Madrid-avis skulle vise Barca-offside - «mistet» en spiller

Bilbaos forsvarer forsvant på trykk.

(Dagbladet): Beskyldninger om partiskhet er dagligdags for de fleste som jobber med sportsjournalistikk, også her i landet.

I spansk fotballpresse opplever de nok det samme, og når flere av de største sportsavisene holder til i henholdsvis Madrid og Barcelona, sier det seg selv at fordommene mot dem blir deretter.

Men i dag har Madrid-avisa AS stilt seg spesielt laglig til for hogg. Avisa måtte nemlig beklage en offsidegrafikk i dagens papirutgave, der en spiller plutselig har forsvunnet fra banen.

Grafikken skal fremstille forspillet til Barcelonas 1-0-scoring mot Athletic Bilbao i går kveld, og viser tilsynelatende at Dani Alves er tydelig offside da pasningen fra Xavi kommer.

Problemet er bare at det mangler en Bilbao-spiller på bildet - en Bilbao-spiller som gjør den tilsynelatende klare offsiden noe mindre tydelig.

Canal+-ekspert på spansk fotball, Petter Veland, fikk med seg beklagelsen i morges. Etter lang erfaring med spanske sportsaviser er han ikke spesielt overrasket.

- Denne tar jo kaka. Jeg ser de hevder det er en feil, men det er jo ganske spesielt at den har kommet seg gjennom korrektur og havnet på trykk. AS er imidlertid kanskje den avisa som strekker strikken lengst, sier Veland til Dagbladet.

Kildekritikk
Veland bruker naturligvis de spanske sportsavisene aktivt i forarbeidet til Canal+-sendingene, men han har blitt tilsvarende dyktig på kildekritikk.

AS og Marca er de Madrid-baserte og naturlig nok Real-vennlige avisene, mens Sport og El Mundo Deportivo gjerne heller noe mer mot Barcelona.

- Man må ta det meste med en klype salt. Det skiller seg nok mest fra norsk sportspresse i det at det er så vanskelig å vite hvilken agenda avisene har. De Madrid-baserte avisene er svært pro Real og Atletico, mens de blåser opp detaljer som kan sverte Barcelona, som den offside-grafikken. På samme måte er det motsatt i Barcelona-avisene, sier Petter Veland.

- Samtidig virker de veldig opptatt av å få anerkjennelse av andre sportsaviser, de er veldig opptatt av å ha rett i forbindelse med overganger, for eksempel. Det finnes vel ikke en eneste toppspiss som ikke har blitt koblet til Real Madrid den siste tida, og når klubben da signerer en, som Emmanuel Adebayor nylig, så skriver selvfølgelig avisene at dette fortalte de om for lenge siden, sier Veland.

Noe av forklaringen på at lista for hva som havner på trykk kan falle noe, er selvfølgelig at de store spanske sportsavisene kommer ut daglig og har mange sider og fylle.

En tirsdagsavis, fem dager før neste runde, kan gjerne inneholde 14-15 sider om den kommende kampen til det lokale laget.

Har gitt Ronaldo ekstra mål
I takt med at rivaliseringen mellom Real og Barcelona øker, spisses også formen i avisene. Duellen mellom Cristiano Ronaldo og Leo Messi i årets La Liga er et godt eksempel.

- Det er jo Madrid-avisa Marca som deler ut «Pichichi», toppscorertittelen som får mest oppmerksomhet i Spania. Og de har merkelig nok kreditert Ronaldo med 25 scoringer denne sesongen, foreløpig det samme som Messi, sier Petter Veland.

Grunnen er at Marca har gitt Real Madrids 2-1-mål borte mot Real Sociedad til Cristiano Ronaldo, et frispark som gikk via en rygg, skiftet retning og fant veien til nettmaskene.

- Men det er det ingen andre som har gjort. Ikke det spanske fotballforbundet, ikke Real Madrids egne hjemmesider. Det betyr at vi for eksempel kan oppleve at det i Spania blir en deling av toppscorertittelen, men at det bare er Messi som nomineres til Gullstøvelen. Eller at begge nomineres til Gullstøvelen, mens Ronaldo får toppscorertittelen alene av Marca, humrer Veland.

Den tradisjonsrike Pichichi-prisen er oppkalt etter den tidligere Bilbao-storspilleren Rafael Moreno, og har blitt delt ut i over 80 år.

Real Madrid vant forøvrig også sin kamp med 2-0 over Levante i helgas La Liga-runde, og holder med det avstanden opp til Barcelona. Dani Alves var trolig offside selv uten uriktig framstilling i AS.

BORTE VEKK: Bilbao-forsvareren som nesten ødelegger offsiden på Alves, er borte på trykk i AS i dag.Faksimile: AS/Canal+
BORTE VEKK: Bilbao-forsvareren som nesten ødelegger offsiden på Alves, er borte på trykk i AS i dag.Faksimile: AS/Canal+ Vis mer