- Madeleine kunne blitt drept eller endt opp i rullestol

Eierne til hesten sier de neppe vil bruke stjernejockey Ski igjen.

(Dagbladet): Takket være god kroppsbeherskelse, noe erfaring og kanskje også litt flaks, slapp jockey Madeleine Haugland med skrekken da hun ble dyttet av kollega Espen Ski under galoppløpet på Øvrevoll i går.

Ski ble utestengt på direkten etter den farlige manøvren, og selv om Haugland klarte seg og faktisk vant løpet til slutt, var hun oppgitt over rivalen etterpå.

- Han var ikke ydmyk i det hele tatt, det var ikke noe som lignet på en unnskyldning. Jeg håper han har skjønt at han dummet seg ut, sa Haugland til Dagbladet, og flere omtalte hendelsen som livsfarlig.

Det gjør også Tom Lühnenschloss, som via sin sønn eier hesten Madeleine Haugland vant med - Rapponghi.

- Det er en helt uakseptabel handling jockey Ski gjør, helt uakseptabel. Han gjør det med fullt overlegg. Han ser at Madeleine sitter på en hest som er veldig mye bedre gående, du ser tydelig på filmen at han ser på henne og ikke liker det, og da bare dytter han. Han prøver å dytte henne av hesten, sier Lühnenschloss til Dagbladet.

- Jeg har selv deltatt i hundrevis av hinderløp, og vet hvor risikofylt dette er. Hadde hun ikke klart å holde seg på hesten, hadde hun truffet bakken i rundt 60 km/t, og bare kraften i dét er ille nok. I tillegg kommer fem-seks hester etter henne. Hun kunne blitt drept, eller brukket nakken og havnet i rullestol. Jeg har sett folk i løp blitt drept og lemlestet, dette er ingen spøk. Man kan ikke skylde på at sånt foregår i en løpssituasjon, jeg har ridd hinderløp i hele Europa, og har aldri opplevd liknende, sier stalleieren.

Tom Lühnenschloss påpeker at han må regnes som dels inhabil i saken ettersom han er eier av den involverte hesten, men understreker at han hadde reagert på samme måte uansett.

- Fryktet for championatet
Espen Ski forsvarte seg i går med at han følte seg truet av Madeleine Haugland på vei inn i svingen, og at han fryktet å bli dyttet inn i rekkverket.

Han mente også at dette hadde blitt tatt opp med Haugland tidligere, som han omtaler som «urutinert».

- Det at han følte seg presset, det er bare tull. Voldgiftsrapporten er klar på at Madeleine ikke gjorde noe galt. Seks-syv hester var i løpet, og de lå tett inntil hverandre. Det er opplest og vedtatt. De to hestene alene foran i front, det var ikke noe som helst fare for at han skulle bli presset, det er ikke noe tema engang. Det kan ikke forsvares, mener Tom Lühnenschloss.

I stedet antyder hesteeieren at det var sulten etter å vinne jockey-championatet (flest seire) som gjorde at Espen Ski mistet hodet.

- Han ligger to seire etter Per A. Gråberg, og hadde kanskje regnet med å vinne mer enn det ene løpet han vant i går. Han var vel sur, og så at championatet var i ferd med å glippe. Espen har også ridd Rapponghi de to foregående startene og blitt uplassert, nå så han ut til å tape mot den. Nå skal ikke jeg vurdere hva som foregikk i hodet hans, men det ser jo ut som han prøver å få Madeleine ut av veien, sier Lühnenschloss.

- Det finnes ingen unnskyldning. Han kan godt legge seg flat, som man gjerne gjør om dagen, og mene at alt er glemt, men dette er en prinsipiell sak - det der gjør man bare ikke. Jeg stoler på at styret avgir en straffereaksjon som er i samsvar med alvorligheten, sier han.

Lühnenschloss mener det ikke har vært noen pågående konflikt mellom Espen Ski og Madeleine Haugland, og avviser også at Haugland rir urutinert eller uvørent.

- Hun er lærling, ja, men hun har vunnet såpass mange løp allerede, og er så erfaren at det ikke går an å si hun er en uøvd rytter. Det kunne gått fryktelig galt. Nå klarte hun å bli sittende og vinne, men her er det faktisk liv og helse som teller, sier han.

Får straffen 6. desember
Den lavere voldgiftsrett på Øvrevoll har altså myndighet til å utestenge en rytter i tre uker, og gi bøter i størrelselsorden 10 000 kroner.

Vanligvis trer ikke utestengelsen i kraft før ni dager etter hendelsen, men voldgiftsretten mente denne episoden var av så grov karakter at Ski ble suspendert umiddelbart.

Derfor ble den også oversendt styret i Den norske jockeyklubb, som har muligheten til å sanksjonere enda strengere.

Direktør Hans Petter Eriksen sier til Dagbladet at saken skal behandles på styremøtet 6. desember, og at Espen Ski er uten mulighet til å konkurrere i noe løp fram til det.

Dermed mister Ski sjansen til å vinne championatet siste løpsdag, og kan heller ikke ri løp i Sverige eller andre steder i verden.

Kan droppe Ski som jockey
Tom Lühnenschloss er også samboer med treneren til Rapponghi, Eva Sundbye, som normalt står for å sette opp jockey til hesten.

Han sier de nå vil vurdere om de skal bruke Espen Ski som jockey i framtiden.

- Jeg kan vel på hennes vegne si at jeg ikke tror vi kommer til å bruke ham igjen, sier Lühnenschloss til Dagbladet.

Dagbladet har ikke fått kontakt med Ski i dag, men i går avviste han på det sterkeste at han forsøkte å skade Madeleine Haugland da han dyttet henne.

- Hun er urutinert, og da kan ting gå galt. Men jeg ser jo etterpå at det kunne gått veldig galt for henne. Jeg er selvfølgelig lettet over at hun ikke falt av, det kunne vært katastrofalt. Det er ingen som ønsker noen noe vondt. Jeg ble helt satt ut da hun holdt på ramle av, og sluttet å ri. Jeg tenkte «herregud, det var ikke meningen», sa jockeyen.

SIKKER PÅ AT HUN SKULLE FALLE AV: Madeleine Haugland kalte det et mirakel at hun greide å holde seg på ryggen til Rapponghi. Foto: Roger Svalsrød/hesteguiden.com
SIKKER PÅ AT HUN SKULLE FALLE AV: Madeleine Haugland kalte det et mirakel at hun greide å holde seg på ryggen til Rapponghi. Foto: Roger Svalsrød/hesteguiden.com Vis mer