Made in England

Han har overtatt fotballens ledertrøye etter Zinedine Zidane og må bruke EM til å bevise at han er den verdig.

LISBOA (Dagbladet): Og paradoksalt nok for England - det er Premier League som har gjort Thierry Henry til verdens beste fotballspiller.

Thierry Henry (26) er en kar av få og presise ord. Atferdsmessig, som under Frankrikes siste trening på Estadio da Luz i går kveld, gjør han heller ikke stort ut av seg. Men folk lytter når denne superspissen snakker - man lytter fordi man vet at det som kommer er nøye overveid.

Stor og sterk

Og fordi man vet det har vært innom hjernen.

Og hjertet.

Før det endelig spyttes ut rett fra levra.

-  Tida i Arsenal har gjort meg til en bedre spiller, sier Thierry Henry.

For egen del vil jeg legge til at tida på Highbury har gjort ham til Premier Leagues desidert beste spiller. Og det er ikke bare Henrys avslutningsegenskaper og teknikk som har gjort ham til årets spiller de to siste sesongene.

Det er den fullkomne Thierry Henry - en kar som har vokst seg stor, sterk og like ufin som alle andre - som har spilt buksene av hele røkla.

Beundrer kveldens

motstandere

-  Jeg er blitt en stor beundrer av engelsk fotball, sier Henry. -  Jeg er blitt en så stor fan at jeg nå føler det er helt håpløst når jeg ser spillere i andre ligaer filme seg til det ene og det andre. For man gjør ikke det i England - du stuper ikke hvis du ikke har fått skikkelig juling.

-  Og det er akkurat den holdningen - kom deg opp og spill og slutt med den sutringen - som har gjort meg til en bedre fotballspiller.

Men læretida var hard. Og brutal. Det tok nemlig litt tid før franskmannen skjønte at det kom til smelle. Stort sett hver gang.

-  Jeg har tilpasset meg, fortsetter Henry. I dag nøler jeg ikke en- gang med å gå opp med albuen når ballen er i lufta. For i England må du markere revir - hvis ikke er du død.

Og:

-  Det er opp til den enkelte å beskytte seg og ta vare på seg sjøl.

Ingen ting er gratis

Om hvor tøft det er å være toppscorer i verdens tøffeste liga, sier han:

-  Du kan være verdens beste fotballspiller, men ingen gir deg noe ekstra. Du blir utskjelt og meid over ende - akkurat som alle andre. Tempoet slo meg som et problem i begynnelsen, det var tøft og jeg var ikke forberedt. Verken fysisk eller mentalt.

Men det var i begynnelsen. De to siste sesongene har handlet om fortsettelsen. Og veien til toppen. Med alt det innebærer.

Thierry Henry smiler derfor oppgitt når han blir konfrontert med at det skal være en viss frykt i den franske troppen før kveldens EM-åpning mot England i Lisboa.

Ærlig talt

-  Det faktum at vi møter England i den første kampen bryr jeg meg ikke om i det hele tatt, sier han. - Det spiller ingen rolle for meg hvem vi møter. Og jeg er f.eks. blitt fortalt mange ganger at John Terry markerte meg ut med stor suksess de gangene Arsenal møtte Chelsea sist sesong. Ærlig talt - det får meg til å le.

Fordi:

-  Det var William Gallas (fransk midtstopper i kveld) som gjorde det.

Vieira vil ha bevis

Alle de engelske landslagspillerne som har ytret seg i oppkjøringen til kveldens gigakamp - og det er vel de fleste - har sagt at Thierry Henry er verdens beste fotballspiller. Da er vi i hvert fall enige om det. En rundspørring i det franske laget gir stort sett det samme svaret. Hvilket betyr at man også der i laget nå mener at det er på tide at Zinedine Zidane gir fra seg stafettpinnen.

Eller for å si det som Patrick Vieira:

-  Det er på tide at Thierry Henry beviser det på den største europeiske arenaen.

-  VM i Japan, og skuffelsene der, er fortid, sier Patrick Vieira. -  Jeg tror Thierry vil vise seg fram som verdens beste i denne turneringa. Og jeg merker at han gleder seg - han vil gjøre det bra.

-  Etter å ha dominert Premier League de to siste sesongene fortjener han suksess i dette mesterskapet.

HUMØRFYLT TRENING: Det var god stemning da Thierry Henry og hans lagkameratwer hadde sin siste trening foran kveldens kamp mot England. - Det faktum at vi møter England i den første kampen bryr jeg meg ikke om i det hele tatt, sier Henry. - Det spiller ingen rolle for meg hvem vi møter.