaard og Tor Arne Hetland er bankers på sprintlaget hvis de sjøl vil gå. Hvis en av dem står over sprinten, må Mundal ta ut tre sprintere i troppen. Dermed blir det plass til en mindre spesialløper.

- Det kan fort skje, og resultatet av det blir jo at vi ikke kan stille full tropp i jaktstarten der vi har fem plasser. Det er ikke pinlig, men trist for skinasjonen Norge, sier Mundal til Dagbladet.

Trolig velger han å ta med tre sprintere.

- For på den distansen vil vi uansett stille med fire sterke medaljekort, mener Mundal.

Tynt grunnlag

Foruten Hetland og Alsgaard, er det fem høyaktuelle sprintere. Det er der i den øvelsen Norge har hatt de beste resultatene i verdenscupen. Morten Brørs var sammen med Håvard Solbakken verdens beste sprintere i fjor, og har hatt VM-sprinten som hovedmål for sesongen. Brørs føler at uttaket kan bli urettferdig.

- Jeg fikk ikke vist meg fram i Salt Lake City sammen med Verdenius og Elden. Og synes kanskje at ledelsen har et litt tynt grunnlag for å ta ut sprintlaget, sier Brørs til Dagbladet.

Håvard Solbakken, vil ikke si så mye.

- Går jeg ikke bra her i NM, blir jeg ikke tatt ut, tror han. Til tross for en solid andreplass i sprinten i Engelberg før nyttår

På sidelinja står også sterke trenere og kjemper for sine løpere.

- Håvard Bjerkli bør tas ut. Helt klart. Det skal jeg argumentere sterkt for. Det vil bli bråk uansett rundt det uttaket, sier trener Svein Tore Samdal som er ansvarlig for Bjerkli på det såkallte Økokraft-laget.

Venter bråk

Og treneren for sprintlandslaget Hallstein Bøgseth har tidligere ikke lagt skjul på at hans elever, både Trond Einar Elden og Johan Jacob Verdenius, bør tas ut til VM.

Uansett hva som skjer så, er landslagssjef Mundal inneforstått med at det blir bråk. Uansett hva han gjør.

- Ja, det må man regne med, og det er jo sprinterne som er det vanskeligste. Trolig vil jeg kreve en avklaring om Thomas eller Hetland går sprinten allerede etter NM. Da vet jeg hvor mange sprintere jeg trenger å ta ut. Vi må få en avklaring sier Mundal.

  • VM-troppen blir trolig tatt ut neste onsdag, etter siste NM-distanse på tirsdag.