Christian Eriksen kollapset:

Mads Gilbert: - To ting avgjør

I det 43. spilleminutt segnet Danmarks stjernespiller Christian Eriksen om i Parken: - Når noen faller om, kan alle bidra til å redde liv, sier Mads Gilbert, Norges nestor i akuttmedisin.

- IKKE VÆR REDD: - Ikke vær redd for å gjøre feil. Den største feilen du kan gjøre, er å ikke gjøre noen ting, sier overlege Mads Gilbert ved akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
- IKKE VÆR REDD: - Ikke vær redd for å gjøre feil. Den største feilen du kan gjøre, er å ikke gjøre noen ting, sier overlege Mads Gilbert ved akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotball-EM 2021

EM-program

Med Europas øyne rettet mot seg, segnet Danmarks stjernespiller Christian Eriksen plutselig om i EM-kampen mot Finland.

Han var på vei mot sidelinja da han snublet og deretter kollapset på banen i det 43. spilleminuttet i kampen.

Øyeblikk seinere fanget TV-kameraene opp at Eriksen ble gitt hjertekompresjoner ute på gressmatta.

Eriksens tilstand skal nå være stabil.

KAMPEN STOPPET: Christian Eriksen falt plutselig om etter 42. minutter spilt i kampen mellom Danmark og Finland. Video: NRK Vis mer

- Alle kan redde liv

Få i Norge har mer akuttmedisinsk kompetanse enn Mads Gilbert, blant annet kjent fra NRK-serien «113».

Gilbert, overlege ved akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), ønsker ikke å spekulere i Eriksens sykdomstilfelle, men er helt klar på én ting:

- Når noen faller om, kan alle bidra til å redde liv.

Gilbert forteller til Dagbladet at mange TV-seere sikkert tenkte gjennom hva de ville ha gjort i en slik situasjon.

- Den største feilen du kan gjøre, er å ikke gjøre noe, sier Gilbert.

Dette må du gjøre

Hvis du har sett noen falle om, må du aller først fastslå hvorvidt personen er livløs eller ikke.

- Det betyr at du må riste i vedkommende og rope til vedkommende. Hvis vedkommende ikke reagerer på dette, er vedkommende per definisjon bevisstløs.

Det neste du da må foreta deg, er å åpne luftveiene til personen.

- Bøy hodet godt bakover og løft hakespissen slik at du får tunga vekk fra den bakre svelgveggen, sier Gilbert.

Neste steg er å fastslå hvorvidt den bevisstløse personen puster normal eller ikke.

- Da legger du øret helt ned til munnen og nesa til vedkommende. All pust som ikke er normal, er unormal. Hiksting, ralling, snorking og så videre, er ikke normal pust. Hvis en bevisstløs person ikke puster normalt etter å ha fått luftveiene sine åpnet, er vedkommende per norsk definisjon livløs.

RØRENDE: De danske og finske supporterne gikk sammen og hyllet Christian Eriksen som kollapset midtveis i EM-oppgjøret. Video: Pekka Mäntylä / Twitter Vis mer

Kritisk tid

Har du å gjøre med en livløs person, blir den neste tida kritisk. Da må du gjøre to ting, ifølge Gilbert:

  • Ringe det medisinske nødnummeret, som i Norge er 113.
  • Begynne med hjerte- og lungeredning.

- Man er helt avhengige av å få en ambulanse av gårde med en gang, sier overlegen.

Så til den faktiske hjerte- og lungeredningen (HLR):

- Du skal gjøre 30 brystkompresjoner etterfulgt av to innblåsinger. For å gjøre brystkompresjoner plasserer man håndbakene sine mellom vedkommendes brystvorter og trykker rett ned 30 ganger til takten av «Stayin' Alive». Tell høyt til 30, så gir du to munn-til-munn-innblåsinger. For å gjøre det, bøyer man vedkommendes hode bakover, kniper igjen nesa og blåser inn i munnen to ganger. Blås akkurat til brystkassa hever seg, sier Gilbert.

FEIRING: Romelu Lukaku feiret sitt mål mot Russland ved å erklære sin kjærlighet til Christian Eriksen inn i kamera. Video: Rødt Kort. Vis mer

To ting avgjør

Lurer du på noe når du gir hjerte- og lungeredning, kan AMK-operatørene svare, rettlede og gi oppmuntring.

- Er du alene, sett mobilen på høyttaler og følg instruksene du får AMK-operatørene. Våre AMK-operatører i Norge er ekstremt dyktige i å gi det vi kaller «telefon-HLR», sier overlegen.

Det er to ting som avgjør overlevelsessjansen til en person som har segnet om og er livløs, forteller Gilbert:

- At hjerte- og lungeredning igangsettes tidligst mulig, og at pasienten får første støt med hjertestarter tidligst mulig. For at man skal få til det andre punktet, er man nødt til å huske å varsle 113 så fort som mulig. Alle ambulanser i Norge har hjertestartere, og kan gi behandling på stedet. Og jo før du starter med hjerte- og lungeredning, og jo før du varsler 113, desto større blir sjansene for å overleve med et helt flott resultat, sier overlegen, og legger til:

- Sekundene teller, minuttene teller, alle kan redde et liv.

- Den største feilen

Så til det kanskje aller viktigste, ifølge Gilbert.

- Ikke vær redd for å gjøre feil. Den største feilen du kan gjøre, er å ikke gjøre noen ting. Plundrer du for eksempel med å gi munn-til-munn-innblåsinger, bare fortsett med hjertekompresjoner kontinuerlig, sier overlegen.

Han ber norske TV-seere som var vitne til hendelsen og andre, om selv å tenke gjennom hva de ville ha gjort hvis de hadde havnet i en liknende situasjon.

- De som så det, kjente vel kanskje at de stivnet litt til, og har kanskje gjort seg opp noen tanker. For å være forberedt, handler det om å tenke gjennom dette, og tenke: «Jeg vil være en livredder». Ta en øvelse hjemme i stua, for eksempel, sier Gilbert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer