Mads Kaggestad raser etter Fuentes-dommen

- Spania bør utestenges fra internasjonale mesterskap.

DOPINGLEGEN: Eufemiano Fuentes fikk en svært mild straff da rettssaken mot ham ble avsluttet tirsdag. Foto: Javier Lizon / EPA / NTB Scanpix
DOPINGLEGEN: Eufemiano Fuentes fikk en svært mild straff da rettssaken mot ham ble avsluttet tirsdag. Foto: Javier Lizon / EPA / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I dag falt dommen i den såkalte Fuentes-saken i Spania mot den selverklærte dopinglegen Eufemiano Fuentes (57).

Legen ble dømt til ett års betinget fengsel for å satt folkehelsen i fare, ved å hjelpe idrettsutøvere med å dope seg. I tillegg er han fradømt retten til å være idrettslege de neste fire åra.

Han kan fortsette å praktisere medisin.

Da det ble utført en razzia mot Fuentes i 2006, ble det ifølge BBC funnet 200 poser med blod og plasma. Dommeren i rettssaken bestemte i dag at dette blodet skal destrueres, framfor å leveres til det internasjonale dopingbyrået (WADA).

Det får tidligere proffsyklist Mads Kaggestad til å rase.

- En skandale! Det viser at spanske myndigheter ikke vil rydde opp. Nå bør Spania utestenges fra internasjonale mesterskap, sier Kaggestad til Dagbladet.

- Mener du da i alle idretter?

- Ja, jeg synes at de viser en skremmende holdning, og jeg skjønner ikke motivet. Hvorfor er de ikke interesserte i å finne ut av hvem som doper seg?

- Styrker spekulasjoner De siste åra har det spanske fotballandslaget dominert ved å vinne to EM- og ett VM-gull. I tillegg har Rafael Nadal (26) vært en av de dominante tennisspillerne. Kaggestad mener tirsdagens dom kaster skygger over prestasjonene.

- Dette vil bare styrke spekulasjonene om spansk fotball og tennis. Fuentes selv har jo sagt han har jobbet med både fotballspillere og tennisspillere, men et av premissene for at rettssaken i det hele tatt skulle skje, var at det bare kunne brukes bevis fra sykkelsporten. Sykkelsporten er ikke alene om å ha et dopingproblem, og de kan ikke rydde opp alene. Det er tragisk at vi ikke får svar. Dette er trist, og ødelegger idretten.

- Tror du maktpersoner i Spania vet at flere utøvere fra andre idretter har dopet seg, og at det er derfor myndighetene ikke vil at bevisene skal gis til det internasjonale dopingbyrået?

- Jeg mistenker det, og forstår at det spekuleres i det, og tror de spekulasjonene vil fortsette. Hver gang noen vinner nå, tror jo folk de er dopet. Det er en fortvilende situasjon for rene utøvere, sier en engasjert Kaggestad.

- Soler seg i glansen Han tror at den økonomiske situasjonen i Spania, der arbeidsløsheten er på utrolige 26 prosent, bidrar til at myndighetene ikke tar dopingproblematikken på alvor.

- Rett før Alberto Contador ble frikjent av sitt eget idrettsforbund, tvitret daværende statsminister José Luis Rodríguez Zapatero at han håpet Contador ble frikjent. Politikerne er bare interessert i å sole seg i glansen av idrettsprestasjonene, og på grunn av de tøffe politiske tidene tåler de ikke dårlige nyheter. Jeg blir forbanna, sier han.

FORBANNET: Mads Kaggestad mener Fuentes-dommen er en skandale, og at den kaster skygger over spanske idrettsprestasjoner. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
FORBANNET: Mads Kaggestad mener Fuentes-dommen er en skandale, og at den kaster skygger over spanske idrettsprestasjoner. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer